Alles over verzuimverzekeringen
- Persoonlijk advies van dé verzuimexperts van Nederland
- Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
- Vandaag nog offertes van 3 verzuimverzekeringen die perfect matchen met jou
🌶️ in je HR)
Alles wat je moet weten over verzuimverzekeringen
Een zieke medewerker, iedere werkgever krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Met een ziekteverzuimverzekering of verzuimverzekering verzeker je je voor de loondoorbetalingsverplichting van zieke medewerkers.
Waarom zou je een verzuimverzekering afsluiten? Wat is verzuim precies? Welke soorten verzuim zijn er? En wat is roze verzuim? Op deze pagina vertellen we je alles over verzuim en verzuimverzekeringen.
- Inhoudsopgave aan het ophalen...
Wat is een verzuimverzekering?
Als een medewerker ziek is, dan betaal je als werkgever het loon van deze medewerker maximaal twee jaar door. Dat heet de loondoorbetalingsverplichting. Met een verzuimverzekering (soms ook wel ziekteverzuimverzekering of loondoorbetalingsverzekering genoemd) verzeker je je voor deze loondoorbetalingsverplichting van zieke medewerkers. Twee jaar lang iemand salaris doorbetalen kan flink in de papieren lopen en dat wil je niet. En zeker als je een kleine werkgever bent, kun je dit meestal ook niet een-twee-drie betalen. Met zo’n verzekering vang je deze kosten op.
Waarom zou ik verzuimverzekering afsluiten?
Eigenlijk is het antwoord hierop heel simpel. Je verzekert jezelf tegen de hoge kosten van een zieke medewerker. Verplicht is deze verzekering niet, dus je mag zelf bepalen of je deze verzekering afsluit.
Als werkgever ben je trouwens wel verplicht om bij ziekte minimaal 70% van het salaris door te betalen, tot 2 jaar na ziekmelding. Dit kan met name voor kleine werkgevers een behoorlijke last zijn. Tenzij het geen enkel probleem is om het salaris van een zieke medewerker lange tijd door te betalen, is het bijna altijd een goed idee om je hiertegen te verzekeren.
Je verzekert jezelf, behalve tegen de hoge kosten van een zieke medewerker, ook voor risico’s zoals:
- Twee jaar loondoorbetaling
- Loonsanctie
- Doorbelasting van de ziektewetuitkering
- Doorbelasting van de WGA-uitkering
- Extra kosten van vervanging en productieverlies of zelfs omzetverlies
Voor- en nadelen van wel en niet verzekeren
Maak als werkgever dus zelf de afweging tussen de voor- en nadelen van wel en niet verzekeren. Weet je het niet zeker? Hieronder staat een handig overzicht met de voor- en nadelen:
Voordelen | Nadelen | |
---|---|---|
Niet verzekeren | Geen kosten van verzekeringspremies |
|
Wel verzekeren |
|
Vaste kosten, ook zonder ziekte van een werknemer |
Klanten over HR Navigator
Hoe werkt HR Navigator?
Vind gratis, makkelijk en snel de arbodienst die bij jou pastHoe het werkt?
Wij brengen eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.
Op onze beveiligde website zetten we daarna een vergelijking en offertes voor je klaar. Deze bespreek je kort met jouw persoonlijk adviseur. Daarna ga je in gesprek met de aanbieders van jouw voorkeur.
We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Hiermee ga je goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. Zo kan je echt een onderbouwde keuze maken.
Direct vergelijken en afsluiten
Geen tijd voor gesprekken, of lukt dit nu even niet? Sinds kort kun je ook direct een contract afsluiten met de verzekeraar die je het meest aanspreekt.
Gratis, snel en onafhankelijk
Bij HR Navigator vinden we dat jij recht hebt op gratis én 100% onafhankelijk advies bij het vinden van de beste dienstverlener voor jouw organisatie.
