Twee jaar ziek en opnieuw uitval, wat nu?

Vraag:
Een van onze werknemer is al eens twee jaar ziek geweest en valt opnieuw uit. Moet het salaris worden doorbetaald?

Antwoord:
Als de werkgever aan alle re-integratieverplichtingen heeft voldaan, eindigt na twee jaar ziekte de loondoorbetalingsverplichting van jou als werkgever. De werknemer heeft dan recht op een WIA-uitkering, mits het UWV de werknemer minstens 35 procent arbeidsongeschikt beoordeelt.

Na twee jaar ziekte eindigt ook het opzegverbod tijdens ziekte en in de meeste gevallen zal een werkgever inzetten op een beëindiging van het dienstverband.

Het is uiteraard ook mogelijk, dat je werknemer in dienst blijft en – gedeeltelijk en/of in een andere functie – aan het werk kan blijven.

Maar wat als de werknemer opnieuw uitvalt? Moet je als werkgever dan het salaris tijdens ziekte opnieuw gedurende maximaal twee jaar doorbetalen?

Nieuw bedongen arbeid

Het salaris hoef je bij een nieuwe ziekmelding enkel opnieuw twee jaar doorbetalen, als er sprake is van ‘nieuw bedongen arbeid’.

Er is per definitie sprake van nieuw bedongen arbeid, als werkgever en werknemer hebben afgesproken dat de aangepaste werkzaamheden, bijvoorbeeld een aantal uur per week minder werken of in een andere functie /takenpakket, de nieuwe werkelijkheid is. Als dat schriftelijk is vastgelegd, bijvoorbeeld in een nieuwe arbeidsovereenkomst of addendum, dan is daar geen discussie over mogelijk.

Dat is anders als er niets schriftelijk is vastgelegd. Onder omstandigheden kan namelijk worden aangenomen dat er sprake is van nieuw bedongen arbeid, ondanks het ontbreken van afspraken hierover. Daarvoor is nodig dat de werknemer er, gezien de omstandigheden, gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat het aangepaste werk de reguliere arbeid betreft.

Dat gerechtvaardigd vertrouwen bij de werknemer ontstaat als de werknemer gedurende een (niet te korte) periode het aangepaste werk doet en de aard en omvang van het werk niet langer ter discussie staat. Denk met name aan de situatie, dat er wordt uitgegaan van een ‘medische eindtoestand’, door niets meer te doen aan re-integratie, en uit te dragen dat er geen herstel meer wordt verwacht.

No-risk polis en IVA-uitkering

Is er sprake van nieuw bedongen arbeid, dan geldt dus een nieuwe loondoorbetalingsplicht van twee jaar. In sommige gevallen kan de werkgever het door te betalen salaris wel verrekenen met een uitkering.

Voor de werknemer aan wie, na de (eerste) periode van twee jaar ziekte, een WIA-uitkering is toegekend, in dienst is gebleven en binnen vijf jaar opnieuw uitvalt, geldt de zogenoemde no-risk polis.

Dit is een Ziektewetkering die je bij het UWV kunt aanvragen. Het salaris dat je als werkgever betaalt, kan dan verminderd worden met de Ziektewetuitkering; maximaal 70 procent van het ‘maximum dagloon’.

Maar, als de werkgever verplicht is om een hoger bedrag aan salaris tijdens ziekte door te betalen, kan deze het UWV tijdens het eerste ziektejaar verzoeken het volledige salaris te compenseren tot maximaal 100 procent van het maximum dagloon.

Let op: de werkgever moet de werknemer wel binnen zes weken na de nieuwe ziekmelding ziek melden bij het UWV en een beroep doen op de no-risk polis.

De no-risk polis is in beginsel niet van toepassing voor de ‘35-minner’ – de werknemer die niet ‘arbeidsongeschikt genoeg’ was voor een WIA-uitkering, namelijk minder dan 35 procent – en in dienst is gebleven bij de(zelfde) werkgever.

Bij zowel de ’35-minners’ als de ‘35-plussers’ kun je bij een nieuwe ziekmelding bovendien een herbeoordeling voor de WIA aanvragen. Het UWV kijkt dan opnieuw naar de mate van arbeidsongeschiktheid. Als de werknemer namelijk alsnog een WIA-uitkering krijgt in de vorm van een IVA-uitkering (80 procent -100 procent arbeidsongeschikt), mag je het salaris verminderen met deze uitkering. Deze herbeoordeling is natuurlijk alleen kansrijk als de klachten van de werknemer erger zijn geworden.

Overigens heeft niet alleen de werkgever met de loondoorbetalingsverplichting (want: nieuw bedongen arbeid) hier baat bij. Een IVA-uitkering heeft namelijk, in tegenstelling tot de WIA in de vorm van een WGA-uitkering (35 procent -80 procent arbeidsongeschikt), geen negatieve gevolgen voor de premie Werkhervattingskas.

Let op: in de praktijk neemt het UWV het standpunt wel eens in dat de IVA-uitkering wordt verminderd met het salaris, maar dat zou dus andersom moeten zijn. Ga dus tijdig in bezwaar.
Deel dit artikel