De praktijk van de arbeidsdeskundige: inzetbaarheidsmogelijkheden door scouting
Arbeidsdeskundig onderzoek, Re-integratie, Artikel, no-risk polis, sfb-status, tweede spoor, WIA-uitkering, Ziektewetuitkering, zorgverzekering

Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek kunnen zich inzetbaarheidsmogelijkheden aandienen, waar je ze in eerste instantie niet zou verwachten.
De casus van Hugo is er een: een timmerman met knieklachten die niet meer zijn eigen werk kan doen.
Hugo vertelt tijdens ons gesprek dat hij al sinds zijn zeventiende als timmerman in de bouw werkt, maar sinds een half jaar knieklachten heeft en dat het niet meer lukt om zijn werk uit te voeren. Hij kan bijna niet meer een ladder beklimmen, langdurig staan of knielen en hurken.
Aan mij werd gevraagd of Hugo nog geschikt (te maken) was voor zijn eigen werk en zo niet welke andere mogelijkheden hij heeft om te werken bij zijn eigen werkgever of een andere.
Werkhervatting?
Sinds de ziekmelding heeft Hugo niet meer gewerkt. Er zijn de afgelopen tijd diverse onderzoeken geweest, waarbij Hugo zelf ook zeer actief is geweest om door wachtlijstbemiddeling het een en ander te versnellen.
Zo regelt hij via zijn ziektekostenverzekeraar al na één week een MRI, terwijl hij er in het ziekenhuis elf weken op had moeten wachten.
Ook heeft Hugo’s ziektekostenverzekeraar bemiddelt in een versnelde operatie. Helaas, de uitslag is niet gunstig uitgevallen voor hem, want de klachten verminderen niet. De orthopeed heeft drie keer in de week een training van de kniespieren geadviseerd. Maar ook dit draagt er ook niet aan bij dat Hugo zijn eigen werk kan hervatten.
Hoop…
Ik heb Hugo moeten vertellen dat hij waarschijnlijk niet in aanmerking komt voor een WIA-uitkering, omdat hij nog allerlei werkzaamheden kan doen met zijn beperkingen, zoals toezichthouder, medewerker benzinestation of medewerker op een assemblageafdeling, mits hij daarbij niet te zwaar hoeft te tillen en zitten staan en lopen kan afwisselen.
Ik zoek altijd graag naar functies waarvan iemand ook weer een beetje hoop voor de toekomst krijgt. Hier probeer ik achter te komen door te vragen wat iemand in zijn vrije tijd doet en welke hobby’s iemand heeft.
Nu vertelt Hugo dat hij al jaren actief is als leider van een scoutinggroep en dat hij vrijwilligerswerk heeft gedaan in een tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Eigenlijk zou Hugo heel graag in de zorg willen werken…
Loopbaantraject Bouw & Infra
Wat veel werkgevers in de bouwsector niet weten is dat werknemers in de Bouw & Infra zich via het Loopbaantraject Bouw & Infra kunnen omscholen naar een ander beroep. Dat kan een stap hogerop zijn, maar ook een stap opzij.
Als het werk te zwaar is, is zelfs omscholing naar een beroep buiten de sector mogelijk. Het Loopbaantraject Bouw & Infra is er voor alle werknemers, van elke leeftijd, elk niveau en met of zonder diploma.
Dit lijkt mij voor Hugo een uitstekende mogelijkheid om zich te oriënteren op een eventuele omscholing naar een beroep in de zorg! Zie www.fundeon.nl
Trajectbemiddeling ander werk
Naar verwacht is Hugo erg enthousiast over mijn idee en – proactief als hij is – gaat hij zich díe dag nog oriënteren. Zijn werkgever geeft hem de ruimte om de komende tijd bij diverse instellingen en zorgboerderijen te informeren wat de mogelijkheden zijn.
Omdat de werkgever geen passend werk kan aanbieden, geeft hij Hugo toestemming op vrijwilligersbasis al te gaan werken in de zorg om zijn interesses en mogelijkheden te verkennen.
De werkgever moet op mijn advies de komende tijd in ieder geval ook een trajectbemiddeling ander werk (ook wel tweede spoor genoemd) voor Hugo inzetten. UWV is namelijk eerder van mening is geweest dat een loopbaantraject vanuit de Bouw & Infra niet zou voldoen aan de eisen voor het re-integreren van een arbeidsongeschikte medewerker.
Helaas is dat niet anders. Een bezwaar- en beroepsprocedure kost veel tijd en geld en dat kun je beter maar voor zijn.
Detacheren
Mocht Hugo de komende tijd ander werk vinden, dan kan hij op detacheringbasis bij de andere werkgever gaan werken. De “nieuwe werkgever” betaalt dan het loon aan de werkgever en die betaalt weer door aan de arbeidsongeschikte medewerker.
In het laatste kwartaal van de verplichte twee jaar loondoorbetaling bij ziekte (na de WIA-keuring) kan Hugo in dienst treden van de nieuwe werkgever. Dit kan zowel een dienstverband voor bepaalde als onbepaalde tijd zijn.
De nieuwe werkgever heeft dan recht op premiekortingen en de no-riskpolis/Ziektewetuitkering, mits de verzekeringsarts van UWV concludeert dat de medewerker structureel functionele beperkingen heeft voor werk: de SFB-status.
De naam van de medewerker is vanwege privacyredenen gefingeerd.