De goede voornemens van HR
Kerstboom eruit, goede voornemens erin. Wat zijn de goede voornemens van jouw medewerkers? Van minder snoepen tot meer bewegen, deze voornemens kun je als werkgever alleen maar aanmoedigen. Maar wat zijn jouw goede voornemens als werkgever? Tips en ideeën voor een gezond 2024.
Bescherm je medewerkers tegen stressklachten
De grootste oorzaak van langdurig verzuim is psychische gezondheidsklachten. Denk aan burnouts, overbelasting, overspannenheid. De oorzaken van deze stressklachten, de manier waarop de klachten zich etaleren en de wijze van herstel verschillen enorm. Maar dat het de gemoederen aardig bezig houdt, dat is overduidelijk.
Het moeilijk is te voorspellen of iemand gaat uitvallen of niet. Toch blijft het belangrijk om er als werkgever alles aan te doen om uitval te voorkomen. Daarvoor zijn gelukkig heel veel mogelijkheden. Je hoeft dus echt niet met je handen op je rug te wachten tot mensen uitvallen.
Betrek ook je arbodienst bij het beschermen van je medewerkers tegen stress, vraag hen om advies en input. Zij kennen jouw organisatie, de markt en hebben hier op grotere schaal mee te maken.
1. Voorkom dat je medewerkers altijd bereikbaar willen zijn
Door het altijd bereikbaar zijn voor je werk, laat je moeilijker de dag los en maak je meer kans op stressklachten.
2. Ga overwerken tegen
Medewerkers die overwerken lijken heel bevlogen en betrokken, maar eigenlijk zegt deze groep: ik ben te druk en ik krijg mijn werk niet af in de tijd die ik hiervoor heb.
3. Respecteer de privé-omstandigheden van je medewerker
Er zijn altijd momenten dat een medewerker er niet helemaal bij is doordat er privé iets speelt. Wees flexibel tijdens deze situaties en speel in op wat je medewerker nodig heeft.
4. Blijf niet continu veranderen
Hoe waardevol en goed veranderingen ook zijn, geef medewerkers de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie.
5. Zorg voor vervanging bij verzuim
Bij uitval van een collega is het vaak aan het team om de werkzaamheden te bekijken, op te pakken en te verdelen. Terwijl iedereen het vaak al druk heeft met zijn of haar eigen werkzaamheden.
6. Bespreek hoe het met medewerkers gaat
Oprechte interesse in hoe het gaat, ook wanneer het gewoon goed gaat. Medewerkers willen gezien en gehoord worden.
7. Faciliteer weerbaarheidstrainingen
Mindfulness, leren nee zeggen, plannen, hoe je e-mailbox te beheren, omgaan met verandering… het zijn allemaal trainingen die ervoor zorgen dat iemand de tools krijgt om zelf stressklachten tegen te gaan.
8. Wees open, praat en informeer over stress
Ga met elkaar het gesprek aan over stress, stressbronnen, klachten en hoe je deze kan herkennen en aanpakken. Maak het een bespreekbaar onderwerp zodat je medewerkers weten dat hier geen taboe op rust.
9. Laat medewerkers weten waar ze terecht kunnen
Wees duidelijk en transparant over waar medewerkers terecht kunnen wanneer ze willen praten over wanneer ze stress ervaren.
Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten
Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten
Vrijwilligerswerk doen onder werktijd
Hokken uitmesten op de kinderboerderij of voorlezen onder werktijd – met werknemersvrijwilligerswerk doe je iets goeds voor de maatschappij en motiveer je medewerkers.
Mensen die vrijwilligerswerk doen, staan positiever in het leven – wat weer een positief effect kan hebben op werkplezier en arbeidsproductiviteit. En verder is vrijwilligerswerk goed voor:
- het wij-gevoel.
- een positieve uitstraling van de organisatie
- betrokkenheid – werknemers die onder werktijd vrijwilligerswerk verrichten voelen zich meer betrokken bij de onderneming.
- de loopbaanontwikkeling – vrijwilligerswerk kan onvermoede talenten van werknemers blootleggen, omdat ze zich zonder druk kunnen bezighouden met heel andere taken.
Wat zijn de talenten van jouw medewerkers?
Vrijwilligerswerk hoeft niet mijlenver bij de dagelijkse werkzaamheden vandaan te liggen; collega’s van HR kunnen sollicitatietraining geven en loodgieters kunnen een kraan repareren bij mensen die het niet zo breed hebben.
Neem een manusje van alles aan
Huh, hoezo is dit een goed voornemen? Maak samen met je collega’s een lijst met taken waar ze zich mee bezighouden maar waar ze zich eigenlijk niet mee bezig willen of moeten houden. Denk aan de verjaardagskaart voor Marieke van de marketingafdeling, de planten water geven, boodschappen doen voor de lunch, de kapotte lamp vervangen en de loodgieter bellen om die lekkage in de keuken te fixen.
Klaar? Waarschijnlijk heb je een aardige waslijst liggen. En nu op zoek naar iemand die al deze klusjes uit kan voeren, bijvoorbeeld iemand met afstand tot de arbeidsmarkt. Diversiteit op de werkvloer zorg voor meer creativiteit en innovatie. Als organisaties mensen in dienst nemen die het anders doen, krijgen ze ook andere inzichten
Gemotiveerde medewerkers
Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn enorm gemotiveerd en willen niks liever dan hun plek op de arbeidsmarkt innemen. Het feit dat een baan vinden voor hen geen vanzelfsprekendheid is maakt dat ze trouwe en loyale medewerkers zijn die bereid zijn om te investeren in opleiding, training en begeleiding.
Duurzaam ondernemen
Martin Kniest van Matz Carwash gaat nog een stapje verder; maar liefst 85 procent van de medewerkers in zijn wasstraat heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met autisme, gehoorproblemen en vluchtelingen. Zijn ervaring heeft inmiddels geleid tot Matz Social en kan je ondersteunen.
Op een gezond en duurzaam 2024!
Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten
Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten