Laptop, tablet en mobiel onderdrukken prestaties in slaapkamer

Recentelijk kwam in het nieuws dat laptop en mobiel het slaapritme verstoren.

Het onderliggende onderzoek mat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine bij mensen die met een iPad werken tussen 22:30 en 00:30 uur. Het is bekend dat het lichaam in deze periode veel slaaphormoon aanmaakt.

Het gebruik van de iPad leidde tot een afname van 22 procent van deze melatonineaanmaak. Hierdoor val je minder snel in slaap en begin je minder uitgerust aan de volgende dag.

Dit heeft gevolgen voor de veiligheid in het verkeer, de gezondheid en de prestaties die je kunt leveren op een werkdag en in de slaapkamer…

Werken in de avond

’s Avonds werken leidt voor het merendeel van de mensen ertoe dat ze later in slaap vallen, de gedachten moeten namelijk nog even hun plaats krijgen in de bovenkamer. Dit is op zich al reden genoeg om ’s avonds, na 22:00 niet meer te werken.

Echter, intensief met een beeldscherm werken bemoeilijkt het in slaap komen nog verder door het effect van de schermverlichting op de aanmaak van het slaaphormoon.

Risico’s door slaapgebrek

Nederlanders slapen te weinig, net zoals alle mensen in Westerse landen. Gemiddeld slaapt een Nederlander 7 uur en 20 minuten, waarbij 8 uur gewenst is. Het gevolg is dat 43,6 procent van de Nederlanders vindt dat ze te weinig slapen en 50 procent aangeeft moe te zijn bij het opstaan.

Het gebrek aan slaap verhoogt de kans op een verkeersongeval met meer dan 30 procent en verhoogt de kans op een hartaanval met meer dan 50 procent.

Uitputting

Los van de gezondheidsgevaren heeft gebrek aan slaap directe gevolgen voor het dagelijkse functioneren. Het menselijk lichaam functioneert in een natuurlijk ritme. Na de lunch zijn we minder alert en ook richting het einde van de middag verslappen we gemakkelijk qua aandacht.

Bij gebrek aan slaap zijn deze dips sterker aanwezig. Eén op de drie beeldschermwerkers valt daardoor wel eens in slaap tijdens het werk!

We kunnen deze dips opvangen met koffie en suikerhoudende snacks, maar grote hoeveelheden hiervan zijn niet aan te raden, aangezien de bloedsuiker spiegel te vaak stijgt en als gevolg daarvan telkens insuline aangemaakt moet worden. Het gevolg is energie op korte termijn en uitputting op langere termijn.

Afwisseling

Een meer verantwoorde oplossing is om regelmatig je aandacht te verschuiven. Je hersenen krijgen dan tijd om het voorafgaande te verwerken en tegelijkertijd stimuleer je het activatieniveau van de hersenen.

Het gaat er om tijdens periodes snel en kwalitatief goed werkt te leveren en dat bereik je door afwisseling in te bouwen.

Daarnaast is het handig je werk zo in te delen dat je die zaken die de hoogste alertheid vragen, juist in de ochtend uitvoert wanneer alertheid en concentratie het hoogst zijn.

De beste oplossing is natuurlijk om langer te slapen en voor 23:00 uur op bed te liggen. Het is vooral belangrijk om een ritueel op te bouwen waardoor je lichaam weet wanneer het tijd is om te gaan slapen. Een uur voor het slapen gaan laptop, tablet en mobiel uit.

En om de mannelijke lezers te overtuigen die na bovenstaande nog bedenkingen hebben: slaapgebrek leidt bij mannen tot een afname van de testosteronproductie van 10 tot 15 procent. Dit leidt tot een achteruitgang in seksuele prestaties in overeenstemming met een veroudering van 10 tot 15 jaar! Op tijd naar bed met zijn allen dus!

Bron: ErgoDirect International

http://www.ergodirect.nl/nieuws/laptop-tablet-en-mobiel-vreten-jouw-energie-en-onderdrukken-prestaties-in-slaapkamer-19/

Deel dit artikel