Wat kost een arbodienst en wat levert het op?

Een arbodienst is niet gratis: het woord zegt het al, het is een dienst en alle dienstverlening kost geld.

Zelfs als het verplichte dienstverlening is: arbodienstverlening is immers wettelijk verplicht dus zien werkgevers deze dienstverlening vaak als een verplichte kostenpost. En dat is het natuurlijk ook zo, maar waarom kijkt men bij de keuze van een arbodienst alleen naar wat het kost en niet naar wat het oplevert? Een dienstverlener levert immers een dienst.

Is doorbetalen tijdens ziekte van werknemers werkelijk goedkoper dan een contract met een arbodienst? Kost een zieke werknemer, ongeacht de hoogte van zijn of haar salaris, niet veel meer? Wat kost een zieke werknemer? Kortom, een arbodienst, is dat eigenlijk wel zo duur?

Wat kost een zieke werknemer per dag?

Een zieke werknemer in loondienst krijgt zijn salaris meestal gewoon doorbetaald. Een dag of een paar dagen verzuim wegens ziekte is voor een werkgever nog wel te overzien. Maar in werkelijkheid kost het meer dan op het eerste gezicht zichtbaar is. Het salaris moet worden doorbetaald en het werk blijft liggen of moet door iemand anders gedaan worden. En, als de werknemer weer is hersteld, moet hij extra zijn best doen om de verloren tijd weer in te halen waardoor de werkdruk hoger wordt met meer risico’s op uitval omdat collega’s dan ook zwaarder worden belast. En dan hebben we het nog maar over een paar dagen verzuim. Maar wat als het verzuim langer duurt? In werkelijkheid zijn de kosten van verzuim per medewerker veel hoger dan de loonkosten en hoe langer het verzuim duurt, hoe hoger de kosten worden.

Een zieke werknemer is daarom vele malen duurder dan de meeste werkgevers denken: werkgevers schatten de kosten van een zieke werknemer gemiddeld op €143,– per dag. In werkelijkheid kost een zieke werknemer gemiddeld €230,– per dag (bron: TNO). Het is dus zaak verzuimende medewerkers zo snel mogelijk op te roepen bij de bedrijfsarts zodat ze zo snel mogelijk weet inzetbaar zijn in hun eigen functie, of eventueel in een vervangende functie. Zieke werknemers zijn nu eenmaal duur, daarom is het verstandig (en uiteindelijk kostenbesparend) om uw arbobeleid op orde te hebben en zieke medewerkers snel op te roepen bij de bedrijfsarts.

Leg dit vast in uw contract met de arbodienst. Het basiscontract met een arbodienst is inmiddels verplicht en is eigenlijk een soort verzekering voor als u als een werkgever te maken krijgt met verzuim. De arbodienst helpt u, zodat u weet wat u moet doen op het moment dat een medewerker ziek is of arbeidsongeschikt raakt. Zij weten op het juiste moment de juiste stappen te doorlopen.

Wat zijn de werkelijke kosten van een arbodienst?

Wat een arbodienst werkelijk kost, hangt natuurlijk af van welke behoeften u als werkgever heeft en welke diensten u opneemt in het basiscontract van de arbodienst. Maar gemiddeld kost een arbodienst slechts ongeveer 80 tot 100 euro per medewerker per jaar, dit is ongeveer 0,3 procent van de loonsom op jaarbasis. De jaarlijkse kosten voor koffie en thee per medewerker zijn vermoedelijk hoger…

Bron: HR Navigator

Deel dit artikel