Op de stoel van de bedrijfsarts

Werkgevers willen nog wel eens op de stoel gaan zitten van de bedrijfsarts.

Onlangs werd een werkgever in de gezondheidszorg door de rechter in Amsterdam op zijn vingers getikt omdat hij iets te nieuwsgierig werd naar zijn werknemers.

De directeur wenste namelijk dat een werknemer alvorens zich ziek te melden, eerst bij hem langs moest komen, waarop hij dan zelf besloot of er wel of niet een bedrijfsarts ingeschakeld moest worden.

Ontslag op staande voet

Een werkneemster die na een operatie onder gynaecologisch-specialistische behandeling was, weigerde echter om dat te doen en vroeg steeds of ze direct naar de bedrijfsarts mocht.

Maar daar was de directeur het niet mee eens en de werkneemster werd op staande voet ontslagen.

De kantonrechter in Amsterdam oordeelde, dat de handelswijze van het bedrijf in strijd was met het goed werkgeverschap. Het ontslag op staande voet werd daarom als onterecht geoordeeld.

Juridisch

Elke werkgever dient zich te laten bijstaan door een bedrijfsarts voor de begeleiding van zieke werknemers. Hij kan hiervoor een contract sluiten met een arbodienst.

Als de personeelsvertegenwoordiging of OR ermee instemt, kan de werkgever ook kiezen voor een maatwerkregeling. De werkgever bepaalt dan zelf hoe en met welke deskundige hij de preventie en begeleiding van ziekteverzuim regelt.

In geen geval echter is de werkgever gerechtigd naar de inhoud van het verzuim te vragen, laat staan zelf te beoordelen of dit wel gerechtvaardigd is en zo nee, hier arbeidsrechtelijke consequenties aan te verbinden.

Dat het ontslag op staande voet in deze casus dus direct werd afgeserveerd, is dus niet verbazingwekkend.

 

Deel dit artikel