Bel direct een hr-expert:
085 - 049 1540100%_onafhankelijk_badge

De beste ESS/MSS systeem voor je organisatie?

✓ Vergelijk gratis 50 ESS/MSS systeem

✓ Persoonlijk advies van dé HRM experts van Nederland

✓ Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ Snel 3 offertes van de beste ESS/MSS systeem

Gratis en 100% onafhankelijk

10x sneller dan zelf doen

6000+ klanten gingen jou voor

ESS/MSS systeem vergelijken en selecteren

Een employer self service (ESS) en een manager self service (MSS) zijn onderdelen van je HRM software of salarispakket. Met ESS hebben medewerkers zelf de verantwoordelijkheid om hun gegevens up-to-date te houden. Wanneer ze bijvoorbeeld verhuizen, geven ze zelf hun adreswijziging door in het systeem. En wil je ook dat managers toegang hebben tot de HR-dossiers van hun eigen afdeling of team, dan kan dit met de uitbreiding MSS (manager self service). Met deze uitbreiding geef je de manager de verantwoordelijkheid over het actueel houden van de gegevens van hun eigen afdeling of team.

Online vergelijken & selecteren

Snel al je wensen op een rij. Ontvang een uitgebreide vergelijking en 3 ESS/MSS offertes op maat. De rest regelen wij voor je
Ondersteuning

Ondersteund door hr-experts

Direct persoonlijk advies van HR adviseurs die echt verstand hebben van ESS/MSS. Al vanaf 2009 de grootste HR vergelijkingssite.
Selectie

Vergelijk 250 aanbieders.

HR Navigator werkt alleen met zorgvuldig geselecteerde ESS/MSS aanbieders die voldoen aan strenge certificerings eisen.

100% onafhankelijk

We zijn 100% onafhankelijk en objectief. We hebben met alle ESS/MSS aanbieders gelijke afspraken en doen niet aan vriendjespolitiek.

Hoe werkt HR Navigator?

Vind makkelijk en snel een ESS/MSS systeem aanbieder die bij jou past

Stap 1

Stap 1

Criteria bepalen

  ✓ Vul de vragenlijst in

✓ Vergelijk 50 criteria

 ✓ Persoonlijk advies

Stap2-BG

Stap 2

ESS/MSS top 3

✓ Selectie 3 beste aanbieders

✓ Keuze uit 250 leveranciers

✓ Onafhankelijk

Stap3-BG

Stap 3

Adviesrapport en offertes

✓ Adviesrapport

✓ Uitgebreide vergelijking

✓ 3 Maatwerk offertes

Stap4-BG

Stap 4

Kies de beste ESS/MSS

✓ Gesprekken met top 3

✓ Contract onderhandeling

✓ Maak je keuze

ESS/MSS systeem selecteren met advies van onze HR experts

"Het is altijd leuk te horen, dat je organisaties echt hebt geholpen bij het vinden van een passende ESS/MSS systeem. HR Navigator is niet voor niets al jaren het vertrekpunt voor de selectie van een ESS/MSS systeem."

Bob Zeegers - Algemeen directeur

Klanten van HR Navigator

ESS/MSS selecteren? Zo werkt het

Met HRM Softwarekiezer vergelijk je snel alle aanbieders van Employee Self Service (ook wel ESS) systemen. Jij geeft aan wat jouw wensen zijn en ontvangt offertes van de drie best passende aanbieders. Gratis, snel en onafhankelijk.

Laat je niet misleiden

En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Want het laatste dat je wilt is een leverancier die jouw bedrijf helemaal niet snapt of de verkeerde diensten aanbiedt.

Hr Navigator hielp al 6.000 organisaties bij het vinden van een passende ESS/MSS aanbieder. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben.

Hoe het werkt?

Wij brengen eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.

Je ontvangt van ons een vergelijkingsrapport inclusief 3 maatwerkoffertes en gaat zo goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Zo kunt je echt een onderbouwde keuze maken.

Gratis, snel en onafhankelijk

Jouw persoonlijke HRM software-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Gratis, snel en gegarandeerd onafhankelijk.

Over ESS/MSS vergelijken

Klanten over HR Navigator

We zijn nog steeds enthousiast

“Eerst benaderde ik zelf arbodiensten, maar ik kreeg onvoldoende respons op onze criteria, zoals transparantie of resultaat. Toen kwam HR Navigator in beeld. Ze regelden gesprekken met drie geschikte arbodiensten. Mensen van de OR, de directie, directe collega’s, er zat een hele delegatie van ons klaar. De verschillen waren behoorlijk groot en toch kozen we unaniem voor een kandidaat. We hebben net de eerste evaluatie gehad, en we zijn nog steeds enthousiast.”
Ed Voshol, Samen Veilig Midden-Nederland

klantenreview Ed Voshol
Lees verder

Jammer dat ik niet meteen via HR Navigator ben gaan zoeken.

