Fantoompijn of directe pijn?

Fantoompijn is een pijn die wordt veroorzaakt door iets wat er niet meer is. Een werknemer bijvoorbeeld, die u tijdelijk in dienst heeft gehad, misschien ziek uit dienst is gegaan maar misschien ook wel niet.

Op een dag krijgt u een rekening van UWV dat u maar even de Ziektewetuitkering van uw ex-werknemer mag gaan betalen.

Uw afdeling HRM ontvangt van UWV in 2013 voor het eerst een lijst met daarop ex-werknemers die een Ziektewetuitkering of een WGA-uitkering hebben ontvangen.

Aan de hand van het ‘DNA’-profiel (De Naaste Arbeidsovereenkomst) heeft UWV vastgesteld dat deze ex-werknemers het laatst met u een arbeidscontract hadden gesloten. UWV wil dan de uitkeringen gedurende de komende 12 jaar ook aan uw organisatie doorbelasten.

Voor iedere werknemer met een tijdelijk arbeidscontract die ziek uit dienst is gegaan, krijgt u dus de rekening gepresenteerd. Het is nog erger, want dat gebeurt ook als een werknemer zich kort na zijn laatste werkdag heeft ziek gemeld bij UWV.

En dan zijn er ook nog de werknemers met een vast dienstverband die (ziek) uit dienst zijn gegaan, daar krijgt u ook de rekening voor!

De laatste werkgever

De wet Beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) oftewel de ‘modernisering Ziektewet’, zorgt ervoor dat deze uitkeringskosten niet meer worden verdeeld over alle werkgevers, maar dat ze worden toegerekend aan de ‘leverancier’; de laatste werkgever.

Van de 100.000 Ziektewetuitkeringen kunnen er ongeveer 30.000 worden herleid naar een werkgever. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft wel goed nagedacht over de berekening en de doorbelasting van deze kosten. UWV berekent uw uitkeringskosten en de Belastingdienst brengt het bij u in rekening.

  • De kleine werkgevers met maximaal tien werknemers betalen de rekening solidair; iedere organisatie in dezelfde sector krijgt eenzelfde premiepercentage.
  • De grote werkgevers met meer dan honderd werknemers (dat zijn er ongeveer 44.000), krijgen een solitaire premie te betalen die geheel op de uitkeringskosten van het eigen personeel is afgestemd.
  • Voor de middelgrote werkgevers heeft UWV een solide mixpremie welke rekening houdt met de omvang.

Gelukkig hanteert de minister niet alleen de stok (kosten) maar biedt hij ook een wortel. Iedere werkgever kan ervoor kiezen om eigen risicodrager te worden en de re-integratie van deze ex-werknemers ter hand te nemen waarmee hij de kosten kan beïnvloeden.

Fantoompijn

Het voelt aan als een fantoompijn. Een pijn die wordt veroorzaakt door iets wat er niet meer is. De vraag is nu of u de pijn kunt verzachten en wanneer u de pijn wilt gaan ervaren. Bij een standaard behandeling presenteert UWV u de rekening zo’n twee jaar nadat zij de Ziektewet- of WGA-uitkeringen heeft verstrekt.

Met deze trage UWV-behandeling ontstaat er bij u ook geen beeld van herkenning of een gevoel van actie, immers de re-integratie van deze ex-werknemers is in de verlopen tijd door de zachte heelmeesters van UWV gedaan. U kunt nu gaan klagen, jammeren en alles maar over u heen laten komen.

Directe pijn

Als werkgever kunt u er ook voor kiezen om de pijn direct te ervaren en tegelijkertijd overgaan tot actie om de pijn te verminderen; dat is de ERD-methode. Een eigenrisicodrager (ERD) betaalt dan direct zelf de Ziektewetuitkering aan de ex-werknemer en neemt de re-integratie ook zelf ter hand.

Hoe meer uw ex-werknemer re-integreert, hoe meer uw financiële pijn wordt verzacht; arbeid blijkt nu een goed medicijn met verrassende bijwerkingen.

U kunt een medicijnkast met passend werk gaan vullen. Deze behandeling kan na de eerste twee jaar worden voortgezet gedurende de eerste tien jaar van de WGA-uitkeringsperiode.

HR aan het werk

Uw HR-manager krijgt nu een mooie kans te laten zien dat er nieuw beleid nodig is op dit gebied. Omdat een tijdelijk dienstverband nu meer risico met zich meebrengt, moet het nut ervan goed bekeken worden.

Ook moet er een goede administratie worden bijgehouden van de beëindigde tijdelijke arbeidscontracten.

Door eigenrisicodrager te worden, kunt u de zieke ex-werknemers nu ook passend werk laten doen in uw eigen bedrijf, houdt u toezicht op de re-integratie en komt de opbrengst van dit werk aan u toe. HR ondersteunt het organiseren van passend werk.

Financiële aderlating

Een zeer belangrijke vraag is op welke wijze u de financiële aderlating intern wilt verwerken. Wilt u deze extra kosten doorbelasten aan de veroorzakende afdeling? Of laat u het verdwijnen in de algemene kosten waar niemand zicht op heeft of zich verantwoordelijk voor voelt.

Geef de HR-manager opdracht voor een nieuwe methode van interne kostendifferentiatie. De HR manager bestelt een stempel waarmee de tekst FACTUUR verschijnt, vergezeld door “bedrag”, “kostenplaats”, “datum” en vooral “paraaf” voor goedkeuring van het bedrag.

Met deze stempel op iedere UWV-brief zet HR vanaf nu de doorbelasting in gang en maakt hij iemand anders hiervoor financieel en sociaal verantwoordelijk.

Gerelateerd:
BeZaVa niet alleen kommer en kwel

Deel dit artikel