Transitievergoeding na twee jaar arbeidsongeschiktheid?
Re-integratie, Verzuim, Wet- en regelgeving Verzuim, Ziekteverzuim, arbeidsongeschikt, arbeidsovereenkomst, Artikel, DVAN, oudere werknemers, transitievergoeding

Sinds 1 juli 2015 is het belangrijkste deel van het nieuwe Arbeidsrecht ingegaan, namelijk het nieuwe ontslagrecht en het wettelijke systeem voor vergoedingen, waaronder de transitievergoeding.
Het grote voordeel van de transitievergoeding is dat de berekening ervan nu wettelijk vastgesteld is en deze vergoeding bovendien geldt voor zowel ontslag via het UWV als via de Kantonrechter.
De bedoeling is dat er daardoor niet vaak meer discussie zal bestaan over het recht op een vergoeding en/of de hoogte daarvan. Alleen in hele bijzondere gevallen kan er een lagere of hogere vergoeding worden toegekend.
Transitievergoeding na twee jaar ziekte
Na de invoering van het nieuwe ontslagrecht en de transitievergoeding, heeft het kabinet meerdere aanpassingen gedaan, vaak na kritiek uit de maatschappij en bepaalde beroepsgroepen zoals Arbeidsrechtadvocaten.
Eén pijnpunt was tot op heden nog niet aangepakt: het recht op een transitievergoeding na twee jaar ziekte.
Voor een werknemer (en werkgever) gelden strenge regels voor re-integratie van een zieke werknemer, die een werkgever vaak veel tijd en geld kosten.
Uiteraard gebeurt dit met een goed doel, maar dat maakt de tijdsinspanning en de kosten voor een traject niet minder. Zeker niet voor kleinere werkgevers en werkgevers die financieel gezien in zwaar weer verkeren.
In praktijk blijkt ook helaas nog vaak dat het UWV aan het eind van het tweede ziektejaar oordeelt dat er te weinig is gedaan aan re-integratie en er nog een derde jaar van doorbetaling van loon wordt aangeplakt.
In die gevallen is het dus een tijdsinvestering, een investering in begeleidingskosten en dan ook nog eens het doorbetalen van het loon gedurende drie jaren, in ieder geval een flink percentage daarvan.
Beëindigen dienstverband
Als re-integratie niet is gelukt, mag een werkgever na twee, c.q. drie jaar, het dienstverband met de zieke werknemer beëindigen. In dat geval is de werkgever echter wel verplicht de transitievergoeding uit te betalen.
Met name bij lange dienstverbanden en wat oudere werknemers kan dat nog een aanzienlijk bedrag opleveren dat aan de werknemer betaald moet worden.
In praktijk is te zien dat een werkgever in het nieuwe recht daarom vaak het dienstverband met de zieke werknemer niet meer beëindigt, om de transitievergoeding te voorkomen.
Schrappen transitievergoeding?
Over deze gang van zaken is ook veel protest gekomen, met name vanuit de kleinere werkgevers die met dezelfde regels te maken hebben als grote bedrijven in het geval van een zieke werknemer.
Minister Asscher heeft nu laten weten om wellicht de transitievergoeding te schrappen dan wel een lagere bedrag vast te stellen, als een werkgever kan aantonen dat hij zijn best heeft gedaan om de zieke werknemer te re-integreren. De Minister zal hiernaar kijken en met voorstellen komen.
Dit initiatief sluit goed aan bij de wens in de praktijk en zal met name de kleinere ondernemer helpen om de kosten die een zieke werknemer nu eenmaal met zich meebrengt, te beperken.