“Achteraf vind ik het jammer dat ik niet meteen via HR Navigator ben gaan zoeken. Dat had me veel tijd en energie gescheeld. Ze bieden een compleet traject, als opdrachtgever hoef je niet ernaast nog zelf de markt op te gaan. Ze zijn deskundig en hebben snel door waar je behoeften liggen, dat maakt ze een goede sparring partner. Daardoor kregen we zicht op waar we daadwerkelijk behoefte aan hadden en hoe we dat in de praktijk wilden invullen. Zonder hun expertise was dit niet zomaar duidelijk geworden en waren we langer bezig geweest.”
Marian van Roosmalen, Transitieleider Florence

Marian van Roosmalen
Lees verder

Ik hoorde meteen dat de adviseur wist waar hij het over had

“Eerst ging ik zelf op zoek naar een nieuwe arbodienst, maar het verschil was bijna niet te zien tussen al die aanbieders. Toen ik besefte dat ik er niet zelf uit ging komen, besloot ik met HR Navigator in zee te gaan. Bij het eerste contact met adviseur Marco hoorde ik meteen dat hij wist waar hij het over had. Hij stelde allerlei vragen waarop ik niet direct het antwoord paraat had, zoals over verzuimfrequentie. Marco gaf ook een goede uitleg over het verdienmodel en hoe ze onafhankelijk kunnen kunnen adviseren.”
Nassira Chouiar, BCD Travel

Nassira Chouiar
Lees verder

Ik zou ze zo weer inschakelen

“Tijdens een meeting googlede ik even snel op ‘nieuwe arbodienst’ en HR Navigator stond vrijwel bovenaan. Handig, dacht ik, dan gebeurt de voorselectie door een partij die kijk op de zaak heeft. De adviseur van HR Navigator is deskundig, voortvarend en heeft een goed empathisch vermogen voor ons als opdrachtgever. Ik raad elke HR-afdeling die op zoek is naar een arbodienst aan HR Navigator in te schakelen. Dit scheelt uren voorwerk en leidt tot een selectie van kwalitatief goede partijen.”
Niek Jaarsma, HR business partner Stryker

Niek Jaarsma
Lees verder

We hebben nu een veel bredere kijk op arbo en verzuim

“Dankzij HR Navigator hebben wij een bredere kijk gekregen op verzuimbegeleiding en arbodienstverlening. We waren gewend alleen met een bedrijfsarts te werken. Met zijn expertise inspireerde de adviseur van HR Navigator ons tot een nieuwe werkwijze. We zetten nu een verzuimconsulent in en alleen als het nodig is, wordt de bedrijfsarts erbij gehaald. Een andere aanpak, waarmee we tot nu toe heel tevreden over zijn.”
Corine Nieuwschepen, SKVR

Corine Nieuwschepen
Lees verder

De niet lullen-maar-poetsen-mentaliteit vind ik prettig

“We waren net uitgebreid naar een regio waar we nog geen arbodienst hadden. Google bracht me op het spoor van HR Navigator. Na het versturen van het contactformulier op hun site werd ik gebeld door een van hun adviseurs. Die bleek zelf op vakantie te zijn op dat moment. Dat vond ik goede service, zelf neem ik echt niet op tijdens mijn vakantie, haha. De ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit van HR Navigator vind ik prettig. Ik heb ze al twee keer aanbevolen.”
Jacqueline Hiemstra, Miep

Jacqueline Hiemstra
Lees verder

Elke dag de beste tips via social media

We delen elke dag gratis onze laatste tips, beste eye-openers en leukste video's

Onze succesgarantie

HR Navigator is al 10 jaar de grootste en enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingssite.

We helpen iedereen. Altijd!

100% onafhankelijk

Persoonlijk advies van dé HR-experts van Nederland

10 x sneller dan zelf doen

Zorgvuldig geselecteerde aanbieders

 Al 10 jaar de grootste HR-vergelijkingssite

 6.000+ organisaties gingen jou voor

Merve&Mirco

Direct advies:
085 - 049 1540

ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Meer weten over HRM

Ondernemingsraad

Wat doet de ondernemingsraad en wat mag je van hen verwachten?

De ondernemingsraad (OR) behartigt de belangen van alle medewerkers. Wanneer je meer dan 50 medewerker in dienst hebt, ...
Lees verder
In 7 stappen naar strategische personeelsplanning

In 7 stappen naar strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning (SPP) is een middel om een optimale bezetting van medewerkers te creëren en de juiste competenties ...
Lees verder
Hoe kies je een HRM-Systeem dat goed bij jou past?

Hoe kies je een HRM-Systeem dat goed bij jou past?

Het kiezen van een HRM-systeem dat goed aansluit bij jouw organisatie, behoeften en situatie is lastig. Er zijn ...
Lees verder

HR Analytics – zinvol of hype?

Big data is met de opkomst van e-HRM ook voor HR een enorme hype geworden. De HRM afdeling ...
Lees verder

Hoe werkt HR Navigator?

Veelgestelde vragen

Wat zijn aandachtspunten bij ESS?

Behalve voordelen als tijdbesparing en efficiëntie zijn er ook een paar belangrijke aandachtspunten rondom het werken met ESS functionaliteit.

 • Als medewerkers uit dienst treden moet zij nog wel de beschikking hebben over hun loonstroken en jaaropgaven, maar ze mogen geen toegang meer hebben tot gegevens van andere medewerkers.
 • Let ook op de fiscale bewaarplicht van documenten; dit is
  met name een aandachtspunt als je de gegevens hebt ondegebracht bij een SAAS aanbieder (tegenwoordig het merendeel van de aanbieders). Maar ook als je overstapt naar een nieuw salaris- en of HRM-software kan de bewaarplicht een aandachtspunt zijn.
 • Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp schrijft voor dat persoonsgegevens niet langer bewaard mogen worden dan noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij zijn verzameld of
  worden gebruikt. Er zijn gegevens waarvoor een wettelijke
  bewaartermijn geldt, zoals een loonbelastingverklaring, en andere gegevens.

 

Welke mogelijkheden biedt ESS?

Mogelijkheden van ESS zijn:

 • Door de medewerker zelf kunnen opvragen of online inzien van loonstroken of jaaropgaven; printen of e-mailen van loonstroken en jaaropgaven is niet meer nodig. Hiermee is gelijk een digitaal archief van loonstroken en jaaropgaven beschikbaar.
 • De medewerker kan zijn eigen persoonlijke dossiers raadplegen. Denk bijvoorbeeld aan carrière- en loopbaanplanningarbeidsvoorwaarden, verslagen van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken.
 • Het aanpassen van persoonlijke gegevens (mutaties persoonsgegevens). Bijvoorbeeld een adreswijziging, een gezinsuitbreiding, behaalde diploma’s of cursussen of specifieke werkervaring.
 • Ziek- en hersteldmeldingen; een werknemers kan zich vanuit huis ziekmelden en hersteld melden. Vaak is er ook een koppeling met het systeem (en de workflow) van een Arbodienst om de ziekmelding te volgen.
 • Employee benefits; het beschikbaar maken van meerkeuze regelingen, bijvoorbeeld het aanvragen, inzien of goedkeuren hiervan.
 • Het inzien van gegevens van collega’s; bijvoorbeeld een telefoonnummer of e-mail adres.
 • De Verlofregistratie; het aanvragen, registreren en het raadplegen van verlof. Of bijvoorbeeld het kunnen inzien van vakantieverlof van directe collega’s.
 • Urenregistratie; het registreren, goedkeuren en opvragen van directe- en indirecte uren.
 • Het indienen van declaraties; bijvoorbeeld als het gaat om zakelijke reiskosten, lunchkosten of het aanschaffen van bepaalde artikelen.

 

Wat is ESS?

ESS staat voor Employee Self Service. Het draait hierbij om het overnemen van bepaalde taken van de salaris- of personeelsadministratie door de medewerker zelf. Hierdoor worden de taken van de personeelsadministratie verlicht en omdat de medewerker zelf verantwoordelijk is, is de kans op fouten kleiner.

ESS is meestal onderdeel van salarispakket of HRM software.

 

Wat zijn de voordelen van ESS en MSS?

Met ESS (employee self service) geef je medewerkers zelf de verantwoordelijkheid om hun gegevens up-to-date te houden binnen je HRM-systeem. Bij bijvoorbeeld een verhuizing, geven ze zelf hun adreswijziging door. Bij MSS (manager self service) geef je de leidinggevenden toegang tot de HR-dossiers van hun eigen team. Hiermee geef je hen de verantwoordelijkheid over het actueel houden van de gegevens van hun eigen afdeling of team. Met deze mogelijkheden bespaar je veel tijd en je geeft medewerkers en leidinggevenden vertrouwen met deze eigen verantwoordelijkheid.

Wat kost ESS en MSS?

ESS en MSS zijn een uitbreiding van je HRM-systeem en de investering ligt aan de mogelijkheden. Wanneer je kiest voor basic mogelijkheden, dan ben je al voor een paar euro per medewerker per maand klaar. Kies je voor een echte maatwerkoplossing bij een gerenommeerde speler, dan kunnen de kosten oplopen tot vele tienduizenden euro’s.

Wat zijn de functionaliteiten van ESS en MSS?

Met ESS en MSS geef je medewerkers en leidinggevenden de verantwoordelijkheid om zelf hun gegevens up-to-date te houden binnen je HRM-systemen. Voor medewerkers kan dit zijn van het bijhouden van adreswijzigingen tot het aanvragen van vakantiedagen en het uitdraaien van loonstroken. Leidinggevenden krijgen toegang tot HR-dossiers van hun eigen medewerkers, om overzicht te bewaren en voortgang per medewerker bij te houden.

HRM software vergelijken?
Start selectie aanbieders