Zorgplicht in de winter

De sneeuw, vrieskou en ijs brengen niet alleen maar winterpret met zich mee. Ze kunnen voor werkgevers ook tot aansprakelijkheid bij ongevallen van werknemers leiden.

Dat blijkt uit een onlangs gewezen uitspraak over een werkneemster die haar heup brak nadat zij vanwege gladheid gevallen is in het trappenhuis van haar werkgever.

Oplettendheid en voorzichtigheid

De kantonrechter stelt dat de werkgever de werkneemster op zijn minst instructies had moeten geven en had moeten waarschuwen voor het gevaar van uitglijden. Zeker gezien de gladheid in het trappenhuis.

De kantonrechter stelt in dit geval de werkgever op grond van artikel 7:658 BW aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade van werkneemster.

Maar wordt er van werknemers dan niet een zekere voorzichtigheid en oplettendheid verwacht? Dat wel. Uit eerdere rechtspraak blijkt dat, indien aan een ongeval van de werknemer een periode van slechte weersomstandigheden vooraf zijn gegaan, van de werknemer een grotere oplettendheid en voorzichtigheid wordt verwacht dan wanneer het slechte weer en de gladheid ineens op komen zetten.

Conclusie

De zorgplicht van werkgevers voor hun werknemers gaat ver. Wees hier als werkgever dus op voorbereid. Zeker als de slechte weersomstandigheden zich plots voordoen.

Waarschuw uw werknemers dus tijdig en geef aan dat het bedrijfsterrein en de vloeren glad kunnen zijn.

Zorg er daarnaast als werkgever ervoor dat de gladheid wordt bestreden en neem maatregelen waar mogelijk. Zo kunt u schade en onnodige claims van werknemers in de toekomst voorkomen.

Bron: Kantonrechter Harderwijk d.d. 9 januari 2013, BJN 132631

 

Deel dit artikel