5 veel gemaakte fouten bij het kiezen van een arbodienst
Je wilt samenwerken met een nieuwe arbodienst en je bent je aan het oriënteren op de mogelijkheden. Je weet dat een samenwerking je veel kan opleveren, je haalt namelijk veel kennis en ervaring in huis. Dat gaat je op termijn een hoop tijd en geld schelen, mits je natuurlijk met de juiste arbodienst samenwerkt. Leer de vijf meest gemaakte fouten kennen bij het kiezen van een arbodienst, zodat je hier zelf niet intrapt.
1. Te snel een keuze maken
Zoals hierboven ook gezegd, je weet van horen zeggen dat een samenwerking met de arbodienst je veel kan opleveren. Maar wat dit precies inhoudt, dat weet je eigenlijk niet zo goed. Een samenwerking is verplicht en je verwacht (hoopt) dat je niet zoveel met hen te maken krijgt. En hoe moeilijk kan het zijn? Een arbodienst is een arbodienst toch? Ik kies er maar gewoon eentje.
Doe dit niet. Kom er eerst achter wat een samenwerking met de arbodienst je oplevert, hoe wil je dat de samenwerking eruit gaat zien en wat verwacht je van die club? Op deze manier kun je veel bewuster een keuze maken. Want uiteindelijk krijg je echt met hen te maken, dus zorg van tevoren dat het een goede en waardevolle samenwerking wordt.
2. De goedkoopste arbodienst kiezen
Elke werkgever hoopt dat ze nooit te maken krijgt met langdurig ziekteverzuim. Maar wij weten uit ervaring dat elke MKB’er er een keer mee te maken krijgt en ziekteverzuim is duur. Dit geldt trouwens niet alleen voor lang verzuim, maar ook voor kort verzuim. Een arbodienst kan je goed adviseren en begeleiden bij het terugdringen van alle soorten verzuim. Elke verzuimdag kost je volgens TNO gemiddeld € 400, een compleet arbocontract kost gemiddeld € 200.
Kies daarom nooit een arbodienst puur op basis van de kosten. Kies een arbodienst op basis van hun verzuimaanpak, hun ervaring in jouw branche, hun aanwezigheid in jouw regio of hun ervaring met de uitdaging waar jij nu voor staat. Alleen een goede arbodienst kan jou helpen met het terugdringen van verzuim. Ga dus nooit besparen op de arbokosten, dat is slechts een fractie van de echte kosten van verzuim, arbeidsongeschiktheid en productieverlies in jouw organisatie.
Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten
Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten
3. Kiezen voor een arbodienst zonder voor jou relevante ervaring
Een arbodienst adviseert en denkt met je mee. Daarom is het fijn wanneer ze ervaring hebben in jouw branche, met jouw organisatiecultuur, in jouw regio en met de verzuimoorzaken in jouw organisatie. Op deze manier kunnen ze hun ervaring toepassen binnen jouw organisatie en ook best practices delen hoe vergelijkbare organisaties het doen.
Wanneer je kiest voor een arbodienst die deze ervaring niet heeft, loop je veel kennis en inzichten mis en dat is zonde.
4. Niet weten wat belangrijk is binnen de samenwerking
De samenwerking met de arbodienst is een tweerichtingsverkeer. Het gaat niet alleen om de wettelijke verplichtingen, maar ook (of juist) om het bredere plaatje: preventie, verzuimbegeleiding en duurzame inzetbaarheid. Van actief meedenken over de wensen, onderbouwde analyses van jouw verzuimdata en het delen van best practices. Als jij zelf niet weet wat je belangrijk vindt in een samenwerking, dan kun je dit ook niet bespreken. Het kan dan zomaar voorkomen dat je er gedurende de samenwerking achterkomt dat jullie hele andere verwachtingen hebben.
Weet daarom zelf van tevoren wat jij belangrijk vindt binnen een samenwerking en wat je van de arbodienst verwacht. Deze vragen helpen je hierbij:
- Wil je compleet ontzorgd worden of zoveel mogelijk zelf doen?
- Verwacht je een proactieve houding of wil je liever zelf aangeven wanneer je iets nodig hebt?
- Vind je het belangrijk dat je arbodienst kennis heeft van jouw sector, organisatiegrootte en -cultuur?
Voer het gesprek over deze punten, zodat je van te voren al een gevoel krijgt bij hoe zij hiermee omgaan.
5. De samenwerking aangaan zonder kennis gemaakt te hebben
Wat offertes opvragen, prijzen vergelijken, een paar mailtjes en telefoontjes over en weer en de keuze wordt gemaakt. We zien het dagelijks gebeuren, maar je gaat dan een samenwerking aan zonder dat je echt kennis hebt gemaakt met deze arbodienst. Geen slimme aanpak wat ons betreft. Jij weet dan immers niet met wie je zaken gaat doen en hoe je gaat samenwerken. De arbodienst kan je pas echt helpen als ze jouw organisatie goed kennen. Dat mag je dus ook van de dienstverlener verwachten. Maken ze niet eens ruimte om van te voren kennis te maken? Dan is het de vraag of ze ook echt jouw samenwerkingspartner willen zijn. De investering hierin komt echt van twee kanten. Maak altijd persoonlijk kennis met je arbodienst, zodat je weet met wie je zaken doet.