Jeukwoorden

Duurzaamheid impliceert dat iets voor langere tijd meegaat. Zoals Duracell Batterijen. Het kan ook betekenen dat iets wordt geproduceerd waarbij zorgvuldig met beperkte aardse bronnen wordt omgegaan. Zo heb je windenergie van Qurrent.
Het woord duurzaamheid is niet alleen toepasbaar op Iets. Je kunt het ook toepassen op Iemand. Denk maar aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers, duurzame loopbanen of duurzame relaties.
Duurzaam heeft de kleur groen. Groen is ook de kleur die wij krijgen bij het lezen of beluisteren van woorden die (n)ooit hun beste tijd hebben gehad en per definitie niet onder het kopje duurzaam vallen. Een poosje geleden zagen wij hierover al iets op LinkedIn voorbij komen. Vorig jaar heeft Japke B. Bouma hier zelfs een boek overgeschreven met de titel ‘Uitrollen is het nieuwe doorpakken: de ergste jeukwoorden op kantoor‘.
Jeukwoorden
zijn woorden die veel worden gebruikt en waarvan eigenlijk niemand weet wat ze betekenen. Toen wij dat woord lazen, werd de jeuk die wij al jaren ervaren ondraaglijk en zijn direct gaan krabben. Het eerste woord waar we aan zijn gaan krabben is “Inspirerend”. We kunnen dat woord echt niet meer hooooooooren.
Onlangs werden we door een ongelooflijk aardig en muzikaal begenadigd collega-in-spe benaderd voor een gesprek met een inspirerende ondernemer. Wij dus. Binnen één minuut hadden wij ons antwoord klaar:
“Om net als jij puur te werken en te blijven, ben ik eerlijk gezegd best terughoudend in het maken van afspraken met collegae en probeer me zoveel mogelijk los te maken van alles wat met mijn vak te maken heeft. Zet mij maar in een bos en laat me spelen. Dan komt de rest vanzelf. Meer heb ik niet nodig heb ik ontdekt. Eigenlijk ben ik vreselijk saai, een geitenwollen sok en zijn er vast veel meer collegae die veel vriendelijker zijn dan deze bosgeit.”
Kijken we naar de ware betekenis van het woord “inspirerend”, dan is dat gerelateerd aan de muzen uit mythologie van het oude Griekenland. De muzen waren voorstellingen van de godin als inspirerende kracht. Deze ‘geestkracht’ stond in de oudheid gelijk aan adem of lucht. Wat men nu onder “geestelijke inspiratie” verstaat, werd toen beschouwd als letterlijk “inademen”. Ons alternatief voor inspirerend wordt dan ook: “Ik heb een grote geest in de fles”.
Loslaten
Op nummer twee staat “Loslaten”. Het is niet eens zozeer het woord dat ons van licht groen naar fluorescerend groen laat oplichten. Wat ons mateloos irriteert, is dat iedereen maar “Laat Los” roept zonder eerst te onderzoeken wát je precies moet loslaten. Daar zit het waarachtige werk. En eenmaal daarachter gekomen, is het eerder een kwestie van je losmaken of losworstelen. Het gaat vaak niet bepaald om touwtjes die je eventjes losjes uit je handen laat glippen.
Ons alternatief voor loslaten wordt dan ook: “Zoek-uit-wat-je-precies-hebt-los-te-laten-en-worstel-je-daarvan-los”.
Coach
Op nummer drie staat godvergeten ons eigen beroep. Coach.
Als er één woord is waar we de afgelopen jaren een hekel aan hebben gekregen dan is dat het woord voor onze eigen functie. Niet alleen als zelfstandig naamwoord, maar ook binnen het werkwoord “coachen” of bijvoeglijk naamwoord “coachend” of vervormde namen zoals “kootsj” of “koatsj”. Die komen nog het meest dicht bij de associatie die wij langzamerhand bij dat woord hebben opgebouwd en toevallig óók groen is.
Zelfs de nieuwste baardtrimmer van Philips noemt zich tegenwoordig al coach
Nog erger wordt het wanneer je je een keer verdiept in waar je zo langzamerhand coach in kán zijn. Toen gemeente Meppel een paar jaar geleden publiekelijk de functie Afvalcoach introduceerde, was bij ons de grens bereikt. Zelfs de nieuwste baardtrimmer van Philips noemt zich tegenwoordig al coach.
Covey zou zich in zijn graf omdraaien wanneer hij niet meer in leven zou zijn. Met dit beroep kun en wil je je toch niet meer identificeren! Wat we dan wel zijn, is ons tegenwoordig zelf een raadsel dat onze opdrachtgevers en cliënten voor ons mogen oplossen.