Eetbui-stoornis relatief onbekend in Nederland

Onlangs was in het nieuws dat zo’n 180.000 Nederlandsers aan een een eetbui-stoornis lijden, ook wel een binge-eating disorder genoemd.

Het is volgens experts de meest voorkomende eetstoornis in Nederland, maar ook gelijk de onbekendste.

Er is sprake van zo’n stoornis als je binnen korte tijd enorme hoeveelheden voedsel naar binnen werkt waar je geen controle over hebt. En dat gebeurt steeds weer opnieuw. Je eet door tot je er letterlijk bij neervalt. Het zijn over het algemeen geen gezonde zaken: chips, snoep, en zelfs oud brood dat in de vuilnisbak ligt, zo vertelt een ervaringsdeskundige

Het verschil met boulimia, waar in Nederland ruim 22.000 mensen aan lijden, is dat mensen met eetbuien die buien niet compenseren door bijvoorbeeld te braken of extreem te sporten.

Weinig aandacht voor de stoornis

De diagnose eetbui-stoornis bestaat pas sinds 2013. Daarvoor werd in de psychiatrie alleen onderscheid gemaakt tussen anorexia, boulimia en een restcategorie, Niet Anders Omschreven (NAO). Binge-eaters vielen in die laatste categorie.

Omdat er nog niet zoveel bekend is over binge-eating disorder, hebben weinig mensen door dat achter hun problematische eetgedrag ook daadwerkelijk een stoornis zit.

Dat mensen het van zichzelf niet door hebben, is volgens deskundigen niet zo vreemd. Sinds de officiële erkenning in 2013 werd de eetbui-stoornis nog geen 60 keer genoemd in Nederlandse publicaties. En dat terwijl de eetstoornis anorexia nervosa in diezelfde tijd bijna 5000 keer genoemd en boulimia bijna 2500 keer.

Er is dus relatief weinig aandacht voor deze stoornis, terwijl er alleen al over praten van grote waarde is voor mensen met de stoornis. Vaak is het onderliggende probleem een gebrek aan zelfvertrouwen, stress of verdriet.

Erover praten helpt

Er bestaan steungroepen, zoals de Anonieme Overeters die door het hele land wekelijks bij elkaar komen om te praten over hun dwangmatige eten. Door hun verhalen te delen hebben ze veel steun aan elkaar.

Vermoed je een eetstoornis bij jezelf of iemand in je omgeving en heb je behoefte om daarover te praten? Dan kun je ook terecht bij de hulplijn van Weet, de patiëntenvereniging voor eetstoornissen te bereiken via 085-1304617, contact opnemen is anoniem.

Hoe komt overeten tot stand?

Voedingsdeskundigen leren mensen gezonde keuzes te maken en de calorie-inname te beperken met voedingsadviezen. Toch valt men vaak terug in oude patronen. Hoe komt dat?

Dat een dieet niet werkt om blijvend gewicht te verliezen, is wetenschappelijk aangetoond. Bij de focus op het tellen van calorieën miskennen we de werking van ons lichaam. Volgens Annemarie Mol, hoogleraar Antropologie van het lichaam aan de UvA, telt ons lichaam geen calorieën, maar waardeert genot.

Volgens Mol neemt de behoefte om meer te eten vanzelf af als we er bewust van gaan genieten. De neurobiologie ondersteunt deze visie; door te genieten van eten produceren onze hersenen dopamine en endorfine, waardoor we ons prettig gaan voelen. Een dieet onderdrukt natuurlijke verlangens en dat leidt tot gevoelens van hunkering en stress.

Wat maakt dat mensen niet genieten van eten en dooreten terwijl ze genoeg hebben gehad? Drie gedragspatronen beïnvloeden de manier waarop mensen met eten omgaan >>> Lees verder in het artikel van Annette Aarts ‘Afvallen: van ontzeggen naar genieten’

>>> Lees meer van Annette Aarts over eten en gedrag

Deel dit artikel