De kracht van feedback

Feedback is een krachtig groeimiddel, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Toch kleeft er een negatief imago aan. Waarom zijn we er zo bang voor?
Auteur en trainer Axelle de Roy stelt gerust: “Goede feedback gaat niet per se om wat niet goed is. Feedback is géén afrekeninstrument”.
Axelle ontwikkelt boeken, spellen, kaarten en zelfs een chocoladebox om feedback leuker te maken.
Als HR-professional staat het welzijn en de ontwikkeling van de medewerkers en leidinggevenden in de organisatie hoog op je agenda. Feedback geven en vragen is daarbij een waardevol instrument. Je weet hoe essentieel feedback is voor goed functionerende teams en je zou graag willen dat medewerkers er zelf om vragen en zo hun eigen groei vormgeven.
Je bent je ook bewust van de kracht van positieve feedback en de essentiële rol van managers daarin. Maar, niet iedereen in de organisatie deelt jouw visie. Zure reacties als “een ander zit vast niet op mijn complimenten te wachten”, of “daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!” zullen je bekend in de oren klinken.
Feedbackexpert Axelle de Roy kan dit soort vooroordelen als geen ander ombuigen. Hieronder geven we je enkele krachtige voorbeelden van haar hand.
Weerstand bij leidinggevenden
“Een ander zit vast niet op mijn complimenten te wachten…”
Niemand zit te wachten op complimenten die voor de vorm worden gegeven. Een oprecht compliment is iets anders.
Stoere collega’s hebben een klein hartje
Vooral als je het specifiek maakt: licht het toe, geef een voorbeeld. En vergis je niet: ook stoere collega’s, die reageren met “ik doe gewoon m’n werk” hebben een klein hartje.
“Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!”
Heb je dan wel tijd om te dealen met wat er gebeurt als je geen feedback geeft? Als teamleden ongemotiveerd raken omdat ze zich niet gewaardeerd voelen? Of als medewerkers wantrouwend worden omdat er geroddeld wordt in plaats van feedback gegeven? Dan ben je veel verder van huis!
“Als je mensen wilt laten ontwikkelen, dan helpt het toch alleen om te corrigeren?”
Corrigeren is soms nodig. Daarnaast kunnen mensen groeien door datgene wat ze al goed doen uit te bouwen. En door latente talenten te ontwikkelen. Bij planten snoei je af en toe een tak die een kant op gaat die je niet wilt. Verder zorg je vooral voor water, licht en voeding om planten te laten groeien. En een beetje Pokon doet wonderen. Positieve feedback is Pokon voor mensen, daar groeien ze van.
“Hoezo moet ik zeggen wat iemand goed doet, het is gewoon zijn werk!”
“Iedereen moet gewoon zijn werk doen en verder z’n waffel houden.” Het is een wat achterhaalde visie die in traditionele organisaties misschien nog wel een tijdje mee kan. Maar de wereld verandert snel. Dat vraagt om continu leren en ontwikkelen. En (positieve) feedback helpt daar enorm bij.
Tip: verlaag de drempel Hoe help jij je collega’s om de drempel te verlagen en gewoon om feedback te vragen? Maak gebruik van de feedbackchocoladebox Mmm… lekker feedback – met chocolaatjes verpakt in wikkels met feedbackvragen. Zo kun je op een laagdrempelige en positieve manier oefenen met het vragen, geven en ontvangen van feedback. Leg het op tafel bij een training, vergadering of als spontane gespreksopener bij de koffieautomaat en ervaar meteen het positieve effect. Feedback kan dus ook lekker zijn. |
Weerstand bij medewerkers
“Feedback vragen, is dat niet gewoon naar complimentjes vissen?”
Vissen naar complimentjes doe je als je van jezelf weet dat je ergens goed in bent en op dat punt bevestiging gaat vragen. Lekker voor je ego, maar je leert er niets van.
Positieve feedback vragen is niet vragen naar de bekende weg, maar oprecht geïnteresseerd zijn in de reactie van de ander, omdat je het antwoord nog niet weet. Als je daarop doorvraagt vanuit belangstelling en werkelijk willen weten, kom je niet snel opschepperig over, eerder leergierig.
“Hoe kan ik nu feedback geven aan een persoon die ik amper ken?”
Juist als je iemand amper kent, is feedback interessant. Hoe vaak hoor jij van iemand die je net hebt ontmoet hoe je overkomt?
Je mag afgaan op je eerste indruk
Zo lang je je observaties deelt en je oordelen voor je houdt, kun je prima feedback geven aan iemand die je minder goed kent. Je mag afgaan op je eerste indruk. Geef voorbeelden van wat je tot nu toe hebt gezien en vertel wat het effect daarvan op jou is. Je zult verbaasd zijn van het positieve effect op jullie samenwerking.
“Hoe moet ik daar nou op reageren?”
Luister. Vraag door – bijvoorbeeld om voorbeelden of toelichting – zodat je begrijpt wat de ander bedoelt. En denk vervolgens na over de feedback. Laat ‘m gerust een tijdje bezinken als je niet meteen weet of je er iets mee wilt of kunt. En kom er daarna op terug. Helemaal mooi is als je dankjewel kunt zeggen, maar als je dat met knarsende tanden zegt ‘omdat het moet’, doe het dan maar niet.
“Feedback vragen? Ik ben geen stagiaire meer!”
Studenten en stagiaires zijn het vanuit hun opleiding gewend om feedback te vragen en te krijgen. Vaak vinden jonge medewerkers het heel gewoon als dat gebeurt. Zij zien feedback als een manier om zichzelf te ontwikkelen.
Medewerkers die al langer in de organisatie werken, evenals leidinggevenden, zijn niet altijd gewend om feedback te vragen en vinden het soms een teken van zwakte of onzekerheid, terwijl het juist sterk is om dat te doen.
Stel een concrete vraag, zodat je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Dat is iets wat in deze tijd nu eenmaal van alle medewerkers wordt verwacht. Leidinggevenden die feedback vragen, geven een voorbeeld aan medewerkers en bevorderen op deze manier een feedback- en ontwikkelcultuur.
Axelle de Roy is cultuurwetenschapper en sinds 2000 werkzaam als trainer. Samen met Madeleine Lomans is zij eigenaar van Lomans & De Roy – training, coaching en theater. ‘Leren mag ook leuk zijn’ is haar motto. Dat leidt tot diverse spellen, managementgames en theatervoorstellingen.
Bij Uitgeverij Thema verschenen van haar hand: |