Medewerker krijgt eigen regie bij vitaliteit

Met een collega een ommetje maken, een infographic hoe je gezond kunt werken of voldoende beweegt – het zijn enkele van de maatregelen die De Volksbank aan de medewerkers aanbiedt om de vitaliteit van de medewerkers te vergroten.

De bank heeft de afgelopen maanden vanuit de afdeling Vitaliteit, onderdeel van HR, een programma opgestart om de vitaliteit van de medewerkers tijdens de coronaperiode en het thuiswerken op peil te houden.

Judith Schrauwen, adviseur arbeidsomstandigheden: “We hadden in zekere zin al een voorsprong omdat we als beleid hadden dat de meeste van onze collega’s de helft van de tijd thuis kunnen werken. De overgang naar volledig thuiswerken was daardoor gemakkelijker. Maar toch kregen we ook signalen dat de vitaliteit van medewerkers onder druk begon te staan. Arbodiensten meldden dat de mensen teveel op hun stoel bleven zitten, waar je in een kantoorsituatie het forensen hebt, het lopen naar andere afdelingen of vergaderingen, enzovoorts. Dat misten de mensen nu duidelijk.”

Judith Schrauwen

Ziekteverzuim daalde

Tegen de verwachting in steeg het ziekteverzuim echter niet in maart, toen de coronamaatregelen van kracht werden. Judith: “De uitval daalde zelfs. Ik denk dat dat komt, omdat je bij hoofdpijn thuis gemakkelijk een paar uur je werk kunt opschuiven en je dus niet ziek meldt. Ik merkte dat in een vorige functie bij de Rechtbank ook. Rechters meldden zich nooit ziek. Die werkten gewoon op een ander moment thuis door. Dat zie je nu ook bij collega’s. De flexibiliteit is toegenomen. Dat is echt een voordeel van het thuiswerken. Maar we willen wel goed op de andere kant van de medaille letten, vandaar dit programma.”

Stress-signalenkaarten

Het vitaliteitsprogramma speelt vooral in op de regierol die de Volksbank veel meer bij de medewerker zelf wil leggen. Judith: “Wees eigenaar van je eigen vitaliteit. We bieden onze medewerkers allerlei handvatten, van vitaliteitscoaches en preventiekaarten tot webinars en klankbordmogelijkheden. Managers hebben we stress-signalenkaarten gegeven zodat die eerder stress kunnen herkennen bij hun mensen, en er dus eerder ingegrepen kan worden.

Goede voorbeeld

Belangrijk is bijvoorbeeld dat het management een voorbeeldfunctie heeft. Judith: “Onze nieuwe CEO heeft elke maandag een videocolumn en daarin maakte hij nu ook bekend dat hij zelf ook een moment van reflectie heeft genomen op zijn vitaliteit. En dat hij zelf ook de reflectiekaart ingevuld had. Inclusief de weerstand die hij voelde bij het invullen van een instrument en hoe hij dat opgelost had, want herkenning is een belangrijk element van acceptatie. Mensen kunnen heel gemakkelijk weerstand voelen tegen verandering, tegen doorbreken van routines, van rituelen. Dat is alleszins begrijpelijk. Daarom ook zeggen we tegen de mensen: neem kleine stapjes. Beetje bij beetje.”

Fitter dan een jaar geleden

“Vanaf januari gaan we de uitdaging aan om fit door COVID te komen. Op 12 maart werken we precies een jaar thuis. We proberen op dat moment fitter te zijn dan een jaar daarvoor. Door middel van workshops, communicatie en gezamenlijke uitdagingen gaan we samen werken aan een betere weerstand en immuunsysteem.”

>>> Lees meer over vitaliteit

Deel dit artikel