kortverzuimverlof bij tandarts of huisarts

Kort verzuimverlof: geef je als werkgever betaald vrij voor een bezoek aan de tandarts?

17 juni 2019
Algemeen

Kort verzuimverlof of calamiteitenverlof: wel of niet betaald vrij geven om naar de dokter of tandarts te gaan? Het is een van de gewetensvragen die werkgevers vaak hebben. Helemaal wanneer je wat meer medewerkers hebt of als een medewerker wekelijks de deur van de huisarts plat loopt. Dan lopen de uurtjes die aan huisarts, fysio of tandarts worden besteed flink op. Vraag je aan medewerkers om hier vakantie-uren voor op te nemen? Of betaal je deze uren gewoon uit? Je kan dit voor jezelf natuurlijk op gevoel beslissen, maar het is goed om de wetgeving hierover te kennen. We leggen je uit wat de regels en mogelijkheden zijn.

Recht op kort verzuimverlof

Medewerkers hebben volgens de Wet arbeid en zorg recht op kort verzuimverlof voor een dokters- of ziekenhuisbezoek bij:
Spoedeisend
Onvoorzien
Of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen

Als er geen specifieke afspraken gemaakt zijn, dan geldt in bovenstaande gevallen dat verlof is toegestaan en dat je het loon doorbetaalt. Check dus even de CAO, het personeelsreglement of de individuele arbeidsovereenkomst.

Maar ja, wat is nu spoedeisend, onvoorzien en vooral; wat is ‘redelijkerwijs’? Daarover is in de wet niet helder gedefinieerd. En juist daarover ontstaat natuurlijk vaak discussies.

Zo is een verkoudheid natuurlijk niet spoedeisend of onvoorzien, maar een val van de fiets waaruit twijfel over een gebroken enkel is voortgekomen natuurlijk wel. Werkt een medewerker fulltime en is zijn dokter alleen maar onder werktijd bereikbaar, ook dan heeft deze medewerker recht op doorbetaling bij kortverzuimverlof. Tip: wees helder over de spelregels die jij hanteert, dat voorkomt een hoop gedoe en ‘grijs verzuim’.

Maak strakke afspraken over kort verzuimverlof

Het makkelijkste is om hier als werkgever eenduidige en duidelijke afspraken over te maken die gelden voor de hele organisatie. Op deze manier laat je niet elk doktersbezoek afhangen van de situatie, je bui van die dag of hoe een leidinggevende hiermee omgaat. Dat is wel zo eerlijk voor alle medewerkers en het schept duidelijkheid. Uiteraard staat de wet boven deze afspraken. Dus bij spoed, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen, wordt kort verzuimverlof altijd doorbetaald.

Voorbeeldspelregels

  • Doktersbezoeken worden zo vroeg of zo laat mogelijk op de dag gepland
  • Maximaal een uur verlof voor een doktersbezoek (uitzonderingen in overleg)
  • Doktersbezoeken worden doorbetaald, mits de medewerker hiervan een bewijs heeft
  • De vervolgafspraak bij fysiotherapeut, coach of psycholoog is in de meeste gevallen voorzien en dus buiten werktijd te plannen. Uitzonderingen in goed overleg.
  • Een part-time medewerker plant zijn of haar doktersbezoek waar mogelijk niet tijdens werktijd

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

In onze dagelijkse powertip vertellen we je wat we de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over Arbo, Verzuim en HR. We delen de belangrijkste tips en eye-openers die we hebben opgedaan bij het ondersteunen van duizenden klanten.

Powertips

Kies voor afspraken rondom kort verzuimverlof die bij jouw organisatie past

Wat past goed bij jouw organisatie betreffende dit korte verzuim? Heb je bijvoorbeeld een organisatie waar eigen regie en vrijheid in werken belangrijk is, kies er dan voor om de verantwoordelijkheid van elk doktersbezoek bij je medewerkers neer te leggen. Maar heb je een organisatie waar alle medewerkers in ploegendienst werken of in een shift, dan is het reguleren van doktersbezoeken een heel ander verhaal. Ook dan kun je je afspraken baseren op het verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers, maar de consequenties als iemand een paar uur afwezig is, is wellicht wat groter. Stem daarom goed met elkaar af wat het beste voor jouw organisatie en voor jouw medewerkers werkt.