Spring naar content
HR Navigator

Het beste verzuimsysteem voor je organisatie?

✓ Vergelijk gratis 20 verzuimsysteem aanbieders

✓ Persoonlijk advies van dé verzuimsysteem experts van Nederland

✓ Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ Snel 3 offertes van de beste aanbieders

Gratis en 100% onafhankelijk

10x sneller dan zelf doen

15.000+ klanten gingen jou voor

Alles wat je moet weten over verzuimsystemen

Een goed werkend verzuimsysteem geef je niet alleen overzicht, maar ook inzicht in wat er gebeurt rondom verzuim en kan je helpen grip te krijgen op verzuim. 

Maar wat is nou echt een goed systeem? We helpen je graag een handje. Daarom hebben we alle informatie die jij nodig hebt om het juiste verzuimsysteem voor jouw organisatie te kiezen verzameld op deze pagina. Heb jij na het lezen van deze pagina toch nog vragen over verzuimsystemen of andere HR-uitdagingen, twijfel niet om contact met ons op te nemen.

Heb jij na het lezen van deze pagina toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Wat is een verzuimsysteem?

  Een verzuimsysteem is een softwareprogramma waarin alle relevante acties voor het registreren en opvolgen van verzuim zijn vastgelegd.

  Een verzuimsysteem zorgt er ook voor dat alle acties die zijn vastgelegd in de Wet verbetering Poortwachter (WvP) worden gemonitord en dat de nodige acties op tijd worden gesignaleerd en opgevolgd.

  In het verzuimsysteem kan de (geautoriseerde) gebruiker afspraken en acties vastleggen. Het systeem neemt meestal ook de termijnbewaking op de Poortwachteracties over.

  Is een verzuimverzekering verplicht?

  Waar gebruik je een verzuimsysteem voor?

  Een goed verzuimsysteem zorgt voor de juiste verdeling van verantwoordelijkheden tussen bijvoorbeeld leidinggevende, casemanager en bedrijfsarts. Ook zorgt het voor een goede autorisatie, indeling, bewaking en verantwoording van toegang tot informatie.

  Een verzuimsysteem bevat tevens goede managementrapportages op verschillende organisatieniveaus, met onder meer informatie over onder andere verzuimcijfers, meldingsfrequentie en de verhouding kort-, middel- en langverzuim. Daarnaast voorziet het in een uitwisseling van relevante gegevens met een personeelsinformatiesysteem.

  Tot slot bevat het een automatische gegevensuitwisseling tussen verschillende belanghebbenden zoals de arbodienst, UWV, verzekeraars en behandelaars of interventionisten.

  60 powertips die elke HR-professional moet kennen

  In onze dagelijkse powertip delen we de belangrijkste tips en eye-openers over Arbo, Verzuim en HR die we hebben opgedaan bij het ondersteunen van duizenden klanten.

  tips arbo verzuim en HR

  Jouw dagelijkse powertip

   Leer wat elke professional moet weten over HR & Arbo

   Voorkom dat je in de meest voorkomende valkuilen stapt

   Alle checklisten voor je arbo- en verzuimbeleid

   De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je verzuimbeleid

  HRM-tertainment

  Kan jouw HR wel een beetje peper gebruiken?
  Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

  Peper

  "Ik moet het je nageven … je bent een taalvirtuoos!"

  "Ademloos gelezen. Briljant."

  Wat zijn de kenmerken van een goed verzuimsysteem?

