In de spotlights of liever op de achtergrond?
HRM, Leiderschap, Column, evergreen, personal branding, persoonlijke ontwikkeling, zichtbaarheid op het werk

Sta je niet graag in het middelpunt van de belangstelling en werk je liever op de achtergrond?
Ben je bij vergaderingen iemand die graag goed nadenkt over z’n standpunten en alleen iets zegt als het echt iets toevoegt?
Toch heb je af en toe het idee dat je jezelf en je werk wat zichtbaarder zou moeten maken, zodat er wordt gezien wat jij bijdraagt en mensen met de juiste vragen bij jou komen.
Maar tegelijkertijd erger je je juist aan mensen die de hele dag bezig zijn met zichzelf te profileren.
Irritant profileren: profileren ten koste van anderen
Er zijn vast collega’s om je heen die steeds weer vertellen en laten zien hoe geweldig ze zijn, die altijd het hoogste woord hebben en meteen hun mening klaar hebben.
Of mensen die steeds lopen te slijmen bij hun leidinggevende of de managers daarboven.
Als iemand continu van de daken schreeuwt hoe goed hij of zij is, denk je waarschijnlijk: ja ja, het zal wel meevallen met jouw kwaliteiten.
Herkenbaar?
Je bewondert misschien ook mensen die zich goed profileren en je zou graag een klein beetje willen zijn zoals zij.
Het zou in elk geval fijn zijn als je je ideeën goed naar voren kunt brengen. En je wilt ook wel gevraagd worden voor een nieuw project of interessante klus. Maar niet door elke dag met het management te lunchen en al borstkloppend te roepen welke fantastische successen je hebt behaald.
Je wilt graag dat ze zien wie je écht bent en wat je kunt, maar dan wel zonder op te scheppen.
Dat kan!
Wees je ervan bewust dat de mensen aan wie jij je ergert, zich vooral aan het profileren zijn met het doel om er zelf beter van te worden. Soms zelfs ten koste van anderen.
Maar als jij je zichtbaar maakt met de gedachte dat een ander er wat aan heeft, dan maak je jezelf op een prettige manier zichtbaar. Dat is profileren zonder opscheppen en dat is vaak veel effectiever.
Effectief profileren: focus op de ander
Denk aan de ander, bijvoorbeeld als je jezelf aan iemand voorstelt. Je vertelt uiteraard over jezelf, maar door in je verhaal aan te sluiten bij die ander en de eventuele problemen waar hij tegenaan loopt, maak je het interessant om naar te luisteren.
Met de gedachte dat je een presentatie niet voor jezelf geeft, maar voor de mensen die naar jou komen luisteren, gaat (bijna vanzelf) je stemvolume omhoog, zodat de mensen achterin de zaal jou ook kunnen horen.
En als je bedenkt dat de lessen die jij hebt geleerd uit een project ook leerzaam kunnen zijn voor anderen, schrijf je veel makkelijker wél een mail of stukje voor een nieuwsbrief of op het intranet.
Waardevolle mix van kwaliteiten
Ieder mens heeft andere kwaliteiten. Die verschillen in kwaliteiten kunnen, als er goed gemanaged wordt, een organisatie sterker maken.
Als een afdeling bijvoorbeeld te maken krijgt met een probleem, is het handig als er mensen zijn die met goede oplossingen komen, maar het is ook van belang dat de beste oplossing wordt gekozen en dat die vervolgens goed wordt uitgevoerd.
Het is handig als er mensen zijn die goed kunnen brainstormen, maar het is ook fijn als er iemand is die de nuances aanbrengt en de voors en tegens zorgvuldig tegen elkaar afweegt.
De stille kracht die een idee uitvoert, krijgt vaak ook minder aandacht
Bepaalde kwaliteiten vallen daarbij meer op dan andere: ideeën noemen valt meer op dan naar ideeën luisteren en deze analyseren.
Maar luisteren en analyseren zijn minstens zo belangrijk als het verzinnen van ideeën. En de stille kracht die een idee uitvoert, krijgt vaak ook minder aandacht. Diegene die het eindresultaat presenteert, krijgt juist wel weer aandacht en daarbij de waardering.
Voor een manager is het makkelijk om de aandacht te richten op mensen die aandacht vragen. Het is belangrijk dat er ook aandacht gegeven wordt aan medewerkers die meer op de achtergrond werken.
Trek de aandacht naar jouw kwaliteit toe
Je kunt wachten totdat je manager je aandacht geeft, maar beter is het om zelf meer aandacht te vragen.
Als jij meer van de analyses bent en weloverwogen beslissingen neemt, kom je tijdens een brainstorm waarschijnlijk niet zo snel met ideeën. Dat hoeft ook helemaal niet: wees je bewust van wat jij hebt bij te dragen. Jouw inbreng kan dan zijn: “Wat goed dat jullie al die ideeën hebben bedacht. Ik ben meer van de analyse en ik werk de ideeën graag verder uit”, of: “Laten we er drie ideeën uitpikken en dan ga ik van elk idee de effecten berekenen, zodat we dat goed naast elkaar kunnen zetten”. Je collega’s zullen blij zijn dat jij die taken op je neemt.
Als meer mensen laten zien wat hun kwaliteiten zijn, worden de kwaliteiten van medewerkers beter benut en zo blijven medewerkers ook meer betrokken en gemotiveerd.