Werkgeluk, zinvol werk, meer salaris: de werkgever heeft het best lastig

De arbeidsmarkt is er eentje van de werknemers. En de werknemers zijn tegenwoordig meer en meer veeleisend. De ene na de andere staking wordt afgekondigd en heb je niet te maken met een CAO, dan merk je ook de veeleisendheid van deze groep.

De werknemers van tegenwoordig willen een hoger salaris, maar ze willen ook zinvol werk doen. Ze willen weten waar ze hun bed voor uitkomen. Ze willen vol energie en motivatie aan het werk. Ze willen hun werk los kunnen laten wanneer ze weer thuis zijn. Ze willen het samen doen. Ze willen gelukkig zijn.

En ze verwachten dat jij hier als werkgever een hele grote bijdrage aan levert. Want werk je fulltime, dan ben je meer met je werk bezig dan met andere dingen. Het is daarom ook niet gek dat de werknemers van tegenwoordig het zo belangrijk vinden om geluk te willen vinden in hun werk.

Die lastige en veeleisende werknemers…

Maar voor werkgevers zijn deze veeleisende werknemers niet altijd even makkelijk. Je hebt er ineens een hele andere rol bij en hoe ga je voldoen aan al die verwachtingen? En is het niet de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf om gelukkig te zijn op het werk? Om geen burn-out te krijgen? Om aan te geven wanneer ze zich vervelen en juist tegen een bore-out aanhikken? Om voor zichzelf te bepalen wat zij zinvol aan het werk vinden? Wie ben jij om hier als werkgever de verantwoordelijkheid voor te nemen?

Is het niet de verantwoordelijkheid van de werknemer om gelukkig te zijn op het werk?

Na een arbeidsmarkt die flink omgedraaid is geweest en waar juist de werkgever het voor het zeggen had (ik betaal, jij draait), zijn deze nieuwe eisen en verwachtingen van werknemers lastig. Want dit vraagt een hele nieuwe houding van jou als werkgever. En verandering, je wist al dat je werknemers hier niet van hielden toen verandering noodzakelijk was om de slechte economie te overleven. Maar nu merk je het zelf ook: die verandering, daar houden we gewoon niet zo van.

Graag wat meer salaris en nog een beetje extra

De economie gaat goed en groeit nog steeds. Misschien niet zo hard als verwacht, maar een groei is er absoluut. Organisaties hebben meer winst dan ooit en de perspectieven zijn ook positief.

Toch hebben werknemers het gevoel dat zij hier weinig van merken. In de jaren van de economische crisis zijn er geen tot weinig salarisverhogingen geweest. Iedereen was blij om zijn of haar baan te houden, dit was belangrijker dan die vijftig euro netto per maand erbij.

Zijn je werknemers in slechte tijden bereid om in te leveren, dan moet je ze hier in goede tijden voor belonen

Maar nu de crisis voorbij is en de economie weer op volle toeren draait, willen werknemers hier iets van merken in hun portemonnee. En dan niet met de jaarlijkse verhoging of één extra procentje meer, maar het liefst met terugwerkende kracht in wat ze tijdens de crisis zijn misgelopen.

Zijn je werknemers in slechte tijden bereid om in te leveren, dan moet je ze hier in goede tijden voor belonen. Stakingen om meer salaris zijn dan ook aan de orde van de dag, van de leraren tot de zorg tot de bouw tot de politie tot KLM. Zelfs de overheid bemoeit zich met de grote commerciële bedrijven en geeft aan dat deze hun werknemers beter moeten belonen.

Salaris blijft belangrijkste criterium

Volgens onderzoek van de Intelligence Group blijkt dat werkend Nederland het salaris nog steeds het belangrijkste criterium vindt om ergens te gaan werken. Wat ze wel terug zien uit het onderzoek, is dat hoe hoger het opleidingsniveau is, hoe minder belangrijk het salaris wordt:

  • Van de vmbo’ers geeft 61 procent salaris het belangrijkste te vinden
  • Van de mbo’ers is dit 56 procent
  • 54 procent van de hbo’ers vindt het salaris het belangrijkst
  • En 50 procent van de WO’ers vindt dit 

Ditzelfde geldt ook voor het krijgen van een vast contract: bijna de helft van de vmbo’ers vindt dit belangrijk terwijl slechts 30 procent van de wo’ers hier groot belang aan hecht. Hoogopgeleiden jongeren hebben vooral behoefte aan ontwikkelingsmogelijkheden en verantwoordelijkheid bij een (nieuwe) baan. 

