Wat gaat er vaak mis bij het geven van ontslag op staande voet?
Arbeidsvoorwaarden, HRM, HRM veelgestelde vragen, Vraag en Antwoord, Artikel, ontslag, transitievergoeding, Vraag en Antwoord

Vraag:
Wij hebben een werknemer op staande voet ontslagen, omdat we hem betrapt hebben op het meenemen van een doosje pennen. Hij vecht nu het ontslag aan omdat hij zegt de pennen nodig te hebben gehad om thuis te kunnen werken. Zou de rechter het ontslag nietig kunnen verklaren?
Antwoord:
Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden. Bij het geven van ontslag op staande voet gaat het vaak mis, omdat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen. Als werkgever kun je iemand wel per direct de laan uitsturen, maar mogelijk komt hij via de rechterlijke weg weer binnen.
De gevolgen zijn voor werkgevers groot als zij een ontslag op staande voet geven, dat door de rechter wordt teruggedraaid. Je moet als werkgever vaak diep in de buidel tasten. Dat blijkt ook weer uit een recente uitspraak.
Wat speelde er?
De Utrechtse rechtbank boog zich over een bijzondere zaak. Een werknemer meldt zich langdurig ziek vanwege ernstige migraine. De werkgever vertrouwt het niet omdat ze haar medewerker gezien heeft in een tuincentrum. Ook krijgt ze een foto onder ogen waarop te zien is dat de werknemer meedoet aan een tractor-pulling wedstrijd.
Ze laat de werknemer vervolgens een week volgen door een recherchebureau. Dan blijkt, dat de werknemer de hond uitlaat en naar de sportschool gaat. De werkgever zegt dat haar vertrouwen is geschonden en geeft een ontslag op staande voet.
De werknemer vindt dat ze niets verkeerd heeft gedaan en stapt daarom naar de Utrechtse kantonrechter. Die vernietigt haar ontslag, omdat het niet aan de wettelijke voorwaarden voldoet. De kantonrechter meent, dat de werkgever te snel is overgestapt op extreem drastische maatregelen. Het inschakelen van de bedrijfsarts was een betere keuze geweest in plaats van het inschakelen van een detectivebureau en het geven van ontslag op staande voet.
Naast het vernietigen van het ontslag, oordeelt de rechter dat de werkgever de vrouw nog vijf maanden salaris, een transitievergoeding van ruim 6600 euro, een schadevergoeding van 15.000 euro en de proceskosten van 1700 euro moet betalen. De rechter weegt mee dat de werkgever wist, dat de vrouw vroeger slachtoffer is geweest van stalking.
Verschillende uitspraken van rechters bij ontslag op staande voet
Er zijn redenen genoeg om een werknemer op staande voet te ontslaan. Denk aan diefstal, geweld op de werkvloer of fraude. Of de rechter de aangevoerde reden ook voldoende vindt, is niet altijd zeker.
Zo vond de rechter, dat het meenemen van een pak drinkyoghurt dat over de datum was, voldoende reden voor ontslag op staande voet. Een andere rechter oordeelde daarentegen, dat het meenemen van een plastic tasje ter waarde van drie cent zonder dit af te rekenen, geen goede reden was om ontslag op staande voet te geven.
Gegeven ontslag op staande voet kan grote gevolgen hebben
Als de rechter het ontslag op staande voet vernietigt, dan blijft de werknemer gewoon in dienst. Wat veel werkgevers niet beseffen, is dat de werknemer die op staande voet is ontslagen ook in dat ontslag kan berusten, maar tegelijkertijd wel aanspraak kan maken op een transitievergoeding en billijke vergoeding. Dit kan aardig in de papieren lopen. Je kunt in dat geval niet eenzijdig het gegeven ontslag op staande voet intrekken en bent dus afhankelijk van welke weg de werknemer bewandelt.
Ontslag op staande voet, het klinkt zo eenvoudig en als een snelle handeling. Het tegendeel is waar.