Zo doen we dat in Nederland
Burn-out en overspannen, Psychosociale arbeidsbelasting, Werkdruk en werkstress, bedrijfsarts, Column

De bedrijfsarts heeft het zwaar. Een potentiële klant vertelde me dat ‘De Telegraaf’ kopte: “Bedrijfsartsen bij arbodiensten zijn bijna allemaal burned out!”
Ik schrok, waarom lees ík die wakkere krant niet? Het gaat hier om mijn collega’s! Dit raakt mij diep. Ik moet mijn collega’s redden, want ze zijn niet overspannen maar onderbelast!
In het Telegraafartikel stond de gebruikelijk litanie over kapotmakende administratieve druk, managers die niet weten wat voor werk een bedrijfsarts eigenlijk doet en klanten die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.
Niemand houdt van bedrijfsartsen, vooral niet bij arbodiensten, daarom zijn er ook zoveel zelfstandig geworden. De vakbond zou best weer die oude vertrouwde betrouwbare bedrijfsdokter van stal willen halen.
In mijn vorige column schreef ik over een oorlog. Er zijn heel veel troepen die vinden dat ze het slagveld van verzuimbeheersing goed kunnen overzien. Het gehele traject – voor, tijdens en na ziekmelding – wordt gedaan door de werkgever zelf, of door allerlei bureaus die casemanagers en arbeidsdeskundigen naar het slagveld sturen.
Logisch, hier zit veel geld! We hebben het slagveld gereduceerd tot administratieve processen, gooien er veel geld tegenaan zodat de risico’s zo klein mogelijk zijn. En dat is best erg als je niet kunt accepteren dat we in Nederland nu eenmaal houden van administraties en alle risico’s wegverzekeren. Doe je dit niet, dan accepteer je niet dat je in Nederland werkt.
En die goeie oude dokter die er alleen voor de werknemer is? Die heeft en zal nooit bestaan. Waarom hebben bedrijfsartsen zo’n matige naam? Omdat ze hun werk niet goed doen. Niemand dwingt hen om vast te lopen in administratieve rompslomp tussen minder begaafde managers (oei!).
De enige die in de wet wordt genoemd en door verzekeraars als deskundig genoeg wordt gezien op het gebied van verzuimbegeleiding en advies, is juist die bedrijfsarts. Een goede bedrijfsarts is een specialist, die moet je als zodanig inzetten. Dáár ligt zijn meerwaarde. Vergelijk het eens met een jurist: je kunt kiezen voor goedkope rechtsbijstand, maar verwacht dan niet dat meester Spong op komt draven.
Verwacht wél een matige jurist die zijn ding doet in zo weinig mogelijk tijd. Niet tevreden? Tja, wat had je dan gewild? Kaartje kopen voor Eindhoven en verwachten dat je bij AC Milan op de eretribune zit?
Dit is wat er gebeurt, zo doen we dat in Nederland. Stel, u huurt Spong wel in, verwacht u dan een oplossing in twintig minuten voor een moeilijk geval? Nee, Spong duikt er goed in en geeft een duurzaam advies. Kost meer maar levert nóg meer op.
Mijn collega’s zijn niet overspannen, ze zijn onderbelast! Zolang werkgevers en werknemers vinden dat ze hun verzuimbeheersing uit kunnen besteden aan (quasi!) goedkope bureaus, die op afroep een matige bedrijfsarts twintig minuten laten langskomen, verandert er weinig.
Ook hier is ondernemen organiseren, investeren en dan pas oogsten. En onderbelaste collega’s, specialiseer uzelf! Diegenen die dat niet kunnen, vallen af of gaan werken bij de verzuimbijstand.