Spring naar content

Arbodienst aanbesteden? Hoe doe je dat effectief

Leestijd 3 minuten

Home > Blog > Arbodienst > Arbodienst aanbesteden? Hoe doe je dat effectief

In de publieke sector denken veel organisaties nogal eens dat zij arbodienstverlening moeten aanbesteden met dikke documenten. Jammer, want er zijn echt betere wegen naar de beste arbo-oplossing, ziet Arbokiezer. Wat gaat er mis? En hoe kan het anders?

Een aanbesteding van een arbodienst geldt vanaf bepaalde bedragen en contracturen. In de praktijk stoppen werkgevers veel tijd en energie in het specificeren van hun vraag. Resultaat is in alle gevallen een lijvig aanbestedingsdocument met obligate variabelen als prijs, regio en sectorervaring. Hele afdelingen bij een paar arbodiensten zijn er maar druk mee … en verdelen de markt.

Weinig ervaring met aanbesteden

“Aanbesteden klinkt logisch en transparant, maar gaat er wel vanuit dat de opdrachtgever weet wat er allemaal te koop is op gebied van arbodienstverlening”, zegt Marco de Zeeuw, adviseur bij Arbokiezer. “Maar gemiddeld kopen HR-professionals drie keer in hun loopbaan een arbodienst in en weet men maar beperkt wat de markt te bieden heeft. Uiteindelijk krijgt aanbieder X de opdracht, want die komt als beste uit de vooraf vastgestelde weging. Maar je kunt ook zeggen: die heeft de schema’s het beste ingevuld.”

Wij zien dat een groot deel van de arbodienstverleners al lang niet meer meedoet aan deze aanbestedingen, slechts een selecte kring schrijft hier überhaupt op in. Bij onderhandse aanbesteding werken werkgevers vaak met een standaard rijtje aanbieders die ze al kennen, waardoor de keuzevrijheid maar zeer beperkt is. Vaak besteden externe arbogoeroes of consultantbureaus vele uren aan het maken van zogenaamde maatwerkdocumenten. In de praktijk komen we heel vaak vrijwel identieke vragenlijsten tegen. Niet zelden is de objectiviteit ver te zoeken in verband met een direct of indirect belang van deze goeroe in een of meerdere arbodiensten.

Arbodienst

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

Zoek en vind inspiratie

Arbokiezer adviseert veel grote werkgevers. “Onze ervaring is dat zij lang niet altijd op de hoogte zijn van wat de arbodiensten te bieden hebben en wat eigenlijk normaal is in de markt. Als je denkt dat 5% verzuim normaal is, of dat het eerste contact altijd met een bedrijfsarts moet zijn, of dat het verzuimsysteem er alleen is om het medische dossier van de bedrijfsarts bij te houden, dan sla je de plank toch echt mis. Er is veel meer mogelijk in arboland dan bij werkgevers bekend is.”

Laat je als werkgever inspireren door kennis van arbodiensten, adviseert De Zeeuw daarom. “Nodig er een aantal uit. Leg aan hen jouw HR-thema’s voor en vraag naar oplossingen. Je zult zien dat er een wereld voor je opengaat.” Arbokiezer organiseert regelmatig dergelijke ‘inspiratiesessies’.  Arbodienstverleners krijgen dan vooraf informatie over de klant, zoals omvang, kort verzuim, wel/niet eigen risicodragend voor WGA, en de HR-issues van dat moment. “Die arbodienstverleners selecteren we op grond van onze uitgebreide database en kennis van de partijen. We vragen hun: wat zouden jullie de klant adviseren om in te kopen?”

Model omgooien

Dergelijke ‘eerste rondes’ zijn dus inspiratiesessies met en bij de klant. Wat blijkt: als werkgevers horen van die aanbieders wat er eigenlijk allemaal mogelijk is, herdefiniëren ze bijna altijd hun vraag. De Zeeuw: “Er zijn zelfs klanten die na deze sessies hun hele model omgooien. Het aanscherpen van klantvraag levert snel en goed resultaat op voor werkgever en aanbieder. De arbodienst wordt zo een inspirator.”

Kortom: wie buiten eigen kaders en verwachtingen durft te denken, wordt bijna gegarandeerd aangenaam verrast. “Durf je open te stellen voor andere expertise van buitenaf, ook als dat andere manier van werken met zich meebrengt. Arbodienstverleners hebben namelijk echt een berg ervaring en kennen het actuele aanbod. Kies je arbodienst dus vooral niet alleen op harde criteria, maar ook op basis van inspiratie, partnership en innovatief vermogen. Inderdaad, dat zijn andere wegingsfactoren, maar essentieel in werkelijk goede dienstverlening.”

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Voorkom dat je de verkeerde arbodienst kiest

In deze handige gratis inkoopgids vertellen we je alles wat we de de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over het selecteren van de best passende arbodienst voor onze 11.000 klanten.

Arbodienst inkoopgids
Arbodienst inkoopgids

✓ 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening

✓ Prik door alle glimmende folders en verkooppraatjes heen

✓ Gebaseerd op onze ervaring met 11.000 inkooptrajecten

Meld je aan

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids