Skip to content

Hoe ga ik aan de slag met competentiemanagement?

Vragen op categorie

Home > Blog > Veelgestelde vragen > Hoe ga ik aan de slag met competentiemanagement?

Competentiemanagement is het systematisch ontwikkelen en gericht inzetten van de competenties van medewerkers om de doelstellingen van de organisatie te realiseren. Een goed competentiemanagementbeleid zorgt ervoor dat je competenties maar ook veranderingen kunt sturen en beheersen. Voor medewerkers geeft het inzicht in maar ook oriëntatie op de eigen ontwikkelingsmogelijkheden.

Je kunt zelf aan de slag gaan met competentiemanagement door de volgende stappen te volgen:

 1. Wat zijn de kerncompetenties van jouw onderneming?
  Waarin onderscheid jouw organisatie zich? In welke diensten, producten of technologieën ben je onderscheiden ten opzicht van jouw concurrenten? Ben je bijvoorbeeld zeer klantgericht, snel, innovatief of bied je de hoogste kwaliteit?
 2. Stel competentieprofielen voor medewerkers/functies op
  Je hebt nu de kerncompetenties van de organisatie bepaald. Hierna stel je de (benodigde) competenties van jouw medewerkers op. Die zijn afgeleid van de kerncompetenties. Wat zijn voor verschillende types medewerkers de specifieke kennis, vaardigheden en beroepshouding die nodig zijn om binnen jouw organisatie succesvol te kunnen presteren? Vaak wordt er gewerkt met competentieprofielen: dit is een verzameling competenties voor vergelijkbare functies.
 3. Zorg voor meetbare competenties
  Nu je de profielen hebt, dien je de competenties ook te kunnen meten. Wat zijn gewenste resultaten en welke prestaties wil je kunnen meten? Zorg ervoor dat deze zo concreet mogelijk zijn, anders wordt meten natuurlijk erg lastig. Voor een verkoper is het misschien nog eenvoudig, maar hoe meet je de prestaties en competenties van het magazijn of de administratie?
 4. Zorg voor draagvlak
  Een succesvol competentiemanagement beleid begint bij het creëren van draagvlak. Leg uit waarom het werken met competenties belangrijk is en wat de voordelen voor het bedrijf en de medewerkers zijn.
 5. Maak competenties onderdeel van het personeelsbeleid.
  Competenties en competentieprofielen moeten onderdeel worden van het personeelsbeleid en de hele HR-cyclus. Dat begint al bij het aannemen van personeel. Welke teksten komen er in de vacature en wat vertel je tijdens het sollicitatiegesprek. Maar competenties worden ook een vast onderdeel van functionering- en beoordelingsgesprekken.

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Powerchords HR Professional

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

In onze dagelijkse powertip vertellen we je wat we de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over Arbo, Verzuim en HR. We delen de belangrijkste tips en eye-openers die we hebben opgedaan bij het ondersteunen van duizenden klanten. Je leert wat elke HR-professional moet weten over arbo en verzuim en voorkomt je dat je in de meest voorkomende valkuilen stapt.

✓ De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je arbo- en verzuimbeleid

✓ De bla bla van PSA

✓ Alles wat je wel en wat je vooral niet mag vragen aan je zieke medewerker

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 10.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids