Je eigen bedrijf starten? Wacht tot na je vijftigste

Altijd al de ambitie gehad om een eigen bedrijf te starten? Wacht tot na je vijftigste verjaardag en de kans op succes is flink groter.
Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat de oudere generatie succesvoller is in het oprichten van eigen bedrijven dan de jongere generatie. Hoe komt dit? Wat betekent dit voor de markt? En aan welke oudere ondernemers kunnen we een voorbeeld nemen?
We gingen op onderzoek uit naar dit leuke onderwerp.
De ambitie om een eigen bedrijf te starten
De aandacht bij het starten van een eigen bedrijf ligt vooral op de jongere generatie. Zo zijn onder andere de oprichters van Facebook en Apple de jonge honden die groot geworden zijn en vaak het voorbeeld zijn voor de jonge generatie.
PWnet geeft aan dat het aantal jonge ondernemers (20-29 jaar) de afgelopen acht jaar met bijna 40 procent is gestegen. Maar volgens Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, is het een vooroordeel dat alleen jonge mensen vanuit hun studentenkamer een start-up beginnen. Ook vijftigplussers bruisen van de ideeën en dromen ervan om een eigen bedrijf te starten.
De ANBO heeft een peiling gedaan onder haar leden en het blijkt inderdaad dat een deel van deze ouderen ervan droomt om een eigen bedrijf te starten. 32 procent geeft dit aan in de peiling. Ook uit eerdere cijfers van Bureau Vijftig en CBS blijkt dat de vijftigplussers nog lang niet willen stilzitten:
- 15 procent van de vijftigplussers wil ook na zijn of haar pensioen doorwerken
- 13 procent van de 65-plussers werkt nog steeds
De belangrijkste reden om te blijven werken op deze leeftijd is om betekenisvol bezig te zijn. Dit is een interessant gegeven, want we weten dat zinvol werken een belangrijk aspect is om werkgeluk te creëren. Zou dit iets te maken hebben met het feit dat vijftigplussers succesvoller zijn in het starten van hun bedrijf? Omdat hun grootste doel is dat ze zinvol werken willen doen waar zij echt gelukkig van worden? Daar waar het starten van een eigen bedrijf op jongere leeftijd ook nog heel erg gaat om jezelf te bewijzen, om geld te verdienen en om jezelf te laten zien aan de buitenwereld?
Dan komt daar natuurlijk ook nog de enorme verantwoordelijkheid bij die je hebt met een eigen bedrijf, de keuzes die gemaakt moeten worden, de tegenslagen die er hoe dan ook altijd zijn bij het hebben van een eigen bedrijf en de onzekerheid die hierbij hoort. Is het zo dat je hier op latere leeftijd beter mee om kan gaan?
Meer winst wanneer je ouder bent
De cijfers laten het duidelijk zien: vijftigplussers die een eigen bedrijf beginnen zijn twee tot drie keer succesvoller dan dertigers die een eigen bedrijf beginnen.
Ook blijkt dat de jonge ondernemer (32 procent) meer moeite heeft met het krijgen van de juiste vergunningen, waar 23 procent van de oudere ondernemer hier moeite mee heeft. En voor het aanvragen van leningen is het voor 21 procent van de jonge ondernemers lastig tegenover 14 procent van de oudere ondernemers. Onderstaande grafiek geeft de groei in winst mooi weer.
Investeren in de oudere generatie
De focus qua ondernemen ligt nu vooral te liggen op de jonge generatie. Dit merk je aan de voorbeelden van succesvolle jonge ondernemers, maar ook dat vrijwel alle startup programma’s gericht zijn op jonge ondernemers.
Ook investeerders zijn eerder geneigd om te investeren in een jong iemand dan in een ouder persoon. Maar zoals de cijfers laten zien, is dit niet helemaal terecht. Sterker nog, door te investeren in jonge ondernemers lopen ze een hoger risico op een lager rendement.
Om een tegenbeweging te laten zien, heeft Leyden Academy het Start-up Plus programma gestart. Dit programma is erop gericht om vijftigplussers te helpen die een eigen bedrijf willen beginnen. Op 15 oktober 2019 was de start van dit programma; deelnemers zijn vanaf die datum acht weken aan de slag gegaan. Op 12 december 2019 pitchen alle deelnemers hun idee bij een deskundige jury en de meest kansrijke start-up wint een geldprijs van 10.000 euro voor het verder opzetten van zijn of haar eigen bedrijf.
