Mag ik vakantiedagen intrekken van mijn personeel vanwege te verwachten drukte?
Arbeidsvoorwaarden, HRM, HRM veelgestelde vragen, Vraag en Antwoord, Artikel, corona, vakantiedagen, Vraag en Antwoord

Vraag:
Mijn medewerker heeft nauwelijks vakantie opgenomen in het afgelopen jaar en heeft aangegeven een lange reis te willen gaan maken van zes weken. Ik ben er een beetje door overvallen, we hebben een drukke periode voor de boeg en eigenlijk kan ik hem niet zo lang missen. Ook ben ik bang dat ik daarmee een precedent schep.
Antwoord:
Als eerste moet ik opmerken, dat de wens van de werknemer leidend is bij vakantieverzoeken. Een vakantieaanvraag mag je alleen afwijzen vanwege gewichtige redenen, bijvoorbeeld als afwezigheid tot grote organisatorische problemen leidt of dat de productie in gevaar komt. De lat ligt daarbij hoog. In een normale situatie is het niet voldoende om als bedrijf te zeggen dat er handjes nodig zijn.
Vakantiedagen intrekken
Een reeds vastgestelde vakantie kun je alleen na overleg met de werknemer weer wijzigen. Er moet dan wel sprake zijn van gewichtige redenen. Denk aan plotselinge drukte doordat er een spoedorder is, of wanneer je werknemer onmisbaar is door ziekte of ontslag van andere werknemers. Je ziet dat bijvoorbeeld in de zorg, bouw en horeca.
Je moet de gewichtige redenen aantonen en schriftelijk aan de werknemer laten weten. De gevolgen van de coronacrisis zouden gewichtige redenen kunnen opleveren.
Als de werknemer schade ondervindt door de wijziging van de vastgestelde vakantie, moet je als werkgever die schade wel vergoeden. Denk dan bijvoorbeeld aan de annuleringskosten van een geboekte reis. En zelfs immateriële schade zou voor vergoeding in aanmerking kunnen komen.
Schade vergoeden
Wees je daar als werkgever dus van bewust wanneer je een al goedgekeurde vakantie wilt wijzigen. Niet alleen moet je dan gewichtige redenen kunnen aantonen, maar dus ook de schade vergoeden.
Ga in ieder geval altijd in gesprek met je werknemer over het wijzigen of verplaatsen van de aangevraagde vakantie. Maar nog beter, kijk eerst of er alternatieven zijn voordat je een werknemer misschien wel moet gaan teleurstellen dat zijn vakantie niet door kan gaan. Dat leidt immers niet alleen tot ontevredenheid bij die werknemer, maar misschien zelfs wel tot een verstoorde arbeidsverhouding met ziekmelding als gevolg. Dan kost zo’n wijziging je als werkgever per saldo uiteindelijk namelijk nog veel meer. Niet alleen financieel maar ook relationeel.