Wij hebben een chief Happiness Officer, laat die verzuimverzekering dus maar zitten
Werkgeluk en verzuim: voor de een is het ’n zweverig thema, de ander vindt dit het gouden ei naar een gezonde organisatie. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat organisaties die zich focussen op werkgeluk, hier heel wat voordelen uit halen. Toch is werkgeluk nog lang niet een doorgewinterd thema waar elke organisatie zich aan waagt. Want zoals veel directeuren, CEO’s en HR-mensen denken (en zelfs nog hardop zeggen): ben je niet gelukkig in je werk, dan zoek je toch een nieuwe baan?
Wat levert werkgeluk op?
Overduidelijk weten deze werkgevers niet wat werkgeluk betekent en wat dit hen oplevert. Want zodra je dat beseft moet je wel gek zijn om hier geen organisatiethema van te maken? Laten we eens kijken naar wat werkgeluk volgens de deskundigen oplevert:
- Lager verzuim
- Minder ongelukken
- Minder stress
- Meer plezier
- Meer tevreden klanten
- Hogere kwaliteit van de dienstverlening
- Meer productiviteit
Kijkend naar dit rijtje, is het bijna onmogelijk om niet met geluk op het werk bezig te zijn. We zien ook dat er meer organisaties hiermee bezig zijn. De ene na de andere organisatie stelt een Chief Happiness Officer aan en opleidingen tot Werkgelukdeskundige worden steeds populairder. Want wat betekent geluk en werkgeluk voor medewerkers? Hoe kun je dit meten? Welke instrumenten kun je inzetten om werkgeluk en werkplezier te vergroten? Op al deze vragen geeft de CHO-opleiding antwoorden.
Maar er zijn ook nog steeds genoeg organisaties die zich niet wagen aan dit thema. Want ben je als werkgever verantwoordelijk voor het geluk van je medewerkers? Hoe meet je dat eigenlijk? Hoe maak je iemand gelukkig(er)? Juist dit soort vragen maken werkgeluk een lastig thema. En een enorme verantwoordelijkheid voor werkgevers.
Volgens David Gilbert, wetenschapper aan de Harvard Universiteit word je gelukkiger op eenzelfde manier als hoe iemand gaat afvallen: “Door er gestructureerd en langdurig aan te werken in kleine praktische stappen, die je vaak herhaalt e?n meet. Want dan zie je resultaat en dat motiveert om door te gaan”. In onze eigen woorden, want dit zeggen we vaak genoeg, van alleen het maandelijks betalen van je sportschoolabonnement val je niet af. Jammer hè 😉
Hier ligt natuurlijk ook direct het pijnpunt voor organisaties: gestructureerd, langdurig, herhalen en meten… dat is niet zomaar wat. Werken aan werkgeluk voor jouw medewerkers is een proces dat geen eindpunt kent. En zoals gezegd, het voelt vaak ook echt als een grote verantwoordelijkheid voor werkgevers.
Keuzestress? Vergelijk gratis alle verzuimverzekeringen
Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest
✓ Persoonlijk advies van dé verzuimexperts van Nederland
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Wij vinden gratis de beste verzuimverzekering voor jou
Kun je als werkgever verantwoordelijk zijn voor geluk?
Zoals dat ook bij afvallen gaat: je wil wel die 10 kilo kwijt, maar om daarvoor nou meerdere keren per week naar de sportschool te gaan, je eetpatroon te veranderen en dat ene extra wijntje te laten staan. Ja, dat gaat wel heel ver. Veel organisaties zien werkgeluk ook op deze manier. Ja, we willen natuurlijk wel dat onze medewerkers gelukkig zijn, maar om hier nu zoveel voor te doen? Ja, dat gaat wel heel ver. Vaak gevolgd door een of meerdere van deze zinnen:
- Wij gaan voor eigenaarschap: mijn medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun loopbaan, gezondheid én geluk.
- Uiteindelijk is iemand toch zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geluk
- Wie ben ik als werkgever om zich te bemoeien met het geluk van mijn medewerkers
- Ben je niet gelukkig, dan zit je hier misschien wel helemaal niet op je plek
Laten we eerst één ding duidelijk maken: Als werkgever ben je niet verantwoordelijk voor het geluk van je medewerkers. Ook niet wanneer je je volledig committeert aan het thema werkgeluk. Waar je als werkgever wel verantwoordelijk voor bent, is om ervoor te zorgen dat medewerkers hun werk goed en fijn kunnen doen. Dat ze zichzelf kunnen zijn en uiten op het werk. Dat ze plezier hebben in hun werk. En laten dit nu net wel weer belangrijke elementen van werkgeluk zijn…
Heleen Mes en Gea Peper schrijven in hun boek Employee Experience over het door hun ontwikkelde P3F-model voor werkgeluk. Vanuit dit model geven ze de volgende definitie van werkgeluk: werkgeluk ervaar je als je positieve emoties voelt en plezier hebt in je werk, voldoening voelt door het groeien en benutten van je eigen talenten en het gevoel hebt bij te dragen aan een hoger doel.
