Na de verkiezingen: de universele taal van het geld en andere munteenheden

De verkiezingen zijn klaar en de partijen zijn aan zet. Het is een strijd tussen conservatief en progressief, tussen nationaal en internationaal.
Om de politici te helpen, heb ik een paar nieuwe universele taalhulpmiddelen bedacht, zodat er een constructief en positief kabinet gaat komen.
Als bedrijfsarts mag ik, geframed als je toch bent als dokter, best wat zeggen over gezondheid. Dus daar begin ik mee.
De grote thema’s raken aan uw gezondheid. Klimaat, milieu, onderwijs, huizen, vertrouwen in de rechtstaat
De grote thema’s van nu raken aan uw gezondheid. Of je nu kijkt naar het nu, zoals de coronamaatregelen, of als je kijkt naar morgen en verder. Klimaat, milieu, onderwijs, huizen, vertrouwen in de rechtstaat; alles heeft effect op hoe u zich voelt, hoe u leeft, hoe lang u (gezond) leeft, en wie er sterft.
Is daarmee gezondheid een thema geweest? Nee, eigenlijk niet. Indirect misschien, omdat de gezondheidszorg (of beter: de ziekenzorg) wel een thema is; vooral omdat het duur is en o zo nodig is. Gezondheidszorg was dus vreemd genoeg niet een thema omdat het effect heeft op uw gezondheid. Dat verband zien we alleen als de IC’s vol liggen…
Alles is politiek. Alles is economie. Alles is in geld uit te drukken. Alles van waarde is weerloos. Alles van waarde is in geld uit te drukken. Geld is weerloos.
Omdat geld onze universele taal is, mogen we alles in geld uit drukken. Don’t blame the money, its just the messenger.
Waarmee ik maar wil zeggen: je kunt alles in geld uitdrukken. Zeg niet dat het niet kan, dat is een waardeoordeel. Geld is de boodschapper, niet het probleem.
Dus als we dan toch alles in geld gaan uitdrukken, dan ook zaken die wij tot nu toe niet graag in geld uitdrukten, zoals: levens, gezondheid, milieu, klimaat, liefde en geluk. Dan kunnen we namelijk op een equal level playing field met elkaar praten.
Om een goed gesprek en beleid te kunnen voeren over deze grote thema’s, moeten we dit eerst definiëren. Wat is nu de eenheid van geluk? De bitcoin zou kunnen, maar beter kunnen we daar een aparte munt voor maken. Ik stel voor: het klavertje4 ofwel de K4 (voorlopig he).
Hoe kunnen we het milieu uitdrukken? Welke waarde heeft bijvoorbeeld een bos? Ik stel voor als waarde-eenheid: De BOOM (Engels: TREE).
Belangrijk: al deze waarde-eenheden kunnen verhandeld worden en verhouden zich tot de reguliere munten (non-crypto) in een vaste verhouding (ze zijn gekoppeld).
Let wel: het ‘mijnen’ van BOOM cryptomunten gebeurt uiteraard milieuvriendelijk en gaat dus niet zoals bij bitcoins, waar het mijnen van 10 bitcoins evenveel energie kost als een datacenter in Hollands Kroon in een jaar verbruikt.
Even een praktijkvoorbeeld
Het kappen van een hectare volwassen bos in Amelisweerd kost 2 Boom. De onttrekking van deze milieuwaarde aan ons land kost daarmee per hectare per jaar (over 100 jaar):
Koers 24-3-2021: 1 BOOM = 100.000 euro. (voor het gemak he)
2 BOOM/ jaar x 100 = 2(100.000) x 100= 20.000.000 euro.
Dan wordt het plots erg duur om die bomen te kappen: dat kost wel 20 miljoen
Dan wordt het plots erg duur om die bomen te kappen. De koper/ bouwer moet nu 20 miljoen betalen aan het BOOM-fonds, waaruit milieupositieve acties worden gefund. Dit fonds wordt beheerd door Nederlanders, onder andere de Staat.
In Amsterdam is sinds 2021 de beurs voor MILIEU opgericht (GREENTRADE), waar in BOMEN (TREES) wordt gehandeld.
Het is net als met de CO2: door CO2 in emissierechten en volumina te kwantificeren, wordt het mogelijk schadelijke afvalstoffen en processen in GELD uit te drukken en hierdoor kan iedereen er zonder waarde over praten.
Tenminste: een deel van bevolking. Er zijn ook mensen die milieu en gezondheid niet in waarden als euro’s uit te drukken vinden. Zij praten over andere waarden, zoals: het is een recht (voorstel munt: THE JUDGE), het is een emotie (de EMOTICON!), het is een gevoel (tip: de SENSeI).
Daarom was het begrip ‘dor hout’ ook zo vervelend: dat klinkt gewoon (te) emotioneel, alsof die levens van die oudjes ‘overbodig’ waren. Een klassieke fout, men had dit moeten uitdrukken in verhandelbare termen, zoals de Qaly. Dan kunnen we daar zakelijk over praten.
Zojuist hoorde ik trouwens dat er een Qaly-beurs is opgericht, in New Delhi, als handelsplatform voor Quality adjusted life years. De huidige koers is 110.000 dollar per Qaly. Alle thema’s die ik eerder noemde, zijn zo uit te drukken in (verhandelbare) waarde-eenheden. Politici, doe hier u voordeel mee.
Omdat het zo prettig denkt, enkele voorbeelden
Zo kun je dus ook kijken naar de coronamaatregelen, bijvoorbeeld bij de ouderen. De kosten die je maakt voor een preventieve actie die een leven verlengt (en tegen een bepaalde Qaliteit) is in Qalies en dus in geld uit te drukken. Een mondmasker, een schort, personeel erbij, etc… Zo wordt leven verhandelbaar, dat wel, maar tegen een prijs. Zo is alles weer helder en duidelijk.
De kosten van een IC-bed schijnen rond de 900.000 euro per jaar te liggen
Als voorbeeld nog de kosten van een IC-bed. Een veelbesproken onderwerp. De kosten per jaar per bed schijnen rond de 900.000 euro te liggen. Rekenen we dat om in Qalies, dan moeten we dus weten wat een IC-bed per jaar oplevert aan gewonnen leven. Dat is best uit te rekenen, maar ik kan dat niet.
Wel kun je dus zeggen dat het toevoegen van één IC-bed aan een ziekenhuis zou moeten opleveren: 9 Qalis. Levert het nog meer op, dan is het echt rendabel.
En… wat gebeurt er als we de productie van sigaretten verbieden? Hoeveel Qalis levert dat op en is dat rendabel en acceptabel? Nou, snel uitgerekend op een luciferdoosje (niet dat ik rook hoor!) bleek dit wel heel erg rendabel!
Is het verbieden van roken lastig? Is het verbieden van de productie van sigaretten lastig? Helemaal niet. Gebruik geen emotionele taal, want dan kom je in conflict met de gelovigen van vandaag: de vrijemarktdenkers en de vrijewilzeloten. Gebruik de universele taal van het geld.