Coronastress-spreekuur en duurzame inzetbaarheid

Dat corona mensen raakt is een open deur. In ieders leven is sprake van veranderingen door het virus. Dat vraagt veel van het aanpassingsvermogen van mensen en niet iedereen is daartegen bestand.

Een vervoersmaatschappij in het land heeft mij vanuit de duurzame inzetbaarheidsgedachte benaderd. De vraag was of ik iets voor hun medewerkers zou kunnen betekenen in deze stressvolle periode.

We kwamen uit op een coronastress-spreekuur. Sinds afgelopen december zijn medewerkers vrij om met mij te bellen.

Inmiddels heb ik een aantal van hen gesproken. De reden waarom men met mij belt is heel divers en toont maar weer eens aan hoe verschillend de persoonlijke situaties kunnen zijn.

De één voelt zich enorm beperkt in zijn vrijheid, de ander voelt zich sociaal geïsoleerd

De één voelt zich enorm beperkt in zijn vrijheid, de ander voelt zich sociaal geïsoleerd door het vele thuiswerken. Weer een ander heeft angst om tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden besmet te raken.

Iemand spreekt zijn zorgen uit over zijn relatie die in deze bizarre tijden enorm op de proef wordt gesteld. Ook spreek ik medewerkers die het virus hebben gehad en inmiddels in een re-integratietraject zijn aanbeland.

De onmacht, de frustratie over het langzame herstel is voor sommigen zo pijnlijk.
Geconfronteerd te worden met zichzelf en eigen kwetsbaarheid is dan een hele uitdaging.

Want: hoe ga je daar mee om? In de gesprekken bied ik vooral een luisterend oor vanuit compassie en begrip. Ik heb niet de oplossing in handen, maar kan wel de druk van de ketel halen door mensen te laten praten.

Veel mensen hebben behoefte aan zekerheden en controle. Dat niemand je dat momenteel kan bieden, is dus voor menigeen enorm beangstigend. Angst kan een allesoverheersend gevoel worden als je deze niet uitspreekt.

Opluchting als je je angsten anoniem kunt uiten

Medewerkers van het bedrijf ervaren het dan ook als een opluchting dat ze – anoniem – hun angsten kunnen uiten en bespreekbaar maken.

Daarom chapeau voor deze vervoersmaatschappij dat zij op deze manier extra zorg dragen voor haar medewerkers door ze een ‘ontluchtingsventiel’ te bieden in de vorm van een coronastress-spreekuur!

Dat menig organisatie hier voordeel bij zou kunnen hebben, lijdt geen twijfel. Het geeft blijk van betrokkenheid als werkgever en je hebt hiermee een mooi stuk goodwill te pakken van je medewerkers.

Wendbaar leiderschap

Ik raad bedrijven aan zichzelf eens onder de loep te nemen met betrekking tot dit thema. Deze crisistijden vragen om wendbaar leiderschap. Natuurlijk draag je zorg voor je medewerkers en in deze tijden wellicht ook extra.

Maar mijns inziens moet je het niet allemaal zelf willen doen. Er moeten veel ballen tegelijk in de lucht worden gehouden: is er genoeg werk voor iedereen? Presteren mijn medewerkers wel optimaal nu ze thuiswerken? Blijft iedereen überhaupt gezond en hoe is ons huidige verzuimpercentage? Hoe redden we het als organisatie financieel?

Allemaal vraagstukken die door de hele organisatie gevoeld worden. Hoe simpel kan het dan zijn iemand aan te stellen – intern of extern – die de mentale klappen van medewerkers even opvangt? In het kader van preventie en goed werkgeverschap vind ik het een absolute aanrader!

>>> Lees ook: tien tips over het coronavirus en de werkvloer

Deel dit artikel