Roze verzuim; een burn-out ligt op de loer

Roze verzuim; een burn-out ligt op de loer

15 april 2021
Verzuimverzekeringen

Bij ziekteverzuim hebben we het vaak over wit (ziek met een geldige reden), grijs (wel ziek, maar kan eigenlijk wel werken) of zwart (ziekmelding met een onterechte reden) verzuim. Maar er is ook nog zoiets als roze verzuim. Dan is de medewerker wel écht ziek is, maar tóch komt werken.

Dat lijkt op het eerste gezicht loyaal, maar kan negatieve gevolgen hebben.

Een burn-out ligt op de loer

Bij roze verzuim (of presenteïsme met een duur woord) werkt de medewerker gewoon door en is ook gewoon aanwezig op de werkvloer, eigenlijk is er dus geen sprake van verzuim. Zo’n medewerker kijkt misschien wel door een roze bril naar zijn of haar eigen inzetbaarheid. Terwijl deze persoon wel degelijk bepaalde klachten heeft. Vaak zijn dit heel betrokken medewerkers die zichzelf soms een beetje vergeten. Ze gaan dóór, want het werk moet af. Maar ondertussen gaan de productiviteit en prestaties achteruit.

Dat lijkt wellicht goedkoper dan een verzuimende werknemer; je hoeft geen vervanging te regelen en een lagere productiviteit is nog altijd beter dan helemaal geen productiviteit. Maar presenteïsme is een voorbode van verzuim en verhoogt de kans op een burn-out, wat gemiddeld dan weer leidt tot een arbeidsongeschiktheidsperiode van een half jaar. Kan dus toch best een dure grap worden.

Verkouden aan het werk

In tijden van corona zal het (hopelijk) niet zo snel voorkomen, maar we kennen allemaal die collega die (voor zijn gevoel met een ‘onschuldige’) neusverkoudheid in de kantoortuin aan het werk is gegaan. Die neusverkoudheid blijkt alleen niet alleen verkoudheid te zijn, maar een minder onschuldig griepvirus. Het gevolg? Drie dagen later is de rest van de kantoortuin ziek.

Dan krab je je toch even achter de oren en had je liever gehad dat patient zero zich ziek had gemeld of op zijn minst thuis aan het werk was gegaan. Voel je dan ook vrij om medewerkers hierop aan te spreken!

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Keuze Arbodienst

Roze verzuim aanpakken

Roze verzuim gaat vaak om een fingerspitzengefühl. Heb je het vermoeden dat iemand altijd op zijn tenen loopt of vaak klaagt? Ga het gesprek aan!

Behalve je medewerkers motiveren om het beste uit zichzelf en elkaar te halen, gaat het ook om rust creëren en aandacht voor elkaar hebben. Als jouw medewerkers niet aan durven te geven dat ze het even iets rustiger aan moeten doen omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen, dan zul je een burn-out sneller in de hand werken.

Bereikbaar zijn en openstaan voor je medewerkers zal je hierin een heel eind brengen.