Bel direct:
085 - 049 1540
merve-wijzenv2-groen

Het beste ESS/MSS systeem voor je organisatie?

✓ Vergelijk meer dan 50 ESS/MSS aanbieders

✓ Persoonlijk advies

✓ Meer dan 6.000 klanten

 • 6000+ klanten gingen jou voor

 • 10x sneller dan zelf doen

 • Gratis en onafhankelijk

ESS/MSS systeem vergelijken en selecteren

Een employer self service (ESS) en een manager self service (MSS) zijn onderdelen van je HRM software of salarispakket. Met ESS hebben medewerkers zelf de verantwoordelijkheid om hun gegevens up-to-date te houden. Wanneer ze bijvoorbeeld verhuizen, geven ze zelf hun adreswijziging door in het systeem. En wil je ook dat managers toegang hebben tot de HR-dossiers van hun eigen afdeling of team, dan kan dit met de uitbreiding MSS (manager self service). Met deze uitbreiding geef je de manager de verantwoordelijkheid over het actueel houden van de gegevens van hun eigen afdeling of team.

Online vergelijken & selecteren

Snel al je wensen op een rij. Ontvang een uitgebreide vergelijking en 3 ESS/MSS offertes op maat. De rest regelen wij voor je
Ondersteuning

Ondersteund door hr-experts

Direct persoonlijk advies van HR adviseurs die echt verstand hebben van ESS/MSS. Al vanaf 2009 de grootste HR vergelijkingssite.
Selectie

Vergelijk 250 aanbieders.

HR Navigator werkt alleen met zorgvuldig geselecteerde ESS/MSS aanbieders die voldoen aan strenge certificerings eisen.

100% onafhankelijk

We zijn 100% onafhankelijk en objectief. We hebben met alle ESS/MSS aanbieders gelijke afspraken en doen niet aan vriendjespolitiek.

Hoe werkt HR Navigator?

Vind makkelijk en snel een ESS/MSS aanbieder die bij jou past

Stap 1

Stap 1

Criteria bepalen

  ✓ Vul de vragenlijst in

✓ Vergelijk 50 criteria

 ✓ Persoonlijk advies

Stap2-BG

Stap 2

ESS/MSS top 3

✓ Selectie 3 beste aanbieders

✓ Keuze uit 250 leveranciers

✓ Onafhankelijk

Stap3-BG

Stap 3

Adviesrapport en offertes

✓ Adviesrapport

✓ Uitgebreide vergelijking

✓ 3 Maatwerk offertes

Stap4-BG

Stap 4

Kies de beste ESS/MSS

✓ Gesprekken met top 3

✓ Contract onderhandeling

✓ Maak je keuze

ESS/MSS selecteren met advies van onze HR experts

"Het is altijd leuk te horen, dat je organisaties echt hebt geholpen bij het vinden van een passende ESS/MSS. HR Navigator is niet voor niets al jaren het vertrekpunt voor de selectie van een ESS/MSS."

Bob Zeegers - Algemeen directeur

Klanten van HR Navigator

ESS/MSS selecteren? Zo werkt het

Met HRM Softwarekiezer vergelijk je snel alle aanbieders van Employee Self Service (ook wel ESS) systemen. Jij geeft aan wat jouw wensen zijn en ontvangt offertes van de drie best passende aanbieders. Gratis, snel en onafhankelijk.

Laat je niet misleiden

En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Want het laatste dat je wilt is een leverancier die jouw bedrijf helemaal niet snapt of de verkeerde diensten aanbiedt.

Hr Navigator hielp al 5.000 organisaties bij het vinden van een passende ESS/MSS aanbieder. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben.

Hoe het werkt?

Wij brengen eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.

Je ontvangt van ons een vergelijkingsrapport inclusief 3 maatwerkoffertes en gaat zo goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Zo kunt je echt een onderbouwde keuze maken.

Gratis, snel en onafhankelijk

Jouw persoonlijke HRM software-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Gratis, snel en gegarandeerd onafhankelijk.

Over ESS/MSS vergelijken

Klanten over HR Navigator

Marian van Roosmalen

Marian van Roosmalen, Transitieleider Florence

Stichting Florence staat aan de vooravond van een interne transitie, met een nieuwe cultuur, en organisatiestructuur. Ook de aanpak van het hoge verzuim en verloop hoort hierbij. “Om beide naar beneden te brengen zochten we een externe arbodienstverlener”, vertelt Marian van Roosmalen, voorheen HR-directeur en nu transitieleider. “Achteraf vind ik het jammer dat ik niet…
Lees verder
Niek Jaarsma