Liane den Haan van ANBO vertelt dat de ANBO de deelnemers gaat volgen, zodat ook anderen mee kunnen leven en van hun ervaringen kunnen leren.
Mooie voorbeelden van oudere ondernemers
Ben je nu benieuwd naar de succesvolle ondernemers die op latere leeftijd zijn begonnen? Dat komt goed uit, want we hebben een aantal inspirerende voorbeelden voor je. En geloof ons, het merendeel van deze voorbeelden heeft een roerige eerdere carrière achter de rug voordat ze enorm succesvol werden op latere leeftijd.
Kentucky Fried Chicken
De oprichter van Kentucky Fried Chicken heeft een moeizame carrière achter de rug, waarbij hij veel banen heeft gehad en zelfs vaak is ontslagen. Zelfs als advocaat is hij een keer ontslagen, omdat hij in de rechtszaal ruzie kreeg met zijn eigen cliënt. Tijdens een van zijn laatste momenten als werknemer werd hij geroemd om zijn heerlijke kip en hier begon het allemaal. Uiteindelijk heeft hij op 62-jarige leeftijd Kentucky Fried Chicken opgericht.
Linkedin
De mede-oprichter van Linkedin was 35 jaar bij het oprichten van Linkedin, maar hij was 43 jaar toen ze met Linkedin de markt opgingen en het een groot succes werd. Eerder in zijn carrière heeft hij een ander social platform opgezet, maar dit is nooit van de grond gekomen. Zijn eerdere ervaringen in het bedrijfsleven, onder andere bij PayPal, waren voor hem puur om ervaring om te doen om zijn eigen bedrijf te beginnen. Na het falen van zijn eerste social platform is hij op latere leeftijd hier enorm succesvol mee geworden.
Denali Flavors
Ken je dit merk? Denali Flavors is een ijsmerk met meer dan veertig smaken en meer dan tachtig miljoen euro omzet per jaar. De oprichter is inmiddels zeventig jaar en werkt nog steeds succesvol in het bedrijf.
Op 55-jarige leeftijd heeft hij dit merk opgericht, nadat zijn huidige werkgever een kant opging waar hij niet in geloofde (ijs met tomatensmaak…).
Zelda Wisdom
Carol was 52 jaar toen ze haar bedrijf, Zelda Wisdom, begon. Net gescheiden en zonder geld won ze een wedstrijd om een kaart te ontwerpen en zo is het balletje gaan rollen. Haar bedrijf is inmiddels meer dan 50 miljoen euro waard.
Tweede carrière: start je eigen bedrijf
Het kan dus absoluut nog. Ben je wat ouder, dan is een tweede carrière met je eigen bedrijf helemaal niet zo’n gek idee. Voor de huidige arbeidsmarkt is dit ook absoluut interessant:
Goed voor duurzame inzetbaarheid: ondersteun ouderen bij het waarmaken van hun droom, het opzetten van een eigen bedrijf. Hiermee voorkom je dat deze generatie bij je blijft, omdat ze geen zin meer hebben om van baan te wisselen en je voorkomt hiermee het probleem dat de oudere generatie het huidige werk niet meer aankan.
Positieve doorstroming: er ontstaat meer ruimte voor de jongere generatie en de doorstroming is geheel positief en vrijblijvend. Door de oudere generatie te ondersteunen in hun ambitie voor een eigen bedrijf, voelt zij zich gezien en gewaardeerd en staat ze er voor open om al hun kennis en ervaring goed over te dragen aan de jongere collega’s.
Fijn vooruitzicht voor de jongere generatie: zien zij dat ouderen succesvol hun eigen bedrijf starten, zij zijn misschien wel eerder geneigd om langer als werknemer te werken. Enerzijds zien ze uit eerste hand dat je nog heel succesvol kunt worden op latere leeftijd en anderzijds zien ze ook wat alle opgedane kennis en ervaring deze oudere generatie brengt.
Peil eens bij je eigen vijftigplussers hoe zij hierin staan
Nu je (zeker) weet dat vijftigplussers ook nog over veel ambitie beschikken, is het leuk om dit eens binnen je eigen organisatie te checken. Misschien ontstaan er wel hele mooie mogelijkheden om deze generatie hiermee te ondersteunen en hen te faciliteren.