Introvert leiderschap, de stille kracht

Redactie
Er zit veel verborgen talent bij introverte mensen.

Pakweg een derde van de mensen is introvert. En onder die introverten bevinden zich ook leiders. Of mensen die die ambitie hebben en anders zeker de skills ervoor.

Alleen zien we deze introverte leiders niet of nauwelijks – ze schreeuwen het immers niet van de daken. Ondernemingen en organisaties missen hierdoor een kans om meer uit hun mensen te halen en hun mensen meer te kunnen bieden.

Hoe kunnen we deze kwaliteiten herkennen en boven water krijgen? Want veel mensen beginnen er niet aan, of worden niet juist begeleid. Vaak omdat er te weinig kennis is over introvert leiderschap.

Karolien Koolhof deed onderzoek naar introvert leiderschap en schreef er uiteindelijk het boek over ‘Introvert Leiderschap‘ over. Karolien is zelf introvert, maar ook – of beter: en ook – bedrijfsleider van haar eigen coachings- en trainingspraktijk Quiet Quality, gespecialiseerd in het begeleiden van introverten. Want introversie sluit niet uit dat je een goede leider kunt zijn.

Zoektocht

Haar boek is in feite het sluitstuk van een lange zoektocht naar haar eigen talenten. Ze begon haar carrière als journalist, maar merkte daar dat haar eigen introversie haar soms in de weg stond. Ze ging op zoek naar de achtergronden en kreeg via gerichte coaching steeds meer inzicht in haar introversie.

Een MBA aan de Berlin School of Creative Leadership ten slotte bracht haar tot de gebundelde kennis die ze nu heeft toegepast in haar boek.

Juist voor extraverten

Als het aan haar ligt, lezen niet alleen introverten haar boek, maar ook – en liefst vooral – extraverten. “Alleen als we meer van elkaar weten, kunnen we elkaars talenten beter leren kennen en beter samenwerken. Beter van elkaars talenten gebruik maken.”

Karolien interviewde twaalf introverte leiders in Nederland en België en voegde daar tijdens de lockdown achttien internationale introverte leiders aan toe.

“Als je over de grens gaat, zie je dat het fenomeen overal anders is en daar kunnen we veel van leren. Voor mijn MBA ben ik onder meer in Azië geweest. Er zijn daar veel introverte leiders en daar zie je goed hoe die hun talenten op de juiste manier inzetten.”

Een-op-een

Introverte mensen zijn vaak erg goed in het een-op-een contact met anderen, waardoor ze verdieping in het contact kunnen bewerkstelligen, legt ze uit.

“Ook op strategisch vlak zijn introverte mensen vaak erg goed, evenals op innovatief gebied. Bovendien zijn het vaak specialisten, mensen met een diepgaande kennis op een bepaald gebied. Als ze zichzelf goed kennen en zich focussen op hun talenten, in plaats van op vermeende tekortkomingen, kunnen het uitstekende leiders zijn.”

Die vermeende tekortkomingen zijn soms inherent aan de meer extraverte samenleving waar we, zeker in het Westen, in leven. “In tegenstelling tot Azië, waar ingetogenheid veel eerder een deugd dan een nadeel is.”

Psychologische diversiteit

Eén van de valkuilen die Karolien in haar huidige coachingspraktijk vaak tegenkomt, is het copy-paste effect dat ze bij sommige bedrijven ziet.

Verdiep je in introversie. Je zult verbaasd staan van wat je ontdekt

“Mensen nemen dan andere mensen aan die veel op hen lijken. Extraverten nemen graag extraverten aan en missen daardoor op den duur het kritische tegengeluid van de introverten die even wat dieper nadenken over een kwestie, een marketingactie, of wat dan ook. Ik ben dan ook een warm pleitbezorger van meer diversiteit op de werkvloer en dan bedoel ik neurodiversiteit. Het maakt een organisatie veel rijker, veel completer.”

Vooroordelen

Karolien komt veel vooroordelen tegen in haar werk, zoals de aanname dat introversie op één lijn staat met verlegenheid. Of met autisme.

“Niets is minder waar. Ik denk dat het met de onbekendheid met introversie te maken heeft. We zijn in de huidige samenleving zo gewend dat de ander extravert is, dat we een introvert iemand gewoonweg niet kunnen plaatsen. Dat is dan ook het pleidooi dat ik graag wil maken: verdiep je in introversie, verdiep je in die ander, ook al lijkt hij of zij zo stil, zo afwezig, zo niet-ad rem. Je zult verbaasd staan van wat je ontdekt.”

We zijn in de huidige samenleving zo gewend dat de ander extravert is

Voor HR-medewerkers kan het boek een goed hulpmiddel zijn om introverte medewerkers beter te begrijpen. Die lopen immers met regelmaat vast, omdat ze hun ambitie naar groei tot leiderschap niet beloond zien, simpelweg omdat ze niet begrepen worden.

Het boek geeft volgens Karolien inzicht in introversie, in introvert leiderschap, in de behoeften van introverten én in de behoeften van extraverten, want it takes two to tango: “We hebben beide soorten mensen nodig.”

Thuiswerken

Karolien: “Voor introverten kan thuiswerken in eerste instantie prettig zijn, want ze worden nu niet ‘gehinderd’ door het geroezemoes en de sociale interacties op kantoor. Overigens is er voor introverten ook een grens aan het alleen werken; zij hebben net als extraverte mensen behoefte aan contact. Alleen minder.”

Extraverten kunnen thuis tegen muren oplopen

“En omgekeerd kunnen extraverten thuis tegen de muren oplopen, omdat ze die interactiviteit juist missen. Daar kan zelfs een bore-out door ontstaan. Als leidinggevende  is het van belang dat je met zowel de introverten als de extraverten regelmatig contact hebt en elk op zijn of haar eigen manier blijft betrekken bij het werk. Op die manier haal je het beste uit elke medewerker.”

Advies

Voor mensen die zichzelf als introvert bestempelen, geeft ze als advies: “Zorg dat je jezelf goed kent. Zorg dat je je sterke kanten goed kent, praat daarover met collega’s, met je leidinggevende. Zij leren jou daardoor beter kennen, kunnen je beter inschatten, overvragen je niet, enzovoorts.”

Zorg dat je je sterke kanten goed kent

“En voor de extraverten zeg ik: verdiep je in die andere mens, in die ogenschijnlijk wat stille collega. Er zit vaak meer in dan je vanuit je eigen perspectief zou denken. En voor de leidinggevenden: voor extravert én introvert geldt hetzelfde. Verdiep je in je medewerkers. Zie iemand die anders is als aanvullend.”

Introvert Leiderschap Karolien KoolhofHet boek ‘Introvert Leiderschap‘ is verschenen op 17 november 2020. Het is te bestellen via Managementboek
 

Redactie
Deel dit artikel