Spring naar content

Hoe ga je pesten op het werk tegen?

Leestijd 3 minuten

Home > Blog > Preventie > Hoe ga je pesten op het werk tegen?

Pesten gebeurt echt niet alleen op het schoolplein, ook volwassenen zijn er goed in. Op het werk komt pesten helaas meer voor dan je denkt. Hier lees je wat de meest voorkomende vormen van pesten op de werkvloer zijn. Wat kun je hier zelf als werkgever tegen doen? Want het is vanuit de Arbowet verplicht gesteld dat elke werkgever pesten op de werkvloer moet tegen gaan. Maar … hoe dan?

1. Stel een duidelijk anti-pestbeleid op

In samenwerking met je ondernemingsraad (OR) stel je een beleid op waarin duidelijk wordt dat pesten niet wordt getolereerd. Benoem ook concrete maatregelen en consequenties voor de pester (bijvoorbeeld een schorsing of een officiële waarschuwing). Het is bewezen dat een zero-tolerance beleid voeren tegen pesten preventief werkt. Heb je geen OR? Laat de directie dan persoonlijk een duidelijk statement afgeven tijdens een werkoverleg.

2. Houd het anti-pestbeleid op de agenda

Het eenmalig opstellen van een anti-pestbeleid en dan maar hopen dat medewerkers nooit meer gaan pesten is domweg naïef. Houd het onderwerp daarom op de agenda. Blijf het zero-tolerance beleid benadrukken en geef ook de OR een rol in het vertegenwoordigen van dit beleid. Let op: Niet-pesten hoeft geen gezeur of een andere negatieve boodschap te zijn; het stimuleert een positief teamgevoel en draagt bij aan een open feedbackcultuur.

3. Zorg dat medewerkers weten bij wie ze terecht kunnen

Wees duidelijk over waar medewerkers terecht kunnen voor vertrouwelijke zaken als pesten en andere ongewenste omgangsvormen. Uiteraard zou de direct leidinggevende hiervoor het eerste aanspreekpunt moeten zijn, maar dit volstaat niet altijd. Want het kan ook juist deze leidinggevende zijn die pest.

Maak dit netwerk wat groter om altijd voldoende veiligheid te garanderen, zoals als HR aangeven dat jouw deur altijd open staat. Of nog beter, wijs een formeel vertrouwenspersoon aan. Dat kan iemand binnen de organisatie zijn, maar het kan ook een volledig onafhankelijke externe professional zijn. Ook arbodiensten bieden deze dienst regelmatig aan.

Verzuimsysteem

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste verzuimsystemen

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste aanbieders al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé experts

Meer dan 15.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste aanbieders

Vergelijk gratis de beste verzuimsystemen

4. Toets of er wordt gepest binnen je organisatie

Door jaarlijks of tweejaarlijks te toetsen of er wordt gepest binnen je organisatie, krijg je inzicht in de cijfers. Het kan namelijk voorkomen dat je nergens vanaf weet en uit de resultaten van het jaarlijkse medewerkersonderzoek blijkt dat 4% van je medewerkers gepest worden. Je kunt hiervoor eenvoudig een paar vragen meenemen in het (anonieme!) medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). De uitkomst uit dit onderzoek geven de urgentie weer van het anti-pestbeleid.

5. Stimuleer een open cultuur

Feedback geven en ontvangen, elkaar vertrouwen en elkaar durven aanspreken zijn belangrijke aspecten om pesten tegen te gaan. Je geeft medewerkers hiermee handvatten om elkaar aan te spreken op gedrag en elkaar te waarderen en respecteren.

6. Neem klachten altijd serieus

Wanneer je signalen hoort van medewerkers over pesten op het werk, neem dit dan altijd serieus. Het is makkelijk om iets af te doen als incidenteel of dit niet te zien als pesten. Maar maak geen aannames en onderzoek deze signalen . De medewerker voelt zich zich serieus genomen en jij laat hiermee direct het goede voorbeeld zien: pesten wordt in geen enkel geval toegestaan!

Voorkom pesten op het werk

Bovengenoemde activiteiten dragen bij aan het voeren van een actief anti-pestbeleid. Pesten heeft namelijk grote consequenties, zowel voor je medewerker die gepest wordt als voor je eigen financiën. Door hier actief mee bezig te zijn, verklein je de kans op verzuim door pestgedrag.

Nog ergens hulp bij nodig?

Bob en Marco
Marco en Bob

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Elke week gratis de beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

✓ Handige tips waarmee je je werk 5 x sneller kunt doen
✓ Best practises van de afgelopen 10 jaar
✓ Handige video's over alles wat met personeel te maken heeft
✓ Onmisbare informatie en actuele ontwikkelingen op het gebied van HR
✓ Als eerste toegang tot onze workshops. Gratis of met forse korting.

Meld je aan voor onze wekelijkse tip en ontvang:

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids