Wat zijn de voordelen van afwisseling in houding en beweging op de werkvloer?
Arbeidsproductiviteit, Duurzame inzetbaarheid, Duurzame Inzetbaarheid veelgestelde vragen, Lifestyle, Preventie, Vitaliteit, Artikel

We bewegen te weinig. Dat weten we allemaal wel. We staan op, gaan naar de auto, naar ons bureau, naar de bank en dan weer naar bed. Voor veel mensen een herkenbaar patroon op een doordeweekse dag.
We wandelen misschien een blokje om tijdens de pauze, maar over het algemeen brengen we de dag vooral zittend door.
Ergens willen we heus wel meer afwisselen tussen zitten, staan en bewegen, maar het blijkt lastig om ons huidige gedrag te veranderen. Realiseren we wel wat er te winnen valt Wat zijn de voordelen van afwisseling in houding en beweging op de werkvloer?
Het belang van beweging en herstelmomenten
Het inlassen van herstelmomenten tijdens beeldschermwerk verhoogt de werksnelheid en verlaagt het aantal fouten.
Indien medewerkers tijdens deze herstelmomenten hun werkplek verlaten en wandelen, verhoogt het energieniveau en kijken ze bij terugkomst anders naar problemen. Dit leidt tot meer creativiteit en een beter probleemoplossend vermogen.
Vertaald naar de praktijk kunnen beeldschermwerkers hun werkprestatie aanzienlijk verbeteren door ieder uur drie minuten hun werkplek te verlaten en een korte wandeling te maken.
Gezondheid
Pitstops die aansturen op het onderbreken van werkzaamheden om een herstelmoment te nemen, zijn in staat om zitgedrag en beweeggedrag op langere termijn te beïnvloeden.
Taylor et al. (2016) vergeleken een dagelijks fitnessprogramma met een computerprompt interventie en een controleconditie. Zij vonden dat computer prompts, die ieder uur aanzetten tot het nemen van een drie minuten durende pauze, ten opzichte van een controle conditie (natuurlijke herstelmomenten), effectief zijn in het stabiel houden van BMI. Terwijl medewerkers in de normale break conditie een significante toename in BMI lieten zien.
Met name gedragingen buiten werk bleken door de prompts te zijn beïnvloed; tv kijken nam af en ook was er significante afname van zitgedrag in het weekend. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de prompts mensen bewust hebben gemaakt van de meerwaarde van beweging op het functioneren. En door de frequente herhaling is het opstaan om te gaan bewegen al meer gewoonte geworden.
Welzijn en creativiteit
In een reeks experimenten onderzochten Oppezzo en Schwartz (2014) van de Stanford University de creativiteit van de proefpersonen.
Elk uur drie minuten wandelen verhoogt de creativiteit!
De onderzoekers lieten de proefpersonen zitten, wandelen of afwisselend zitten en wandelen. Het aantal nieuwe ideeën dat de proefpersonen aansluitend bedachten, verschilde per activiteitenregime (zie Figuur 1).
Wanneer de proefpersonen bleven zitten, was de creativiteit het laagst, wanneer ze continu wandelden of afwisselend wandelden en zaten was de creativiteit het hoogst. Elk uur drie minuten wandelen verhoogt de creativiteit!
Productiviteit
Naast het herstel levert het gebruik van hulpmiddelen en technieken ook verhoogde prestaties op. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat medewerkers sneller werken met een laptop als zij een laptopstandaard, een externe muis en een extern toetsenbord gebruiken (IJmker, 2016).
Daarnaast zorgen ’technieken’ als blind typen en het toepassen van sneltoetsen duidelijk voor betere prestaties.
Zowel voor het inlassen van herstelmomenten als voor het gebruik van hulpmiddelen en technieken geldt: de medewerkers dienen kraakhelder te weten wat ze moeten doen om hun gedrag aan te passen om de positieve gevolgen te ervaren.
Bron: BakkerElkhuizen