Spring naar content

Poortwachtertool, verzuimsysteem of oude typemachine?

Leestijd 2 minuten

Home > Blog > Verzuimsystemen > Poortwachtertool, verzuimsysteem of oude typemachine?

VerzuimSystemen.nl heeft recent de aanbieders van professionele verzuimsystemen uitgebreid aan tafel gehad en weer kritisch aan de tand gevoeld. Wat bieden zij nu werkelijk en wat is hun visie op de toekomst? Wie zijn de klanten en wat vragen zij? Met name dat laatste leidde tot enkele opmerkelijke conclusies. In dit artikel een beknopte analyse van de stand van ‘verzuimtoolland’ versus de benutting in de praktijk.

Al jaren zet HR Navigator de bouwers van verzuimsystemen aan tot innovatie. Volgens hen kan en moet alles nog veel fraaier. Deze ambitie laat zich in de volgende punten samenvatten:

  • De UWV-regels en criteria (eindelijk) volledig en gebruiksvriendelijk automatiseren.
  • Een betere integratie met andere HR- en ERP-systemen.
  • Geautomatiseerde gegevensuitwisseling met UWV en verzekeraars.
  • Een handige agendafunctie voor alle interne betrokkenen, maar ook voor de bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en casemanager.
  • Eenvoudig maatwerk met gewenste functionele managementinformatie.

Het resultaat van deze innovaties is eenvoudig te voorspellen: minder werk, minder fouten, meer regiemogelijkheden, meer opbrengsten.

Geen enkel systeem blijkt perfect, maar we zien grote vooruitgang bij de aanbieders, Utopia aan de horizon?

Geringe benutting functionaliteit
Tot onze volle verbazing bleek tijdens de laatste rondgang onder de aanbieders, dat de klant van vandaag vaak eigenlijk alleen de basisfunctionaliteiten daadwerkelijk gebruikt. Je kunt dit vergelijken met het inzetten van Microsoft Word als een ouderwetse typemachine: de vele mooie functionaliteiten in de “ribbens” (menutabs) blijven dan ongebruikt. De inhoudsopgave wordt handmatig gemaakt in plaats van automatisch gegenereerd en zelfs het maken van opsommingstekens of nummering doe je gewoon met de hand.

Betekent dit dat alle innovaties in de ijskast kunnen? Of liever toch maar kiezen om gebruik te maken van de kennis en mogelijkheden van vandaag? Wat Hrnavigator betreft ligt de keuze voor de hand.

Verzuimsysteem

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste verzuimsystemen

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste aanbieders al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste aanbieders

Vergelijk gratis de beste verzuimsystemen

Eigen regie, ook bij uw toolkeuze
Er liggen dus écht nog heel veel kansen voor verbetering. Maar hoe bereikt u dat nu in de praktijk? Dit begint met de aanschaf van het systeem dat het beste bij uw specifieke situatie past. Vervolgens is een goede basisadministratie met bijbehorende gegevensuitwisseling noodzakelijk. Alle betrokkenen worden vervolgens aangehaakt voor hun eigen specifieke taak. Uiteraard wordt uw verzuimbeleid als protocol verwerkt in het systeem, maar dat is met één druk op de knop gebeurd. Pas als dit alles op orde is, kunt u daadwerkelijk effectief gebruik maken van de systemen met alle bovengenoemde voordelen.

Conclusie van vandaag is dus dat de aanbieders steeds meer in hun basispakket hebben, maar dat u het wel zelf moet aanzetten. De keuze is dus aan u om hiervan gebruik te maken of niet.

Voor de hand liggende tip van VerzuimSystemen: neem de regie in eigen hand. Niet alleen over uw verzuim, maar ook over de aanschaf en inrichting van uw professionele verzuimregietool. Alleen dan sluit deze aan op uw specifieke situatie, maakt u optimaal gebruik van de mogelijkheden en komen de gewenste resultaten binnen handbereik.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

BG magazine is het grootste online magazine over HR en ondersteunt de dagelijkse praktijk van HR-professionals met 100% onafhankelijke informatie over Arbo, Verzuim, Duurzame Inzetbaarheid, Preventie, Vitaliteit, Re-integratie, PSA en HRM.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids