Er komt een wet die het recht op betaald ouderschapsverlof regelt. Wat betekent dit voor ons als werkgever?

Vraag:
Met ingang van augustus 2022 is er een wet die het recht op betaald ouderschapsverlof regelt. Maar wat betekent dit mij als werkgever in de praktijk?

Antwoord:
De wet betekent dat beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor 9 van de 26 weken ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald krijgen. Deze weken komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. De nieuwe wet is ingegaan per 2 augustus 2022.

Aantrekkelijker maken

De wet moet het voor ouders aantrekkelijker maken om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen. Nu is het zo dat ouders 26 weken ouderschapsverlof kunnen opnemen in de eerste 8 levensjaren van hun kind. Dat verlof is in principe onbetaald, tenzij werkgevers en werknemers daar onderling of in een cao andere afspraken over hebben gemaakt.

Aanvragen indienen bij UWV

Werkgevers hebben vanaf 2 augustus 2022 de aanvragen kunnen indienen bij UWV voor de uitkering voor de werknemers die (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof opnemen.

Gedurende 9 weken deels doorbetaald

Ouders krijgen straks gedurende 9 weken het ouderschapsverlof dus betaald via een UWV-uitkering ter hoogte van 50 procent van hun dagloon. Dat is gelimiteerd tot 50 procent van het maximum dagloon. Het maximum dagloon bedraagt op dit moment 228,76 euro bruto per dag.

Het betaalde ouderschapsverlof van deze 9 weken geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet een kind krijgen. Wel moet het kind op het moment dat de wet ingaat, jonger dan een jaar zijn. Ook moeten ouders op dat moment een arbeidsovereenkomst hebben en nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof hebben opgenomen.

Aanvullende afspraken

Het betaalde verlof moet dus worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De overige 17 weken verlof blijven wettelijk onbetaald en kunnen nog steeds tot de achtste verjaardag van het kind worden opgenomen. Het blijft mogelijk voor werkgevers en werknemers om daar aanvullende afspraken over te maken.

>>> Lees meer over deze wet op de website van Rijksoverheid

Deel dit artikel