Mag mijn werknemer er een tweede baan op nahouden?

Vraag:
Ik ben erachter gekomen dat een van mijn werknemers er een tweede baan op nahoudt. Hij heeft mij er geeneens over geïnformeerd, ik ben er bij toeval achtergekomen. Dit zijn toch nevenwerkzaamheden en dat mag wettelijk toch niet?

Antwoord:
Per 1 augustus 2022 is er een nieuwe wet ingegaan om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Voluit heet deze wet: ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’. Werknemers hebben met deze wetswijziging meer bescherming in arbeidsvoorwaarden gekregen.

Een van de wijzigingen was, dat een algemeen verbod op het verrichten van nevenwerkzaamheden niet meer geldt, tenzij sprake is van een objectieve rechtvaardigingsgrond.

Voorheen mocht je in het arbeidscontract opnemen, dat je werknemers verbiedt om zonder toestemming van de werkgever nevenwerkzaamheden uit te voeren. Veel arbeidsovereenkomsten – en ook bepaalde cao’s – kenden een bepaling met daarin een verbod op het verrichten van nevenwerkzaamheden of beperking hiervan. Vaak is dat heel algemeen geformuleerd, waarbij een motivering waarom een dergelijk beding is opgenomen ontbreekt. Dat is dus veranderd per 1 augustus 2022.

Goede reden

Werkgevers mogen nog wel steeds bepaalde nevenwerkzaamheden verbieden als hier een goede reden voor is, een zogenoemde objectieve rechtvaardiging. Denk hierbij aan gezondheids- en veiligheidsredenen, het beschermen van (vertrouwelijke) bedrijfsinformatie, het voorkomen van concurrentie of overschrijding van de bepalingen in de Arbeidstijdenwet.

Als een werknemer vier dagen werkt en de vijfde dag ergens anders aan de slag is, zal er niet snel een gegronde reden zijn om dat te verbieden. Maar heeft iemand een tweede fulltime baan ernaast, dan kan het onder andere in verband met de Arbeidstijdenwet een gegronde reden opleveren voor een verbod.

Bestaande bedingen

Een nevenwerkzaamhedenbeding is – ook na augustus 2022 – nog steeds toegestaan, maar de werkgever moet wél een objectieve rechtvaardiging hebben voor het opnemen van zo’n verbod en het doen van een beroep hierop.

De werknemer is wel verplicht om nevenwerkzaamheden te melden bij de werkgever, zodat deze kan beoordelen of er mogelijk een objectieve rechtvaardiging is om het verrichten van die werkzaamheden te verbieden. It takes immers two to tango….or not!

Deel dit artikel