Politiek op de werkvloer: vrouwenquota vloek of zegen?

Onlangs was in het nieuws dat de TU in Eindhoven geen andere mogelijkheid ziet om meer hoog opgeleide vrouwen in hun top te krijgen dan voor het komende jaar bij vacatures alleen nog vrouwen aan te nemen.
Hoe is het zo ver gekomen, vraag ik mij dan af. Blijkbaar lukt het een geschikte hoog opgeleide vrouw niet op eigen kracht, op basis van haar kennis en ervaring, een plek te verwerven in de hogere regionen van een organisatie. Misschien heb je als vrouw meer nodig dan een goed CV? Misschien helpt het als je als vrouwelijke professional weet dat er binnen elke organisatie politiek wordt bedreven en politieke spelletjes worden gespeeld?
Het is een misvatting te denken (als vrouw zeker!) dat politieke spelletjes alleen in Den Haag, de provincie of in een gemeente worden gespeeld.
Politiek wordt in elke organisatie – profit en non profit – bedreven en politieke spelletjes horen daarbij. Iedereen zou zich dit moeten realiseren en vooral vrouwen zouden moeten zorgen dat ze meer bedreven raken in het spelen van het politieke spel op de werkvloer.
Vrouwen hebben echter een negatieve associatie met het woord “politiek”. Zij denken al snel aan achterkamertjes, achterbaks en ellebogenwerk. Dit vinden de meeste vrouwen niet prettig en willen hier ook ver weg van blijven. Dat komt omdat vrouwen van kleins af aan opgevoed zijn met het idee dat zij netjes, lief, vriendelijk en aardig moeten zijn. Dus: niet te hard praten, niet druk doen, niet rennen en zeker geen ruzie maken!
Vrouwen zijn opgevoed met het idee dat ze netjes, lief, vriendelijk en aardig moeten zijn
Vrouwen vinden om die reden een goede relatie en samenwerking met collega’s en leidinggevende dan ook zo belangrijk. Zij willen deze relatie ook goed houden en daarbij past het gaan voor een teamprestatie in plaats van een individuele prestatie.
Opkomen voor jezelf en je carrièrewensen is voor vrouwen dan ook lastig. Hiermee kom je op voor je eigenbelang en dat zou de onderlinge relatie met collega’s – vooral de vrouwelijke – wel eens kunnen verstoren. Mannen hebben hier geen last van. Zij zien werk als een spel en competitie, waarbij je kunt winnen of verliezen.
Het is als vrouwelijke professional handig als je deze verschillen (en nog veel meer) kent en weet hoe dit op de werkvloer binnen jou organisatie tot uiting komt. Je kunt er je voordeel mee doen en daarmee de kans op promotie, opslag of een uitdagend project vergroten en zo succesvol je doel bereiken.
Kortom: een slimme meid kent het politieke spel binnen haar organisatie en weet hoe ze het moet spelen!
>>> Lees ook: ‘Politiek op de werkvloer: dames wees je bewust van het ‘krabbenmand-effect’!
>>> Lees ook ‘Politiek op de werkvloer: dames, koester je tegenstander en negeer je vijand’