Wat verwacht Nederland in 2020 qua salaris?

Uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim duizend Nederlanders blijkt dat bijna één op de drie Nederlanders verwacht meer te gaan verdienen in 2020.

Niet alle Nederlanders zijn positief als het gaat over de verwachtingen voor 2020. 7 procent van hen verwacht dat het salaris in 2020 daalt. De overige 61 procent denkt dat het salaris gelijk blijft. 

“Over het algemeen zijn Nederlanders niet pessimistisch over de toekomst van hun inkomen, ondanks de negatieve berichtgeving over de wereldeconomie”, stelt Joke van der Velpen, manager Service Center bij Raet. Dat blijkt ook blijkt uit ditzelfde onderzoek. Maar liefst 62 procent van de respondenten geeft aan tevreden te zijn over zijn of haar huidige salaris.

Tevreden met salaris

Waar 62 procent van de respondenten uit het onderzoek van Visma l Raet aangeeft tevreden te zijn met het salaris, geeft 38 procent aan meer te willen verdienen.

Vrouwen zijn met 42 procent overigens minder te spreken over hun salaris dan mannen, waarvan 34 procent aangeeft niet tevreden te zijn. Daar komt bij dat een lager percentage vrouwen (27 procent) verwacht dat hun loon in 2020 zal stijgen, terwijl mannen met 37 procent beduidend positiever zijn.

Opvallend is dat men in Oost-Nederland meer tevreden is over het salaris dan mensen in het westen van het land. 70 procent van de mensen uit het Oosten geeft namelijk aan tevreden te zijn met het salaris. Terwijl in West-Nederland maar 42 procent aangeeft blij te zijn met de hoogte van hun inkomen.

Verwachtingen van millennials omtrent salaris

Behalve bovenstaande komen hier ook nog eens de millennials om de hoek kijken. Want behalve de salarisverwachtingen die bij een bloeiende economie horen, hebben zij volgens Randstad onrealistische verwachtingen ten opzichte van hun eigen carrière:

  • Zo willen ze willen binnen enkele maanden loon erbij
  • Een paar maanden later een promotie
  • Binnen een jaar in ieder geval een leidinggevende positie 

Deze generatie is opgegroeid in tijden waarin de ontwikkelingen snel gaan en verwachten daarom ook het een en ander ten aanzien van hun eigen carrière.

Werkgeluk zou het ultieme doel moeten zijn

Maar ondanks dat salaris nog steeds een belangrijk onderdeel is binnen het werk, worden er veel meer aspecten binnen het werk steeds belangrijker gevonden:

  • Ontwikkelingsmogelijkheden
  • Doorgroeimogelijkheden
  • Eigen regie
  • Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid
  • Goede werksfeer en plezier hebben
  • Maatschappelijk verantwoord werken
  • Zinvol werk willen doen

Al deze aspecten dragen bij aan de betrokken- en bevlogenheid van werknemers. Ook zijn deze punten de belangrijkste ingrediënten om te werken aan het werkgeluk van je werknemers.

Waar het dus eigenlijk op neerkomt, is dat de werknemers van tegenwoordig veeleisend zijn, maar dat al deze eisen bijdragen aan een sterke rol binnen de organisatie. De werknemer wil betrokken zijn bij de organisatie, bevlogen in het werk en werkgeluk ervaren. Allemaal punten die enorm positief zijn voor jou als werkgever. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat betrokken, bevlogen en gelukkige medewerkers het volgende oplevert:

  • Je hebt minder verzuim
  • Er worden minder ongelukken gemaakt
  • Er is minder stress
  • Werknemers hebben meer plezier
  • De kans op een hogere klantbeoordeling is vele malen groter
  • Er is hogere kwaliteit van de dienstverlening
  • Werknemers zijn productiever

Als we dit rijtje zo bekijken, dan zou elke werkgever moeten staan springen om dit soort veeleisende werknemers toch? 

Maar dit blijkt moeilijk te zijn. Zo laat een onderzoek van Deloitte zien dat bijna 59 procent van de werkgevers en het hoger management nog niet klaar is om te voldoen aan de verwachtingen van werknemers op het gebied van werkgeluk. Dit is een van de redenen waarom opleidingen over werkgeluk zo populair aan het worden zijn.

Zo faciliteert de Hogeschool van Leiden een post-HBO opleiding Werkgelukdeskundige die enorm veel publiciteit heeft gekregen. Tijdens deze opleiding worden HR-deskundigen en leidinggevenden meegenomen in vraagstukken over wat geluk en werkgeluk voor werknemers betekent, hoe je dit meet en welke instrumenten je kan inzetten om werkgeluk en werkplezier te vergroten. Uit de populariteit van deze opleiding blijkt dat organisaties dus wel bezig zijn met dit soort onderwerpen.

Wat is werkgeluk eigenlijk?

Maar wat is werkgeluk eigenlijk? En waarom is dit weer anders dan betrokken- en bevlogenheid?

Heleen Mes en Gea Peper schrijven in hun boek Employee Experience hier het volgende over:

Werkgeluk is de overtreffende trap in werkbeleving (betrokken- en bevlogenheid). Gelukkige werknemers zijn namelijk zowel betrokken als bevlogen, maar er is nog iets meer met ze aan de hand: ze floreren. Daar waar betrokken en bevlogen medewerkers nog steeds (een hoog) risico op een burn-out hebben, hebben gelukkige medewerkers dit niet. Gelukkige medewerkers zijn ook betrokken en bevlogen, maar ze zijn meer in balans, hebben minder stress en minder kans op een burn-out.” 

In hun boek geven ze drie componenten aan die het model achter werkgeluk vormen: 

  • Purpose – waar doe je het voor?
  • Fun & friendship – plezier in het werk en op het werk
  • Flow – lekker je werk kunnen doen en doorgroeien binnen je eigen potentie

Ondanks alle wetenschappelijke bewijzen van de voordelen van werkgeluk, is het – zoals al eerder gezegd – moeilijk voor organisaties om zich hier echt aan te wagen en om voor werkgeluk te gaan staan. Maar juist in zo’n krappe arbeidsmarkt als nu is het noodzakelijk: richt je op het aantrekken van nieuwe werknemers én richt je op het behouden van huidige werknemers.

Drie op de tien werknemers is minder loyaal geworden aan hun werkgever

Vooral dit laatste is hoognodig, want uit een steekproef onder ruim 2.600 werkende Nederlanders van Hays Nederland blijkt dat meer dan drie op de tien werknemers minder loyaal is geworden aan hun werkgever. Meer dan de helft voelt zich op dit moment vrij om van baan te wisselen. Dit is zo zonde, want werknemers willen voelen dat hun werkgever moeite doet om hen binnen te houden. Maar ruim 43 procent van de vrouwen beoordeelt dat hun werkgever hier onvoldoende voor doet. Van de ondervraagde mannen vindt ruim 38 proces dat hun werkgever onvoldoende doet om hen binnen te houden.

Werk aan de veeleisendheid van werknemers

De veeleisendheid van werknemers is een roep om hun werk een belangrijk onderdeel van hun leven te maken. Er wordt niet meer alleen gewerkt om het gezin te onderhouden. Werknemers van tegenwoordig beseffen steeds meer dat het werk een groot deel van hun leven in beslag neemt. En dit grote deel van hun leven moet net zo leuk, uitdagend, fijn en zinvol zijn als hoe zij de rest van hun leven indelen.

Ondanks dat dit lastig is voor jou als werkgever, is dit eigenlijk alleen maar mooi. Werknemers die werkgeluk ervaren zijn namelijk ontzettend waardevol voor je organisatie en de resultaten. De voordelen wegen absoluut op tegen de veranderingen en de bergen die je moet gaan verzetten om je te richten op werkgeluk.

Deel dit artikel