Kritiek op functioneren: mag dat?
Arbeidsconflict & mediation, HRM, arbeidsconflict, arbeidsovereenkomst, Artikel, deskundigenoordeel, DVAN, jurisprudentie, STECR

Kritiek van een werkgever op het functioneren kan verkeerd vallen bij een werknemer. Kan een werknemer dan succesvol betogen dat de arbeidsverhouding is verstoord door toedoen van de werkgever?
Op deze vraag heeft de kantonrechter Amersfoort onlangs antwoord gegeven.
In deze zaak is de werknemer tijdens een beoordelingsgesprek op een aantal punten “onvoldoende” beoordeeld. De totale beoordeling was “voldoende”.
Ruim twee weken na het beoordelingsgesprek wordt het de werknemer kennelijk te veel en zij meldt zich ziek. Naar aanleiding van de ziekmelding en op advies van de bedrijfsarts, vindt mediation plaats. Er worden acht gesprekken gevoerd waarna de mediator concludeert dat het conflict is opgelost.
Deskundigenoordeel
Dit leidt echter niet tot terugkeer van de werknemer op de werkvloer. Voor de verdere opbouw van de werkzaamheden besluit de werkgever het UWV deskundigenoordeel af te wachten die door de werknemer is aangevraagd.
Uit het deskundigenoordeel volgt dat de werknemer haar eigen werk twee maanden voordien wel kon doen. De werkgever heeft aan de werknemer medegedeeld, dat zij haar werk volledig moest hervatten. De werknemer dacht hier anders over en heeft haar werkzaamheden niet hervat. De werkgever heeft de kantonrechter hierop verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Feedback
De kantonrechter beoordeelt het verzoek van de werkgever en oordeelt dat het geven van feedback – ook negatieve feedback – tijdens het werk of tijdens een beoordelingsgesprek tot de taak van een leidinggevende behoort.
Volgens de kantonrechter moet de werknemer in staat zijn om op een professionele manier om te gaan met de kritiek, ook als zij die kritiek niet onderschrijft. Dat kan anders zijn als de leidinggevende de negatieve feedback of kritiek onnodig grievend brengt of als elke grond ontbreekt. Maar in deze zaak was daar geen sprake van.
Ontbinding
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst. Omdat de werkgever de werknemer niet had gewaarschuwd dat zij tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst zou overgaan wanneer de werknemer haar werkzaamheden niet zou hervatten, kent de kantonrechter aan de werknemer een vergoeding toe op grond van C=0,2.
Kortom, hebt u redenen voor kritiek of negatieve feedback en u brengt dit op normale wijze richting de werknemer gebracht, dan treft u geen blaam.
Bron: Rechtbank Utrecht, sector handel en kanton, locatie Amersfoort 12 september 2012, gepubliceerd op 18 januari 2013, LJN BY8864