Spring naar content

Boete Inspectie SZW veel hoger dan voorheen

Leestijd 3 minuten

Home > Blog > Arbodienst > Boete Inspectie SZW veel hoger dan voorheen

Je hebt geen basiscontract arbodienstverlening. Welke boete kan je verwachten?

Volgens de Beleidsregel Boeteoplegging Arbeidsomstandighedenwetgeving, net aangescherpt per 1 september, kan de Inspectiedienst SZW (voorheen arbeidsinspectie) nu direct, dus zonder waarschuwing vooraf,  een boete opleggen als je geen basiscontract met een arbodienst afgesloten hebt. Als je dat wel hebt gedaan, maar het nieuwe contract niet aan de eisen Arbowet 2017 voldoet, krijg je ook een boete. Ook zijn de boetes een stuk hoger geworden. Verder kunnen ook bedrijfsartsen en arbodiensten boetes krijgen.

De Inspectiedienst SZW kan onaangekondigd langskomen voor een controle en mag werkgevers een boete opleggen als de toezichthoudende inspecteur heeft vastgesteld dat bepaalde wettelijke voorschriften zijn overtreden. De constatering van een overtreding komt meestal bij een reguliere controle aan het licht. Slechts in uitzonderlijke gevallen, als het gaat om een (levens)gevaarlijke situatie op het werk, betaling onder het wettelijk minimum loon, of het in dienst hebben van illegale werknemers, zal de inspectie SZW werk maken van een anonieme klacht.

Wanneer er bij een controle een overtreding wordt geconstateerd, maakt de inspecteur een boeterapport op en stuurt dat aan de boeteoplegger van de Inspectie SZW. Deze boeteoplegger beoordeelt vervolgens of inderdaad sprake is van beboetbare gedragingen en, als dat inderdaad zo is, stelt een boetebeschikking op. Op grond van de Beleidsregel boete-oplegging arbeidsomstandighedenwetgeving wordt de hoogte van de boete bepaald. De hoogte van de boete is afhankelijk van diverse factoren die in de beleidsregel zijn uitgewerkt. De Inspectie SZW kan werkgevers een boete opleggen bij overtreding van de volgende wetten en regelingen:

  • Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet)
  • Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo)
  • Arbeidstijdenwet
  • Wet arbeid vreemdelingen (Wav)
  • Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML)
  • Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi)
  • Warenwet

Arbodienst

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

Boete Inspectie SZW: welke overtredingen zijn er?

Volgens artikel 1 boeteoplegging, van de nieuwe Arbowet zijn er drie typen overtredingen, variërend van een zware overtreding (ZO) – er wordt direct een boete gegeven van minimaal twee keer het normbedrag – een overtreding met directe boete (ODB) – dan wordt er ook direct een boete gegeven – en een zogenaamde overige overtreding (OO). Alleen in het laatste geval wordt eerst een waarschuwing gegeven en pas nadat dezelfde of een soortgelijke overtreding opnieuw wordt vastgesteld, krijgt de overtreder echt een boete. Ook in het geval van het ontbreken van een basiscontract arbodienstverlening dat niet voldoet aan de wettelijke eisen kan je dus direct een boete krijgen.

Boetebedragen sterk verhoogd

De laagste boete was € 90,- maar is nu maar liefst € 340,- geworden. De overtredingen zijn ingedeeld in zeven categorieën normbedragen, variërend van € 340,- tot € 13.500,-. Deze normbedragen zijn uitgangspunt voor het berekenen van de boetebedragen voor werkgevers met 500 werknemers of meer.

Hoe hoger het aantal medewerkers, hoe hoger de boete. Voor werkgevers met minder werknemers worden de normbedragen naar beneden bijgesteld. In de Arbowet (artikel 34) staat de maximale boete voor één overtreding, namelijk € 82.000,-. Als het gaat om een Zware Overtreding, zoals bijvoorbeeld zware ongevallen met gevaarlijke stoffen, of zelfs een dodelijk ongeval door het niet naleven van de regels, is de boete nog hoger. De boete kan in het ergste geval oplopen tot € 820.000,-. Als er sprake is van meerdere overtredingen tegelijk kan de boete uiteindelijk nóg hoger uitvallen.

NB.: Werknemers of zelfstandigen in overtreding betalen slechts 10 procent van het normbedrag. Voor overtredingen begaan door de opdrachtgever, de ontwerpende partij en de uitvoerende partij wordt het boetebedrag niet bijgesteld naar het aantal werknemers. De normbedragen zijn uitgangspunt voor de berekening van de op te leggen boete. Voor een boete die wordt opgelegd aan een werkgever bij wie vrijwilligers werkzaam zijn, wordt uitgegaan van het aantal vrijwilligers dat werkzaam was op de locatie waar de overtreding is begaan. Als bij die werkgever tegelijkertijd ook betaalde werknemers werkzaam zijn, gaat men voor de bedrijfsgrootte uit van het aantal medewerkers inclusief vrijwilligers.

Herhaling

Bij een herhaling van een overtreding, of het maken van een soortgelijke overtreding, kan de boete met 100 of 200 procent worden verhoogd.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

✓ Handige tips waarmee je je werk 5 x sneller kunt doen
✓ Best practises van de afgelopen 10 jaar
✓ Handige video's over alles wat met personeel te maken heeft
✓ Onmisbare informatie en actuele ontwikkelingen op het gebied van HR
✓ Als eerste toegang tot onze workshops. Gratis of met forse korting.

Meld je aan voor onze wekelijkse tip en ontvang:

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids