Spring naar content

5 veel gemaakte fouten bij het kiezen van een arbodienst

Leestijd 4 minuten

Home > Blog > Arbodienst > 5 veel gemaakte fouten bij het kiezen van een arbodienst

Je wilt samenwerken met een nieuwe arbodienst en je bent je aan het oriënteren op de mogelijkheden. Je weet dat een samenwerking je veel kan opleveren, je haalt namelijk veel kennis en ervaring in huis. Dat gaat je op termijn een hoop tijd en geld schelen, mits je natuurlijk met de juiste arbodienst samenwerkt. Leer de vijf meest gemaakte fouten kennen bij het kiezen van een arbodienst, zodat je hier zelf niet intrapt.

1. Te snel een keuze maken

Zoals hierboven ook gezegd, je weet van horen zeggen dat een samenwerking met de arbodienst je veel kan opleveren. Maar wat dit precies inhoudt, dat weet je eigenlijk niet zo goed. Een samenwerking is verplicht en je verwacht (hoopt) dat je niet zoveel met hen te maken krijgt. En hoe moeilijk kan het zijn? Een arbodienst is een arbodienst toch? Ik kies er maar gewoon eentje.

Doe dit niet. Kom er eerst achter wat een samenwerking met de arbodienst je oplevert, hoe wil je dat de samenwerking eruit gaat zien en wat verwacht je van die club? Op deze manier kun je veel bewuster een keuze maken. Want uiteindelijk krijg je echt met hen te maken, dus zorg van tevoren dat het een goede en waardevolle samenwerking wordt.

2. De goedkoopste arbodienst kiezen

Elke werkgever hoopt dat ze nooit te maken krijgt met langdurig ziekteverzuim. Maar wij weten uit ervaring dat elke MKB’er er een keer mee te maken krijgt en ziekteverzuim is duur. Dit geldt trouwens niet alleen voor lang verzuim, maar ook voor kort verzuim. Een arbodienst kan je goed adviseren en begeleiden bij het terugdringen van alle soorten verzuim. Elke verzuimdag kost je volgens TNO gemiddeld € 250, een compleet arbocontract kost gemiddeld € 100.

Kies daarom nooit een arbodienst puur op basis van de kosten. Kies een arbodienst op basis van hun verzuimaanpak, hun ervaring in jouw branche, hun aanwezigheid in jouw regio of hun ervaring met de uitdaging waar jij nu voor staat. Alleen een goede arbodienst kan jou helpen met het terugdringen van verzuim. Ga dus nooit besparen op de arbokosten, dat is slechts een fractie van de echte kosten van verzuim, arbeidsongeschiktheid en productieverlies in jouw organisatie.

Arbodienst

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

3. Kiezen voor een arbodienst zonder voor jou relevante ervaring

Een arbodienst adviseert en denkt met je mee. Daarom is het fijn wanneer ze ervaring hebben in jouw branche, met jouw  organisatiecultuur, in jouw regio en met de verzuimoorzaken in jouw organisatie. Op deze manier kunnen ze hun ervaring toepassen binnen jouw organisatie en ook best practices delen hoe vergelijkbare organisaties het doen.

Wanneer je kiest voor een arbodienst die deze ervaring niet heeft, loop je veel kennis en inzichten mis en dat is zonde.

4. Niet weten wat belangrijk is binnen de samenwerking

De samenwerking met de arbodienst is een tweerichtingsverkeer. Het gaat niet alleen om de wettelijke verplichtingen, maar ook (of juist) om het bredere plaatje: preventie, verzuimbegeleiding en duurzame inzetbaarheid. Van actief meedenken over de wensen, onderbouwde analyses van jouw verzuimdata en het delen van best practices. Als jij zelf niet weet wat je belangrijk vindt in een samenwerking, dan kun je dit ook niet bespreken. Het kan dan zomaar voorkomen dat je er gedurende de samenwerking achterkomt dat jullie hele andere verwachtingen hebben.

Weet daarom zelf van tevoren wat jij belangrijk vindt binnen een samenwerking en wat je van de arbodienst verwacht. Deze vragen helpen je hierbij:

  • Wil je compleet ontzorgd worden of zoveel mogelijk zelf doen?
  • Verwacht je een proactieve houding of wil je liever zelf aangeven wanneer je iets nodig hebt?
  • Vind je het belangrijk dat je arbodienst kennis heeft van jouw sector, organisatiegrootte en -cultuur?

Voer het gesprek over deze punten, zodat je van te voren al een gevoel krijgt bij hoe zij hiermee omgaan.

5. De samenwerking aangaan zonder kennis gemaakt te hebben

Wat offertes opvragen, prijzen vergelijken, een paar mailtjes en telefoontjes over en weer en de keuze wordt gemaakt. We zien het dagelijks gebeuren, maar je gaat dan een samenwerking aan zonder dat je echt kennis hebt gemaakt met deze arbodienst. Geen slimme aanpak wat ons betreft. Jij weet dan immers niet met wie je zaken gaat doen en hoe je gaat samenwerken. De arbodienst kan je pas echt helpen als ze jouw organisatie goed kennen. Dat mag je dus ook van de dienstverlener verwachten. Maken ze niet eens ruimte om van te voren kennis te maken? Dan is het de vraag of ze ook echt jouw samenwerkingspartner willen zijn. De investering hierin komt echt van twee kanten. Maak altijd persoonlijk kennis met je arbodienst, zodat je weet met wie je zaken doet.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Voorkom dat je de verkeerde arbodienst kiest

In deze handige gratis inkoopgids vertellen we je alles wat we de de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over het selecteren van de best passende arbodienst voor onze 11.000 klanten.

Arbodienst inkoopgids
Arbodienst inkoopgids

✓ 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening

✓ Prik door alle glimmende folders en verkooppraatjes heen

✓ Gebaseerd op onze ervaring met 11.000 inkooptrajecten

Meld je aan

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids