Pensioen, de ultieme verveling? Werk genereren! – deel 2

In het jaar van de selectieve informatievergaring, wil ik u helpen om van uw informatieverslaving af te komen, meer verveling te creëren en daardoor meer werk te genereren.

De infoverslaving vult iets op waar we vroeger veel meer van hadden: verveling.
Maar ook toen probeerden we de verveling op te vullen. Verveling is namelijk dodelijk. Veel klachten en ziekten worden veroorzaakt door verveling en veel therapieën zijn gericht op de verdrijving van ‘des duivels oorkussen’.

Ook bedrijfsartsen zijn bang voor de verveling. Komt een vrouw bij de bedrijfsarts: “Dokter ik heb spanningen, ik heb teveel zaken aan mijn hoofd.” Bedrijfsarts: “Aha, dan heeft u te hard geprobeerd de verveling de baas te blijven. Nu, dan heb ik wel iets voor u: neem rust, zodat u daarna weer alle zaken op kunt oppakken en er weer lekker hard tegen aan kunt gaan.

Er zijn zelfs behandelmethoden die er op gericht zijn om verveling recht in de ogen te kijken. Zij durven mensen te leren “het moment” – ook wel het “hier en nu” – recht in de ogen te zien. Geniet van het “hier en nu” is een veel gebruikt gezegde in coachland. Ik zou zeggen: “Geniet er maar van, grijp het momenten ga er dan meteen wat mee doen!

De ultieme verveling is het pensioen. Niet voor niets bestaan er al lang cursussen “Hoe ga ik om met mijn pensioen?” Cursussen die er louter op gericht zijn om het grote gat te vermijden en de grauwe staar van de verveling te voorkomen.

De paradox is dus: voorkom 80 procent van je informatiestroom, én: ga je niet vervelen. Wees niet bang, het is een paradox, het is geen échte tegenstelling, want verveling genereert werk.

Samengevat nog even (zie ook mijn vorige column):

  • 80 procent van alle informatie is zinloos voor u
  • Verslaving is fijn tenzij…
  • U houdt 80 procent van uw tijd over
  • Verveling creëert werk

Duidelijk toch? U schrapt alle voor u zinloze activiteiten en creëert voor u zinvolle activiteiten. En vraag me niet wat zinvol is, dat kunt u zelf bepalen! Volg daarom dit stappenplan:

Stap 1: zorg dat u nauwelijks nog werkt
Waarom niet in vier uur doen, wat u nu doet in veertig uur?
Boekentip: “4-urige werkweek” van de heer Ferriss, een Amerikaan natuurlijk, maar wel een leuke!

Stap 2: wat had u altijd al willen doen?
Boekentip: er zijn talloze boeken over hoe u uw droom kunt realiseren. Allemaal geschreven door profane Jehova getuigen: “Wij hebben het gedaan, doe als wij!”
Net als bij burn-out, ook daar struikel je over de getuigenisboeken want, heb je er zelf eenmaal een gehad, dan kun je iedereen vertellen hoe je er weer uit komt!

Kies dus uit iets uit die boeken wat qua onderwerp bij je past. Het kan variëren van een boek schrijven tot meedoen aan Parijs-Dakar. Een lijst van stimulerende lectuur is op aanvraag verkrijgbaar bij mij, kosten € 10,– (heb ik altijd al willen doen: het runnen van een webwinkel).

Stap 3: u wordt ZZP-er/ entrepreneur; ondernemer
Kijk, dat gaat best snel. U heeft uw eigen niche gecreëerd. En, als we de trends mogen geloven, zijn er straks net zoveel ZZP-ers als mensen in loondienst. Let op: val niet in de valkuil om nu weer heel hard en veel uren te gaan werken.

Stap 4: zorg dat u vier uur per week blijft werken. U laat bijvoorbeeld de automatisering voor ú werken, in plaats van andersom
Pas op voor de valkuilen: al deze ZZP-ers gaan zich vast verenigen, hetzij in een soort “cloud”, onder het motto: “Wij voegen samen meer toe dan alleen”, hetzij in vakbond-achtige structuren met als achtergrond: “Wij eisen een goed pensioen!” Niet doen!

Nu heb ik niets tegen vakbonden, maar pensioen is totaal niet meer relevant als u vier uur per week werkt en u uw eigen werk genereert. Sterker: pensioen is de ultieme verveling en daarmee direct dodelijk. Voor je pensioen sparen is gelijk aan jezelf dood wensen. U genereert nu namelijk ruim voldoende inkomen en bovendien werkt u om leuke dingen te doen en niet om te werken.

Stap 5: u gaat de “dingen” doen die u altijd al had willen doen

Stap 6: zorg voor regelmatige sabbaticals
Een sabattical van drie maanden, waarin u de dingen doet die u altijd al had willen doen, of een sabbatical die pure verveling oplevert. En dát genereert uit zichzelf weer nieuw en leuk “werk”.

Samengevat:

  • U werkt vier uur per week
  • U verdient zoveel als u nodig denkt te hebben
  • U kent geen pensioen
  • U doet veel dingen die u leuk vindt
  • U blijft verslaafd, maar aan leuke dingen

Klinkt goed?

Oké, oké en nu de realiteit. Want dit kan natuurlijk niet. On-mo-ge-lijk.
Laten we het eens zo bekijken: stel u bevindt zich opeens op aarde, u komt iemand tegen die zegt: “Ik bied u een contract aan. De komende dertig jaar gaat u acht uur per dag, vijf dagen per week op een kantoor, of in een fabriekshal, werken voor een loon dat net niet past bij uw uitgaven.”
Tekent ú?…

Dus: laten we positief blijven: we gaan het gewoon doen. Het kost wel tijd. Om 80 procent van je infostroom te verminderen en je bezig te houden met 20 procent essentiële zaken, kost je een jaar. Maar daarna kun je dus al die andere zaken gaan doen.

Een rekensom:
Stel, we beginnen met de huidige generatie. Die zijn nog vers en leergierig, weliswaar verslaafd aan informatie, maar nog niet verslaafd aan werk. We bieden hen bovenstaand perspectief, de zes stappen. Zij gaan de automatisering voor hen laten werken, in plaats van andersom.

Stel nu – voorzichtig ingeschat – dat over een jaar 50.000 van de jongvolwassenen vier uur per week werken en hun dromen waarmaken. Elke jongvolwassene genereert zelf weer – laten we zeggen – twee “banen” van vier uur voor anderen. Er is dan dus totaal voor 150.000 mensen werk.

Vroeger zeiden we: we hebben voor die 150.000 jonge mensen 150.000 fulltime banen nodig van 40 uur per week! (U weet ,de jeugdwerkeloosheid is hoog)

Nu, met het Nieuwe Werken versie 2.0, zien we dat we maar 15.000 (4/40) fulltime equivalenten nodig hebben. En fulltime is: vier uur per week. Ja, wen er maar aan, vier uur = fulltime.

En het leuke is: deze nieuwe generatie zal zelf werk genereren, dus we hebben helemaal geen werk ‘nodig’. Weg ‘banenmotor’; weg www.wegwerkeloosheid.nl!

Samengevat:

  • U werkt 4 uur per week
  • Er is geen werkeloosheid meer
  • Het wordt een mooi jaar

Deel 1 – Info verslaving

Deel dit artikel