Onterechte urenbeperking: forse financiële consequenties voor werkgever
Re-integratie, Verzuim, Wet- en regelgeving Verzuim, WIA, Ziekteverzuim, Artikel, FML, IVA-uitkering, WGA uitkering, WGA-instroom, WGA-premie, Ziektewet, Ziektewetuitkering

Ad van Lieshout is gespecialiseerd in sociale zekerheid. Hij adviseert werkgevers bij problematiek rond arbeidsongeschiktheid en doet bezwaar & beroepszaken tegen WIA beslissingen door het UWV. Ad schrijft met regelmaat over zijn ervaringen met het UWV.
Voor werkgevers is het een schrikbeeld: iemand in dienst nemen die kort daarna uitvalt en uiteindelijk op de deur van de WIA klopt met mogelijk jarenlange WGA schade tot gevolg.
Zo ging dat ook met Harris. Hij werkte nog geen week bij een van onze cliënten toen hij zich al ziek meldde. Dat was voor Harris bekend terrein; al vele malen eerder meldde hij zich met soortgelijke klachten bij UWV. Harris kreeg al wel eerder een Ziektewet-uitkering en WW, maar nog geen WAO of WIA.
Omdat de werkgever het arbeidscontract na een week ontbindt, vraagt Harris een ZW-uitkering aan en die krijgt hij ook. De verzekeringsarts noteert na een Ziektewet spreekuur oude claimklachten als slecht slapen, somberheid, concentratieproblemen en spanningsklachten.
Medische informatie vraagt de verzekeringsarts niet op, omdat Harris al jaren geen behandeling geniet en er dus geen nieuwe feiten worden verwacht.
Zeer actief dagprogramma
Als gevolg van corona vindt pas 24 maanden na de eerste ziektedag de WIA-beoordeling plaats. Telefonisch.
De UWV arts stelt o.a. een urenbeperking vast voor dertig uur per week. En dat terwijl Harris een zeer actief dagprogramma heeft met huishoudelijk werk, wandelen, sporten, koken, fietsen en meerdere malen per week mantelzorg verlenen!
Daarnaast blijkt Harris ook nog voldoende energie over te hebben om tussendoor een eigen bedrijf op te starten.
Uit het zogenoemde dagverhaal, opgemaakt door de verzekeringsarts, blijkt geen noodzaak voor rust- of herstelmomenten.
Een mini dienstverband met een lange en pijnlijk financiële nasleep
Mede door de urenbeperking is de uitkomst van de WIA-beoordeling 37 procent arbeidsongeschikt, recht op WGA, maar met de hakken over de sloot. De ex-werkgever draait op voor het risico tot maximaal tien jaar.
Vaak gaat het – ook hier – om ruim meer dan 100.000 euro. De hoogte van de schade is afhankelijk van leeftijd, het aantal jaren tot aan de pensioendatum en ook van de hoogte van het laatst genoten loon. Een mini dienstverband met een lange en pijnlijk financiële nasleep.
Onvoldoende inzetten voor behandeling
In opdracht van de ex-werkgever maak ik bezwaar tegen de WIA-toekenning. Dat bezwaar richt zich met name tegen de urenbeperking van dertig uur per week.
Uit eerdere UWV beoordelingen komt naar voren dat Harris behandeling ontloopt. UWV beoordeelt het herstelgedrag als ondermaats.
Bij onvoldoende inzet voor behandeling geeft de door verzekeringsartsen te hanteren standaard ‘Duurbelastbaarheid bij arbeid’ aan, dat je vraagtekens moet zetten bij de geclaimde ernst van de problematiek. Bij dit dossier was daarom een kritische blik vanuit UWV vereist. Naar onze mening ontbrak die helaas tijdens de telefonische WIA-beoordeling.
Ook het recent opstarten en in gang kunnen houden van een bedrijf roept de nodige vragen op over de urenbeperking en overige geclaimde beperkingen.
Geen noodzaak urenbeperking
In bezwaar gaat de verzekeringsarts Bezwaar & Beroep (B&B) mee in onze stellingname dat de urenbeperking niet conform de standaard ‘Duurbelastbaarheid bij arbeid’ is. Een urenbeperking moet passen bij een diagnose, gebruik van medicatie of heel duidelijk energieverlies. Maar het moet ook consistent zijn met het dagverhaal. En dat was bij Harris niet het geval. Daarom was een urenbeperking niet aannemelijk.
De verzekeringsarts B&B past de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) aan: veertig uur kunnen werken wordt het uitgangspunt voor de beoordeling van Harris! Harris en zijn juridisch adviseur hebben nog geprobeerd om via nieuwe medische informatie UWV nog op andere gedachten te brengen. Maar dat kon UWV niet overtuigen.
Op basis van de nieuwe FML kan de arbeidsdeskundige B&B meerdere voor Harris geschikte functies duiden met een hogere loonwaarde als bij de eerste beoordeling. Daardoor komt de mate van arbeidsongeschiktheid na bezwaar ruim onder de 35 procent. Het bezwaar wordt gegrond verklaard.
De gevolgen
Voor de ex-werkgever betekent deze uitspraak, dat de WGA-schadelast vervalt. Hij krijgt het bedrag dat hij al heeft betaalt, teruggestort. De re-integratieverplichting die bij ex-werkgever lag, gaat over naar het UWV.
Harris behoudt zijn loongerelateerde uitkering (LGU) tot de maximale datum. Die datum is gelijk aan de maximale termijn voor de WW. Harris zal voor de maximale datum aan het werk moeten, want anders dreigt de bijstand. UWV kan Harris bij zijn re-integratie ondersteunen. De mogelijkheid tot beroep bij de rechtbank staat voor Harris nog open.
Risico’s op uitval door ziekte
Het is onmogelijk om vóór indiensttreding in te schatten of een werknemer een risico oplevert op langdurig verzuim. Als er kort na indiensttreding sprake is van uitval door ziekte en er na ontslag Ziektewet van het UWV volgt, dan kan de ex-werkgever bij WIA-instroom bezwaar maken tegen het WIA-besluit. Het komt geregeld voor dat na bezwaar de mate van arbeidsongeschiktheid naar beneden wordt bijgesteld. Het is daarom zinvol om via bezwaar te laten toetsen of beoordeling door het UWV zorgvuldig heeft plaatsgevonden. Zeker in gevallen waarbij de WGA-schadelast voor rekening van werkgever komt en het arbeidsongeschiktheidspercentage net boven de 35 procent ligt. Ook bij 80/100 procent gevallen kan bezwaar gunstig uitpakken. Dan gaat het bezwaar vaak om de vraag of sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid. Als het UWV herstel nog aannemelijk acht, dan komen de WGA-lasten tot maximaal tien jaar voor rekening van werkgever. In het geval van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid – herstel wordt dan niet meer verwacht – zijn de kosten van de IVA-uitkering niet voor de werkgever. In dit soort gevallen valt voor werkgevers veel te winnen! |