Niek Jaarsma, HR business partner Stryker

“Tijdens een meeting googlede ik even snel op ‘nieuwe arbodienst’ en HR Navigator stond vrijwel bovenaan in de hits. Handig, dacht ik, dan gebeurt de voorselectie door een partij die kijk op de zaak heeft. Uiteindelijk hebben alle drie aanbieders die HR Navigator had geselecteerd een presentatie bij ons gehouden. Alle drie partijen voldeden aan…
Lees verder
Jacqueline Hiemstra

Jacqueline Hiemstra, Diensten in huishoudelijke ondersteuning Miep

“Onze hoofdvestiging zit in Zierikzee, we waren net uitgebreid naar een regio waar we nog geen arbodienst hadden. Google is mijn beste vriend, zeg ik altijd, en die bracht me ditmaal op het spoor van HR Navigator.” Handig, een partij die voor mij het zoekwerk doet, dacht ik. Na het versturen van het webformulier op…
Lees verder
Diny van Lanen

Diny van Lanen, P&O Adviseur Gemeente Bergen (L)

“Het nieuws rondom de nieuwe Arbowet maakte duidelijk dat je als werkgever alle nieuwe eisen rondom een arbodienst goed op een rij moest hebben. Dat had ik in mijn achterhoofd toen ik via internet HR Navigator ontdekte.”“Het leek me handig om de zoektocht naar een nieuwe arbodienst aan hen over te laten. Tijdens het eerste…
Lees verder
Nassira Chouiar

Nassira Chouiar, HR-specialist BCD Travel

“Eerst ging ik zelf op zoek naar een nieuwe arbodienst, maar het verschil was bijna niet te zien tussen de vele aanbieders, met al die mooie teksten op net zulke mooie sites. Ik was HR Navigator al tegengekomen op internet. Toen ik besefte dat ik er niet zelf uit ging komen, besloot ik met hen…
Lees verder

Ed Voshol, arbocoördinator Samen Veilig Midden-Nederland

Ed Voshol, arbocoördinator Samen Veilig Midden-Nederland, ging eerst zelf op zoek naar een geschikte nieuwe arbodienst. Maar de lat van zijn organisatie lag hoog. Een speurtocht naar de juiste aanbieder – ‘het is altijd de praktijk die uitwijst of het echt werkt of niet.’ “Als arbocoördinator houd ik me bezig met alles op het gebied…
Lees verder

Onze succesgarantie

We helpen iedereen. Altijd!

Gegarandeerd objectief

Persoonlijk advies

10 x sneller dan zelf doen

Zorgvuldig geselecteerde aanbieders

 6000+ klanten gingen jou voor

Merve&Mirco

Direct advies:
085 - 049 1540

ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Meer weten over HRM

Hoe leidinggevenden kunnen bijdragen aan het terugdringen van verzuim

Uit onderzoek is gebleken dat leidinggevenden een belangrijke rol spelen bij verzuimpreventie. Mits ze weten hoe ze dit ...
Lees verder
In 7 stappen naar strategische personeelsplanning

In 7 stappen naar strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning (SPP) is een middel om een optimale bezetting van medewerkers te creëren en de juiste competenties ...
Lees verder
Hoe kies je een HRM-Systeem dat goed bij jou past?

Hoe kies je een HRM-Systeem dat goed bij jou past?

Het kiezen van een HRM-systeem dat goed aansluit bij jouw organisatie, behoeften en situatie is lastig. Er zijn ...
Lees verder
HRM softwaresystemen: één pot nat? (deel 1)

HRM softwaresystemen: één pot nat? (deel 1)

Dit artikel verscheen o.a. ook in BG magazine In deze eerste editie heeft HR Navigator zich gefocust op ...
Lees verder
Ziekteverzuim verminderen, alle mogelijkheden op een rij

Ziekteverzuim verminderen, alle mogelijkheden op een rij

  Als werkgever hoop je dat het je nooit gebeurt dat een medewerker langdurig ziek wordt. Maar vroeg ...
Lees verder
Wie heb ik aan de lijn, hallohallo: een (nep)bedrijfsarts?

Wie heb ik aan de lijn, hallohallo: een (nep)bedrijfsarts?

  Nog altijd verwarring over taken casemanager en bedrijfsarts binnen arbodienst Stel, je bent een zieke werknemer en ...
Lees verder

Hoe werkt HR Navigator?

Veelgestelde vragen

Wat zijn aandachtspunten bij ESS?

Behalve voordelen als tijdbesparing en efficiëntie zijn er ook een paar belangrijke aandachtspunten rondom het werken met ESS functionaliteit.