Splits je werkgeluk op in deze elementen, dan wordt het ineens een stuk concreter en duidelijker hoe je hier als werkgever invloed uitoefent:
- Zingeving en voldoening
- Plezier en positieve emoties
- Lekker werken, groeien en ontwikkelen
Verzuimverzekering
De titel van dit artikel: “Wij hebben een chief happiness officer, laat die verzuimverzekering dus maar zitten” is natuurlijk gekkigheid. Want ondanks dat werkgever én medewerker zelf flinke stappen kunnen zetten om het verzuimpercentage te verlagen, blijft verzuim altijd bestaan. Een verzuimpercentage van nul is een utopie. Nul procent verzuim bestaat niet, ook natuurlijk omdat je helemaal niets kunt doen aan sommige ziekten. Denk aan kanker, maar ook aan een gebroken been of bekkeninstabiliteit bij een zwangerschap. En de werkgever waar nooit een arbeidsconflict, een disfunctionerende medewerker of een piek in de werkdruk is, moeten wij nog tegenkomen.
Daarom is het juist zo belangrijk om een goede verzuimverzekering af te sluiten. Want sluit je geen verzuimverzekering af, dan loopt je zelf de risico’s voor alle kosten die bij langdurig verzuim komen kijken. Denk hierbij aan:
- Twee jaar doorbetaling van het loon
- Kosten voor de arbodienst en het re-integratietraject
- Werkgeverslasten zoals vakantiegeld, 13e maand en pensioenbijdrage
- Een enorme verhoging van de WGA-kosten
- Eventuele bovenwettelijk aanvullingen vanuit de CAO
- Vervangingskosten of productieverlies … of allebei
Gemiddeld genomen ga je uit van 250 euro per dag aan kosten per zieke medewerker en dit is exclusief vervanging. Door voor jezelf een overzicht te maken van de kosten wanneer één van je medewerkers langdurig afwezig is, geef je jezelf een antwoord op een hele belangrijke vraag: kan ik langdurig verzuim betalen? Met andere woorden: overleeft mijn organisatie zonder verzuimverzekering?
Wat kost een verzuimverzekering?
Als bovenstaand antwoord nee is, dan is het sowieso slim om een verzuimverzekering af te sluiten. Wij raden dit überhaupt altijd aan voor de wat kleinere werkgevers die niet het geld hebben om de schade te overleven. Het gaat jou toch niet gebeuren dat je de tent kan opdoeken omdat jouw medewerker langdurig uitvalt omdat-ie van de piste rechtstreeks de blauwspar wist te raken? Maar wat kost een verzuimverzekering?
De kosten van een verzuimverzekering
De kosten van een verzuimverzekering, dit is de premie die je betaalt, liggen in eerste instantie aan het soort verzekering dat je afsluit. Om je toch een beeld te geven van de kosten, verzekeraars kijken hierbij naar verschillende aspecten:
- Het totale jaarsalaris wat jij uitkeert
- De leeftijd van je medewerkers
- Wat voor een bedrijf je hebt, in welke sector en de bijbehorende risico’s
- Ziekteverzuim van de afgelopen jaren
Met deze gegevens bepalen het risico op verzuim in jouw organisatie en daarmee bepalen ze de verzekeringspremie. Dit is een percentage van jouw jaarloonsom.
Opties verzuimverzekering
Dan heb je ook nog verschillende opties binnen de wereld van verzuimverzekeringen. Deze zijn grofweg in tweeën te delen:
- Conventionele verzuimverzekering: eigen risico in dagen
Met deze verzekering kies je van tevoren het aantal dagen dat je zelf doorbetaald bij verzuim. Hoe langer dit aantal dagen is, des te lager je premie wordt. Kies je er voor om tien dagen zelf op te vangen, dan betaal je deze tien dagen zelf. Na deze dagen neemt je verzekering de kosten over. - Stop-loss verzuimverzekering: eigen risico in geld
Met deze verzekering spreek je af tot welk bedrag je zelf verantwoordelijk bent voor de doorbetaling van verzuim. Komen de verzuimkosten boven dit bedrag uit, dan keert de verzekering uit.
Meer werkgeluk, minder verzuim
Ja, het is wetenschappelijk bewezen dat een focus op werkgeluk bijdraagt aan een lager verzuimpercentage. Nee, dit betekent niet dat je geen verzuimverzekering meer nodig hebt.
Het nastreven van zo min mogelijk verzuim binnen je organisatie is een heel mooi streven. Het nastreven van werkgeluk is eigenlijk een nog veel mooier streven. Maar… ga nooit uit van ‘langdurig verzuim overkomt ons toch niet’. Want geloof ons: vroeg of laat krijgt elke (kleine) ondernemer een keer met een pech-dossier te maken.