Wanneer is iemands gedrag op sociale media reden voor ontslag?

Vraag:
Een van onze medewerkers heeft zich nogal negatief uitgelaten op social media over een politiek gevoelige kwestie. En zodanig dat een van onze klanten de samenwerking wil gaan opzeggen. Wat kan ik doen richting deze medewerker?

Antwoord:
Uitingen op social media leiden regelmatig tot arbeidsgeschillen, ontslag en zelfs rechtszaken. Denk bijvoorbeeld aan uitlatingen over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Maar wanneer is iemands gedrag op sociale media reden voor ontslag? Werkgevers worstelen er vaak mee.

Onlangs deed de rechter uitspraak in een zaak waarbij een salesmedewerkster in de problemen komt na het Israël-Gaza conflict. Zij is niet de enige die daardoor in een arbeidsconflict raakt, maar het is wel de eerste keer dat de rechter uitspraak doet. Die oordeelt, dat het plaatsen van het bericht op LinkedIn “onhandig” was, helemaal omdat via LinkedIn de link naar het bedrijf snel is gemaakt.

Maar volgens de rechter is de zaak onnodig op scherp gezet door direct over te gaan tot ontslag. Het bedrijf moet de werkneemster een fikse schadevergoeding betalen.

Grootste misverstand

Het grootste misverstand is, dat werknemers vaak denken dat ze alles maar op sociale media kunnen plaatsen. Vrijheid van meningsuiting is het uitgangspunt, maar dat is zeker niet onbegrensd.

Als er een link kan worden gelegd tussen het omstreden bericht en je werkgever, kan het negatieve gevolgen hebben voor het bedrijf. Een werkgever kan bijvoorbeeld vragen of klachten krijgen van andere medewerkers of klanten. Dan kan een bedrijf belang hebben om te zeggen: dit gaat te ver, het moet stoppen.

Een werkgever heeft kortom niks te zeggen over het sociale mediagedrag van het personeel, tenzij het de werkverhouding of het bedrijf schaadt.

Als een bericht jouw bedrijf schade toebrengt, bijvoorbeeld omdat klanten klagen of zelfs weglopen, kan dat tot verregaande maatregelen leiden. Dan valt het niet uit te sluiten, dat je als werkgever zegt dat diegene hiermee moet stoppen of een bericht moet verwijderen vanwege negatieve gevolgen.

Baan kwijt door social mediapost

In het uiterste geval kan een post leiden tot ontslag. Als een werknemer de post niet wil verwijderen en je kunt als werkgever aantonen dat het voor schade zorgt, kan dat een reden zijn voor ontslag. Maar dan moet een werkgever die negatieve gevolgen wel goed onderbouwen. Bijvoorbeeld met berichten van verontruste klanten of medewerkers.

Als de werknemer z’n kont tegen de krib gooit en doorgaat met hetzelfde gedrag, dan is het niet uit te sluiten dat het de werknemer z’n baan kost.

Goed social media protocol kan conflicten voorkomen

Een goed opgesteld social media protocol kan conflicten voorkomen, omdat werknemers precies weten waar ze aan toe zijn. In het protocol stel je kaders op voor de werknemers waarbinnen zij zich kunnen bewegen.

Je moet duidelijk formuleren wat werknemers wel en niet mogen doen en zeggen op sociale netwerken. Op deze manier kun je onwenselijke berichten die verband houden met de onderneming, tot een minimum beperken.

Deel dit artikel