Is inlogtijd werktijd?

Vraag:
Gelden de tien minuten die een werknemer van zijn werkgever vóór aanvang van zijn dienst aanwezig moet zijn als betaalde werktijd?
Antwoord:
Die vraag moest het Gerechtshof Den Haag beantwoorden in een procedure waarin een werknemer van een callcenter over een periode van vijf en half jaar het loon vorderde over de tien minuten per dag die hij voorafgaand aan zijn dienst aanwezig moest zijn. In die tien minuten moest de werknemer inloggen in tien programma’s. Pas daarna kon hij inloggen in het belsysteem.
De werkgever heeft bepaalde planningsregels. Daar staan onder andere de volgende regels in waar de werknemer zich aan moest houden:
- Werknemers moeten volgens het uitgereikte rooster werkzaamheden verrichten.
- Werknemers houden zich daarbij aan de werktijden, maar ook aan de pauzetijden.
- Om 9.00 uur beginnen, betekent exact om 09.00 uur klaar zitten om de eerste call aan te nemen of te maken.
- Werknemers melden zich daarom altijd tien minuten voor aanvang van de dienst bij de supervisor.
Eerder oordeelde de kantonrechter, dat de tijd die nodig is om in de programma’s in te loggen, aan te merken is als arbeidstijd. Het Gerechtshof heeft dezelfde mening: de loonvordering van de werknemer wordt toegewezen.
De kantonrechter in Alkmaar oordeelde ook al eens over een soortgelijke kwestie. Een supermarkt had werknemers opgedragen te wachten met vertrek totdat iedere medewerker klaar was om de winkel gezamenlijk te verlaten. Daardoor verliet de werknemer zijn werk structureel minimaal vijftien minuten na sluitingstijd, terwijl hij tot sluitingstijd kreeg uitbetaald.
In die zaak oordeelde de kantonrechter dat de tijd na sluitingstijd ook wordt aangemerkt als arbeidstijd en dus betaald moet worden.
Het antwoord op de bovenstaande vraag is dus ja. En dat zal voor veel soortgelijke situaties gelden. De inlogtijd en uitwerktijd zal dan vaak betaalde werktijd zijn!