Het geheim van gezonde werkdruk
Druk is het nieuwe normaal. Als je tegenwoordig aan iemand vraagt “Hoe gaat het met je?”, dan krijg je negen van de tien keer te horen: “Nou, druk, maar verder goed”. Sterker nog, als je niet druk bent dan zul je wel niets te doen hebben. Werkdruk is een groeiend probleem in de meeste organisaties, maar laat zich helaas niet altijd oplossen door een cursus timemanagement.
Wat ís werkdruk eigenlijk?
Objectief gezien is werkdruk de hoeveelheid werk die je moet doen binnen een bepaalde tijd. Daar vallen de taken en de daarbij gewenste kwaliteitseisen onder. Platgezegd: “Dit is het werk dat gedaan moet worden en daar heb je zoveel tijd voor”. Maar het is ook belangrijk om subjectief naar werkdruk te kijken: “Hoe ervaart de medewerker de werkdruk?” En dan is er ook nog de omgeving: In wat voor cultuur werk je, welke gewoontes zijn er, spelen er belangrijke zaken zoals reorganisaties of overnames. Pas als deze drie factoren in balans zijn, heb je het over gezonde werkdruk.
Het echte probleem bevindt zich onder de oppervlakte
Werkgevers staan te trappelen om het probleem van de werkdruk weg te poetsen. Bijvoorbeeld door iedereen op een cursus timemanagement te sturen of door een rits vacatures open te zetten. Maar hiermee ga je voorbij aan het echte probleem, want wáárom is er werkdruk?
Als een magazijnmedewerker 30 orders per uur moet kunnen picken, maar het hem met de beste wil van de wereld niet lukt om er meer dan 25 per uur te picken, dan zou het kunnen dat de medewerker gewoon lui of langzaam is. Maar misschien moet deze medewerker wel te ver lopen of te vaak een trap op om dat ene artikel te pakken. Door naar de processen te kijken en deze efficiënter te maken, lukt het de medewerker misschien wel om 32 orders per uur te picken.
Met andere woorden: werkdruk is een breed begrip dat je niet met één cursus weg kan poetsen. Voor de één is het werk simpelweg te moeilijk, de ander is gevoelig voor de slechte sfeer in het team en weer een ander kan niet tegen de onzekerheid van de aankomende overname.
Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 PMO aanbieders
Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
✓ De beste PMO aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke PMO vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé PMO experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 PMO offertes
Vragen, vragen en nog meer vragen
Vragen, vragen en nog meer vragen en zeker geen aannames doen en zelf invullen. Hebben medewerkers nog wel plezier in hun werk? Wat ervaren ze als werkdruk? Hoe kan het probleem volgens hun opgelost worden? En vergeet ook niet om dóór te vragen, ga de diepte in.
Pas daarna kun je stappen zetten om het probleem op te lossen, soms individueel, soms voor een groep. En geeft de medewerker aan moeite te hebben met het plannen van zijn of haar werkzaamheden? Dán stuur je ze op een cursus timemanagement.
Deze week is het de Nationale Week van de Werkstress, voor de achtste keer georganiseerd door OVAL. In deze week wordt (extra) veel aandacht besteed aan het bestrijden van werkstress. Als je niet ontspant of beweegt, dan maak je (schrik niet) 25 procent kans op een burn-out, zeker tijdens het thuiswerken.