Het beste verzuimsysteem voor je organisatie?
✓ Vergelijk gratis 20 verzuimsysteem aanbieders
✓ Persoonlijk advies van dé verzuimsysteem experts van Nederland
✓ Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
✓ Snel 3 offertes van de beste aanbieders
Gratis en 100% onafhankelijk
10x sneller dan zelf doen
15.000+ klanten gingen jou voor
Een goed werkend verzuimsysteem geef je niet alleen overzicht, maar ook inzicht in wat er gebeurt rondom verzuim en kan je helpen grip te krijgen op verzuim.
Maar wat is nou echt een goed systeem? We helpen je graag een handje. Daarom hebben we alle informatie die jij nodig hebt om het juiste verzuimsysteem voor jouw organisatie te kiezen verzameld op deze pagina. Heb jij na het lezen van deze pagina toch nog vragen over verzuimsystemen of andere HR-uitdagingen, twijfel niet om contact met ons op te nemen.
Heb jij na het lezen van deze pagina toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Wat is een verzuimsysteem?
Een verzuimsysteem is een softwareprogramma waarin alle relevante acties voor het registreren en opvolgen van verzuim zijn vastgelegd.
Een verzuimsysteem zorgt er ook voor dat alle acties die zijn vastgelegd in de Wet verbetering Poortwachter (WvP) worden gemonitord en dat de nodige acties op tijd worden gesignaleerd en opgevolgd.
In het verzuimsysteem kan de (geautoriseerde) gebruiker afspraken en acties vastleggen. Het systeem neemt meestal ook de termijnbewaking op de Poortwachteracties over.
Waar gebruik je een verzuimsysteem voor?
Een goed verzuimsysteem zorgt voor de juiste verdeling van verantwoordelijkheden tussen bijvoorbeeld leidinggevende, casemanager en bedrijfsarts. Ook zorgt het voor een goede autorisatie, indeling, bewaking en verantwoording van toegang tot informatie.
Een verzuimsysteem bevat tevens goede managementrapportages op verschillende organisatieniveaus, met onder meer informatie over onder andere verzuimcijfers, meldingsfrequentie en de verhouding kort-, middel- en langverzuim. Daarnaast voorziet het in een uitwisseling van relevante gegevens met een personeelsinformatiesysteem.
Tot slot bevat het een automatische gegevensuitwisseling tussen verschillende belanghebbenden zoals de arbodienst, UWV, verzekeraars en behandelaars of interventionisten.
Wat zijn de kenmerken van een goed verzuimsysteem?
Een goed verzuimsysteem kenmerkt zich onder meer op de volgende onderdelen:
Het geeft duidelijk aan welke (volgtijdelijke) stappen de leidinggevende en de HR-medewerker moeten zetten bij een verzuimmelding zodat de opvolging correct gebeurt;
Het geeft de medewerker waar het bij het verzuim om gaat, toegang tot en inzicht in zijn of haar eigen gegevens;
Het geeft de andere betrokken partijen alleen die toegang tot gegevens waar zij wettelijk recht toe hebben;
Het geeft alle betrokken partijen inzicht in de protocollen die gevolgd moeten worden;
Het geeft naadloze aansluiting andere mogelijk in aanmerking komende systemen, zoals de WIA en de Poortwachter-monitoring;
Het biedt door een complete dossiervorming een volledige rapportage over het verzuim;
Het geeft aansluiting op het salarissysteem en/of facturatiesysteem van de werkgever;
Het werkt volgens de AVG-eisen waardoor gegevens veilig en alleen bij de juiste personen inzichtelijk is.
Wat kost een verzuimsysteem?
Een verzuimsysteem kost grosso modo tussen de 3 en de 10 euro per medewerker per jaar. Dit staat los van de kosten (tijd) die gemoeid is met gegevensuitwisseling en onderhoud van het systeem.
Algemeen gesproken werken bedrijven met meer dan 1000 medewerkers (soms vanaf 500 medewerkers) met verzuimsystemen die na zorgvuldige selectie in hun eigen HR-systeem is geïntegreerd. Kleinere bedrijven werken doorgaans met de verzuimsystemen die Arbodiensten als onderdeel of module van hun eigen systemen aanbieden. Het is echter niet vanzelfsprekend dat zo’n module daarmee ook compleet of passend is voor de eisen en wensen van een bedrijf.
Hoe kies ik een verzuimsysteem?
Een geschikt verzuimsysteem selecteren is ingewikkeld en tijdrovend. Het is immers niet iets wat je elke dag doet. Want hoe vind je een geschikt verzuimsysteem uit meer dan 50 leveranciers?
En hoe voorkom je dat je je laat misleiden door glanzende brochures of mooie verkoopverhalen? Want het laatste dat je wilt, is een aanbieder die jouw bedrijf helemaal niet snapt of de verkeerde diensten aanbiedt.
HR Navigator hielp al meer dan 11.000 organisaties bij het vinden van een passend verzuimsysteem. Daarom weten we precies wat dienstverleners wel en niet te bieden hebben.
Hoe werkt HR Navigator?
Vind makkelijk en snel een verzuimsysteem aanbieder die bij jou past
Stap 1
Verzuimsysteem criteria
✓ Vul de vragenlijst in
✓ Vergelijk 50 criteria
✓ Persoonlijk advies
Stap 2
Verzuimsysteem top 3
✓ Selectie 3 beste aanbieders
✓ Keuze uit 20 aanbieders
✓ Onafhankelijk
Stap 3
Adviesrapport en offertes
✓ Adviesrapport
✓ Uitgebreide vergelijking
✓ 3 Maatwerk offertes
Stap 4
Kies beste verzuimsysteem
✓ Gesprekken met top 3
✓ Contract onderhandeling
✓ Maak je keuze
Hoe het werkt?
Wij brengen eerst je wensen in kaart en selecteren daarna de drie best passende aanbieders. Hier vragen we uitgebreide informatie op.
Je ontvangt van ons een vergelijkingsrapport inclusief 3 maatwerkoffertes en gaat zo goed voorbereid in gesprek met deze aanbieders. We helpen je ook om de juiste vragen te stellen. Zo kunt je echt een onderbouwde keuze maken.
Gratis, snel en 100% onafhankelijk
Jouw persoonlijke preventie-adviseur ondersteunt je tijdens het gehele selectieproces. Gratis, snel en gegarandeerd 100% onafhankelijk.
Doordat we nooit in opdracht werken van aanbieders, hebben we een onafhankelijke positie. Hierdoor zetten we jouw wensen altijd centraal en selecteren we alleen de PMO aanbieders die hier volledig op aansluiten.