Minder verzuim door vrouwen in de overgang goed te begeleiden

Minder verzuim door vrouwen in de overgang goed te begeleiden

21 december 2023
Bedrijfsarts

Vrouwelijke medewerkers in de overgang, dat is iets waar werkgevers best wat meer aandacht aan mogen besteden. Veel vrouwen krijgen namelijk in deze periode te maken met psychische en fysieke klachten. Uitval ligt dan ook op de loer. Arbodiensten blijken nog maar weinig kennis te hebben van de overgang, waardoor ze verkeerde diagnoses stellen en verkeerde behandelplannen voorstellen. Een situatie die dus alleen maar verliezers kent. Tijd dus om op een andere manier om te gaan met vrouwen in de overgang.

De overgang en burnout, dezelfde klachten?

Doordat de bedrijfsartsen die voor arbodiensten soms te weinig kennis hebben over overgangsklachten, wordt er bij vrouwen in de overgang vaak een burnout als diagnose gesteld. Ondanks dat overgangsklachten op burnoutklachten kunnen lijken, is er een groot verschil. Klachten door de overgang zijn namelijk hormonaal van aard en niet psychisch van aard zoals bij een burnout. Bij een burnout ben je zo acht maanden uit de roulatie, terwijl je bij overgangsklachten met de juiste behandeling vaak weer veel sneller aan het werk kan.

Vreemd genoeg weten we er met zijn allen dus nog veel te weinig van en dat is een groot probleem. Doordat de signalen van overgangsklachten onbekend zijn, worden ze niet herkend en dus verkeerd gelezen. Een ander interessant gegeven is dat vrouwen zelf ook heel weinig weten over de overgang en hun klachten. Ook zij geloven daarom dat ze met een burnout zitten wanneer de bedrijfsarts deze diagnose stelt. Voor alle betrokkenen ligt hier daarom een flinke uitdaging om meer bewust te worden over de overgang en de klachten.

Klachten die horen bij de overgang

Twintig procent van de vrouwen heeft helemaal geen klachten bij de overgang, maar ruim een kwart heeft heel veel last van klachten. Daarom hebben vrouwen in de leeftijdscategorie van de overgang, zes keer meer kans op verzuim dan vrouwen uit andere leeftijdscategorieën. Maar wat zijn deze klachten dan? Opvliegers is natuurlijk het eerste waar je aan denkt wanneer we hebben het over overgangsklachten. En dit klopt ook, maar dit is helaas bij lange na niet de enige klacht. We zetten de klachten op een rij:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk transpireren
  • Stemmingswisselingen
  • Labiliteit
  • Kort lontje
  • Gewrichtsklachten
  • Extreme moeheid
  • Slecht slapen
  • Veel emoties ervaren
  • Hartkloppingen

Fabels over de overgang

Maar behalve dat we de klachten niet goed kennen, weten we überhaupt vrij weinig over de overgang. Sterker nog, er zijn een aantal fabels die zo bekend zijn, dat ze als waarheden worden neergezet. Je begrijpt, dit staat de diagnose overgang nog meer in de weg. Laten we er een aantal op een rijtje zetten:

Fabels:

  • Als je nog menstrueert, kun je niet in de overgang zijn: klopt niet, je kan ook al in de overgang zijn terwijl je nog menstrueert.
  • Bloedonderzoek geeft uitsluitsel of in de overgang zit of niet: klopt niet, het geeft geen uitsluitsel hierover.
  • Bloedonderzoek wijst uit waar je in de overgang zit: klopt niet, het geeft geen uitsluitsel hierover.
  • Van hormoontherapie krijg je borstkanker: het is niet bewezen en niets wijst erop dat je van hormoontherapie borstkanker krijgt.
  • Wanneer je stopt met hormoontherapie, krijg je alle klachten dubbel en dwars terug: klopt niet.
  • Het gebruik van de pil stopt overgangsklachten: dit is vaak niet het geval.
  • De overgang zit tussen je oren, pfff.
  • Je moet maar leren omgaan met de overgang.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Meld je aan voor onze wekelijkse tip en ontvang:

✓ Handige tips waarmee je je werk 5 x sneller kunt doen
✓ Best practises van de afgelopen 10 jaar
✓ Handige video’s over alles wat met personeel te maken heeft
✓ Onmisbare informatie en actuele ontwikkelingen
✓ Als eerste toegang tot onze workshops

HR-tips

Goede begeleiding door de juiste experts

Om goed om te gaan met deze doelgroep, is het voor arbodiensten en bedrijfsartsen belangrijk om zichzelf hierin te laten ondersteunen en begeleiden. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van overgangsconsulenten of hulp vragen aan de huisarts of een gynaecoloog. Het is namelijk voor elke vrouw in deze leeftijdscategorie belangrijk om hierin herkent, erkend en goed begeleid te worden, maar in sommige sectoren is het van extreem belang. Kijken we bijvoorbeeld naar de zorg, dan is het overgrote deel van de medewerkers vrouw. In de thuiszorg is dit helemaal het geval en vaak is een groot deel van deze vrouwelijke medewerkers ook nog eens in de leeftijdscategorie van de overgang.

Wanneer deze medewerkers zes keer meer kans hebben op het ziek thuis zitten, dan heeft deze sector een groot probleem. Helemaal met de al huidige tekorten aan medewerkers, wil je onnodig (langdurig) verzuim voorkomen. Nog los van de kosten die verzuim met zich meebrengt.

Daarom is het des te belangrijker om met overgangsconsulenten te werken, om samen te werken met gynaecologen en om meer bewustzijn over de overgang te creëren voor iedereen. Inclusief de vrouw zelf.

Ben je nog op zoek naar arbodienst met verstand van de overgang? Vraag hier een adviesgesprek aan, zodat we met je mee kunnen denken hierover. Vanuit ons netwerk aan arbodiensten denken we graag met je mee.