 • Als medewerkers uit dienst treden moet zij nog wel de beschikking hebben over hun loonstroken en jaaropgaven, maar ze mogen geen toegang meer hebben tot gegevens van andere medewerkers.
 • Let ook op de fiscale bewaarplicht van documenten; dit is
  met name een aandachtspunt als je de gegevens hebt ondegebracht bij een SAAS aanbieder (tegenwoordig het merendeel van de aanbieders). Maar ook als je overstapt naar een nieuw salaris- en of HRM-software kan de bewaarplicht een aandachtspunt zijn.
 • Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp schrijft voor dat persoonsgegevens niet langer bewaard mogen worden dan noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij zijn verzameld of
  worden gebruikt. Er zijn gegevens waarvoor een wettelijke
  bewaartermijn geldt, zoals een loonbelastingverklaring, en andere gegevens.

 

Welke mogelijkheden biedt ESS?

Mogelijkheden van ESS zijn:

 • Door de medewerker zelf kunnen opvragen of online inzien van loonstroken of jaaropgaven; printen of e-mailen van loonstroken en jaaropgaven is niet meer nodig. Hiermee is gelijk een digitaal archief van loonstroken en jaaropgaven beschikbaar.
 • De medewerker kan zijn eigen persoonlijke dossiers raadplegen. Denk bijvoorbeeld aan carrière- en loopbaanplanningarbeidsvoorwaarden, verslagen van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken.
 • Het aanpassen van persoonlijke gegevens (mutaties persoonsgegevens). Bijvoorbeeld een adreswijziging, een gezinsuitbreiding, behaalde diploma’s of cursussen of specifieke werkervaring.
 • Ziek- en hersteldmeldingen; een werknemers kan zich vanuit huis ziekmelden en hersteld melden. Vaak is er ook een koppeling met het systeem (en de workflow) van een Arbodienst om de ziekmelding te volgen.
 • Employee benefits; het beschikbaar maken van meerkeuze regelingen, bijvoorbeeld het aanvragen, inzien of goedkeuren hiervan.
 • Het inzien van gegevens van collega’s; bijvoorbeeld een telefoonnummer of e-mail adres.
 • De Verlofregistratie; het aanvragen, registreren en het raadplegen van verlof. Of bijvoorbeeld het kunnen inzien van vakantieverlof van directe collega’s.
 • Urenregistratie; het registreren, goedkeuren en opvragen van directe- en indirecte uren.
 • Het indienen van declaraties; bijvoorbeeld als het gaat om zakelijke reiskosten, lunchkosten of het aanschaffen van bepaalde artikelen.

 

Wat is ESS?

ESS staat voor Employee Self Service. Het draait hierbij om het overnemen van bepaalde taken van de salaris- of personeelsadministratie door de medewerker zelf. Hierdoor worden de taken van de personeelsadministratie verlicht en omdat de medewerker zelf verantwoordelijk is, is de kans op fouten kleiner.

ESS is meestal onderdeel van salarispakket of HRM software.

 

Wat zijn de voordelen van ESS en MSS?

Met ESS (employee self service) geef je medewerkers zelf de verantwoordelijkheid om hun gegevens up-to-date te houden binnen je HRM-systeem. Bij bijvoorbeeld een verhuizing, geven ze zelf hun adreswijziging door. Bij MSS (manager self service) geef je de leidinggevenden toegang tot de HR-dossiers van hun eigen team. Hiermee geef je hen de verantwoordelijkheid over het actueel houden van de gegevens van hun eigen afdeling of team. Met deze mogelijkheden bespaar je veel tijd en je geeft medewerkers en leidinggevenden vertrouwen met deze eigen verantwoordelijkheid.

Wat kost ESS en MSS?

ESS en MSS zijn een uitbreiding van je HRM-systeem en de investering ligt aan de mogelijkheden. Wanneer je kiest voor basic mogelijkheden, dan ben je al voor een paar euro per medewerker per maand klaar. Kies je voor een echte maatwerkoplossing bij een gerenommeerde speler, dan kunnen de kosten oplopen tot vele tienduizenden euro’s.

Wat zijn de functionaliteiten van ESS en MSS?

Met ESS en MSS geef je medewerkers en leidinggevenden de verantwoordelijkheid om zelf hun gegevens up-to-date te houden binnen je HRM-systemen. Voor medewerkers kan dit zijn van het bijhouden van adreswijzigingen tot het aanvragen van vakantiedagen en het uitdraaien van loonstroken. Leidinggevenden krijgen toegang tot HR-dossiers van hun eigen medewerkers, om overzicht te bewaren en voortgang per medewerker bij te houden.

ESS/MSS vergelijken? Start selectie aanbieders

HR Navigator gebruikt cookies voor analyse- en veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren van de website en het afstemmen van de content en advertenties op deze website op jouw persoonlijke voorkeuren. Ga je verder op onze website? Dan geef je ons toestemming om de cookies te plaatsen.