  Een goed verzuimsysteem kenmerkt zich onder meer op de volgende onderdelen:

  • Het geeft duidelijk aan welke (volgtijdelijke) stappen de leidinggevende en de HR-medewerker moeten zetten bij een verzuimmelding zodat de opvolging correct gebeurt;

  • Het geeft de medewerker waar het bij het verzuim om gaat, toegang tot en inzicht in zijn of haar eigen gegevens;

  • Het geeft de andere betrokken partijen alleen die toegang tot gegevens waar zij wettelijk recht toe hebben;

  • Het geeft alle betrokken partijen inzicht in de protocollen die gevolgd moeten worden;

  • Het geeft naadloze aansluiting andere mogelijk in aanmerking komende systemen, zoals de WIA en de Poortwachter-monitoring;

  • Het biedt door een complete dossiervorming een volledige rapportage over het verzuim;

  • Het geeft aansluiting op het salarissysteem en/of facturatiesysteem van de werkgever;

  • Het werkt volgens de AVG-eisen waardoor gegevens veilig en alleen bij de juiste personen inzichtelijk is.

  Wat kost een arbodienst?

  Wat kost een verzuimsysteem?

  Een verzuimsysteem kost grosso modo tussen de 3 en de 10 euro per medewerker per jaar. Dit staat los van de kosten (tijd) die gemoeid is met gegevensuitwisseling en onderhoud van het systeem.

  Algemeen gesproken werken bedrijven met meer dan 1000 medewerkers (soms vanaf 500 medewerkers) met verzuimsystemen die na zorgvuldige selectie in hun eigen HR-systeem is geïntegreerd. Kleinere bedrijven werken doorgaans met de verzuimsystemen die Arbodiensten als onderdeel of module van hun eigen systemen aanbieden. Het is echter niet vanzelfsprekend dat zo’n module daarmee ook compleet of passend is voor de eisen en wensen van een bedrijf.

  Klanten over HR Navigator

  Ze doen meer dan ik vooraf had verwacht

  Al snel na mijn start merkte ik dat met name de aandacht voor zieke medewerkers beter kon. De organisatie was in korte tijd snel gegroeid en niet meer bij te benen voor een bedrijfsarts alleen. De overstap naar een arbodienst was logisch. Al googlend kwam ik bij HR Navigator uit.
  Op basis van onze antwoorden kwam de adviseur van HR Navigator niet alleen met drie namen van
  geschikte arbodiensten. Hij gaf ook een samenvatting en waar de onderlinge verschillen in zaten. Eerlijk gezegd was dat meer dan ik vooraf had verwacht.
  Erik van de Berg, HR adviseur PGVZ

  Erik van den Berg
  Lees verder

  We hebben nu een veel bredere kijk op arbo en verzuim

  “Dankzij HR Navigator hebben wij een bredere kijk gekregen op verzuimbegeleiding en arbodienstverlening. We waren gewend alleen met een bedrijfsarts te werken. Met zijn expertise inspireerde de adviseur van HR Navigator ons tot een nieuwe werkwijze. We zetten nu een verzuimconsulent in en alleen als het nodig is, wordt de bedrijfsarts erbij gehaald. Een andere aanpak, waarmee we tot nu toe heel tevreden over zijn.”
  Corine Nieuwschepen, SKVR

  Corine Nieuwschepen
  Lees verder

  Ze regelden een groot deel van de aanbesteding

  “Al lange tijd kampten we met hoog verzuim en de samenwerking met de toenmalige arbodienst liep niet meer zo soepel. Ik was huiverig om over te stappen vanwege het gedoe. Tot ik begreep dat ik een groot deel van de aanbesteding bij HR Navigator kon neerleggen. Het voortraject liep soepel. We ontvingen van drie partijen een voorstel, waarvan er één eigenlijk gelijk afviel. HR Navigator pakte dit gelijk goed op en samen kwamen we tot een plan B en zelf C. Uit de selectiegesprekken is uiteindelijk één partij naar voren gekomen. De nieuwe arbodienst is wennen want ze werken echt op een andere manier. Maar: er is al beweging in het verzuim!”
  Carolien Vos, ISEC

  Carolien Vos
  Lees verder

  Binnen een paar weken hadden we offertes liggen van drie aanbieders

  “Eerst vond ik het een beetje verdacht: hoezo kosteloze dienstverlening aan werkgevers? Daar zal wel nog iets aan vastzitten, dacht ik nog. Maar nee dus, het is echt gratis. Binnen een paar weken
  hadden we offertes liggen van drie aanbieders. HR Navigator stuurde per mail nog een rijtje adviezen voor tijdens de gesprekken. Dat was handige informatie. We werken nu met een enthousiaste partij
  die mensen echt motiveert om mee te doen aan de PMO.”
  M. Koomen HSE-specialist

  Myrjam Koomen Syngenta
  Lees verder
  Bob en Marco

  Marco | Bob

  Verzuimsysteem nodig?
  Vind gratis de beste leverancier

  "Het is altijd leuk te horen, dat je iemand echt hebt geholpen bij het vinden van een keuring in de buurt. HR Navigator is niet voor niets al jaren het vertrekpunt bij het vinden van een medische keuring."

  Bob Zeegers - Algemeen directeur

  Waar let je op bij het kiezen van een arbodienst?

  Hoe kies ik een verzuimsysteem?

  Een geschikt verzuimsysteem selecteren is ingewikkeld en tijdrovend. Het is immers niet iets wat je elke dag doet. Want hoe vind je een geschikt verzuimsysteem uit meer dan 50 leveranciers?

  En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Want het laatste dat je wilt, is een aanbieder die jouw bedrijf helemaal niet snapt of de verkeerde diensten aanbiedt.

  HR Navigator hielp al meer dan 11.000 organisaties bij het vinden van een passend verzuimsysteem. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben.

  Hoe werkt HR Navigator?

  Vind makkelijk en snel een verzuimsysteem aanbieder die bij jou past

  Stap 1

  Stap 1

  Verzuimsysteem criteria

    ✓ Vul de vragenlijst in

  ✓ Vergelijk 50 criteria

   ✓ Persoonlijk advies

  Stap2-BG

  Stap 2

  Verzuimsysteem top 3

  ✓ Selectie 3 beste aanbieders

  ✓ Keuze uit 20 aanbieders

  ✓ Onafhankelijk

  Stap3-BG

  Stap 3

  Adviesrapport en offertes

  ✓ Adviesrapport

  ✓ Uitgebreide vergelijking

  ✓ 3 Maatwerk offertes

  Stap4-BG

  Stap 4

  Kies beste verzuimsysteem

  ✓ Gesprekken met top 3

  ✓ Contract onderhandeling

  ✓ Maak je keuze

  Hoe het werkt?

  Wij brengen eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.

  Je ontvangt van ons een vergelijkingsrapport inclusief 3 maatwerkoffertes en gaat zo goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Zo kunt je echt een onderbouwde keuze maken.

  Gratis, snel en 100% onafhankelijk

  Jouw persoonlijke preventie-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Gratis, snel en gegarandeerd 100% onafhankelijk.

  Doordat we nooit in opdracht werken van aanbieders, hebben we een onafhankelijke positie. Hierdoor zetten we jouw wensen altijd centraal en selecteren we alleen de PMO aanbieders die hier volledig op aansluiten.

  Elke dag de beste tips via social media

  We delen elke dag gratis onze laatste tips, beste eye-openers en leukste video's

  Onze succesgarantie

  HR Navigator is al 10 jaar de grootste en enige 100% onafhankelijke HR-vergelijkingssite.

  We helpen iedereen. Altijd!

  100% onafhankelijk

  Persoonlijk advies van dé HR-experts van Nederland

  10 x sneller dan zelf doen

  Zorgvuldig geselecteerde aanbieders

  Al ruim 10 jaar de grootste HR-vergelijkingssite

  15.000+ organisaties gingen jou voor

  Merve&Mirco

  Direct advies:
  085 - 049 1540

  ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

  Verzuimsysteem vergelijken? Start selectie aanbieders

  Elke week de gratis beste HR-tips?

  Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

  60 powertips die elke HR-professional moet kennen

  Meld je aan voor de dagelijkse powertip

  Powertips

  Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

  Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

  arbodienst inkoopgids