Is een PAGO verplicht?
Het aanbieden van regelmatig medisch onderzoek aan je medewerkers is verplicht volgens de Arbowet. Al vanaf de invoering van de Wet verbetering poortwachter (Wvp) in 2002, is het regelmatig aanbieden van medisch onderzoek aan werknemers wettelijk verplicht.
Je hoeft niet per se een PAGO aan te bieden, dit mag ook een PMO zijn. Kijk ook de CAO van je sector er op na wat hierover is opgenomen.
Waar het voor de werkgever verplicht is dit onderzoek aan te bieden, is het voor de medewerker niet verplicht om hieraan deel te nemen…
Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 PAGO aanbieders
Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
✓ De beste PAGO aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke PAGO vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé PAGO experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 PAGO offertes
In de Arbowet staat letterlijk: “De werkgever stelt de werknemers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich meebrengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.”
Wanneer is een medewerker verplicht om deel te nemen aan de PAGO?
Medewerkers zijn alleen verplicht om deel te nemen aan de PAGO, wanneer dit in de CAO is opgenomen. Dit geldt voor specifieke functies waar de risico’s groot zijn, zoals de bouw, luchtvaart en politie.
In dit laatste geval kunnen de uitkomsten van het onderzoek ook invloed hebben op de positie van de medewerker. Bij een niet-verplichte PAGO is dit nooit het geval.
Eventuele verplichte keuringen (op grond van de wet of CAO) kunnen onderdeel zijn van de PAGO. Dit hangt af van het beroep van de werknemer. Een chauffeur of piloot mag bijvoorbeeld geen hartfalen ontwikkelen of slechter gaan zien. Ook voor ambulancemedewerkers bestaat een speciale keuring, omdat zij bijvoorbeeld patiënten moeten kunnen tillen.