Hoe we dat doen? Heel simpel. Wanneer jij een dienstverlener kiest die wij hebben geadviseerd, ontvangen wij van hen een vergoeding. Die vergoeding is voor alle aanbieders hetzelfde. We doen dus niet aan vriendjespolitiek. Dankzij deze vergoeding kunnen we jou gratis en 100% onafhankelijk advies geven.
Jouw wensen staan dus altijd centraal en we selecteren alleen de arbodiensten die bij jouw organisatie passen.
En last but not least. Jouw persoonlijke adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Je kunt ons dus altijd bellen of mailen met alle vragen die je hebt.
Veelgestelde vragen over verzuimverzekeringen
Is een verzuimverzekering verplicht?
Nee, een verzuimverzekering is niet wettelijk verplicht. Als werkgever bepaal je dus zelf of je deze verzekering afsluit.
Om te bepalen of het verstandig is om een verzuimverzekering af te sluiten kun je zelf een rekensom maken van het loon per dag, de kosten voor verzuimbegeleiding, arbodienstverlening en eventuele vervanging voor personeel.
Wat kost een verzuimverzekering?
De kosten van een ziekteverzuimverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals welke risico’s je wil verzekeren, hoeveel medewerkers je hebt, maar ook vanaf welke ziektedag je verzekerd wilt zijn. Hier lees je alles over het bepalen van de premie.
Met welke soorten verzuim kan ik te maken krijgen?
Ziekteverzuim is in te delen in kort (< 1 week), middellang (2-6 weken), lang (6-52 weken) en extra lang (> 1 jaar) verzuim. Lees hier meer over de soorten verzuim waar je mee te maken kunt krijgen.
Welke soorten verzuimverzekeringen zijn er?
Welk soort verzuimverzekering het beste bij jouw organisatie past is afhankelijk van allerlei factoren, zoals de grootte van het bedrijf.
Verzekeraars bieden daarom twee soorten verzuimverzekeringen aan: conventionele verzuimverzekering en verzuimverzekering met stop loss dekking.
Het belangrijkste verschil is het eigen risico. Beide opties hebben een verplicht eigen risico, wat je nooit kan meeverzekeren. Je hebt dus altijd kosten wanneer je met verzuim te maken krijgt. Maar wanneer kies je voor welke optie? Dit ligt aan jezelf en aan hoeveel risico je kunt en wilt dragen.
Verzuimverzekering met of zonder arbodienst?
Wanneer je een verzuimverzekering afsluit, geeft de verzekeraar je vaak de mogelijkheid om direct een contract bij een arbodienst af te sluiten. Heb je mooi alles direct geregeld toch? Toch is het verstandig om nog even na te denken voordat je dit doet. Want heel vaak heb je maar een beperkte keuze uit arbodiensten. En misschien hebben ze geen ervaring binnen jouw branche of is het een grote bulkaanbieder waar je niet veel meer bent dan een nummer. Soms ben je ook verplicht om een full servicepakket af te nemen en dat is niet altijd de beste keuze.
Omdat het contract gekoppeld is aan de verzekering, kent de arbodienst jou niet persoonlijk en heeft er ook geen direct belang bij om echt goed samen te werken.
Het is zeker niet per definitie een slecht advies, maar zorg er altijd voor dat jij ook zelf de contacten met en de regie over jouw arbodienst houdt. Want als zij je niet kennen, dan kunnen ze je nooit goed helpen bij de begeleiding van jouw verzuimende medewerkers.
Onze succesgarantie
HR Navigator is al sinds 2009 de grootste en enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingssite.
✓ 100% onafhankelijk
✓ Persoonlijk advies van dé HR-experts van Nederland
✓ Alleen gecertificeerde aanbieders met een 8+ beoordeling
✓ Je wordt niet platgebeld
✓ Geen vriendjespolitiek of verborgen agenda’s
✓ Jouw gegevens zijn veilig
✓ 10x sneller dan zelf doen
✓ Wij helpen iedereen. Altijd!
✓ 21.462 klanten gingen jou voor