Hoe blijf je zichtbaar als je thuis werkt?
Het Nieuwe Werken, HRM, Leiderschap, Artikel, communicatie, evergreen, hybride werken, personal branding, thuiswerken, zichtbaarheid op het werk

Veel medewerkers zijn na de coronacrisis thuis blijven werken. Velen zien de voordelen van het thuiswerken: geen reistijd, lekker ongestoord doorwerken en de hele dag in je joggingbroek of andere comfortabele kleding.
Zijn jouw medewerkers ook thuiswerkers geworden? Grote kans dat ze de hele dag achter hun scherm zitten, mét online meetings maar zónder de toevallige ontmoetingen, ontspannen gesprekjes bij het koffieapparaat en al die andere momenten om zichtbaar te zijn bij collega’s en hun leidinggevende.
Sommigen hebben hun collega’s nog nooit of nauwelijks ontmoet. Ze praten alleen met anderen via de computer en telefoon. Collega’s kunnen niet even bij elkaar en bij het management binnenlopen om wat te bespreken, niet gezamenlijk lunchen, er is geen vrijdagmiddagborrel… Door het vele thuiswerken zijn veel van deze informele momenten weggevallen.
Eerst dachten we dat het thuiswerken tijdelijk zou zijn, maar inmiddels is het niet meer weg te denken. Thuiswerken is een blijvertje. Hoe houden we het leuk en hoe zorgen we ervoor dat online werken werkt? Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en goed hun werk kunnen blijven doen?
Hoe zorg ik ervoor dat mijn leidinggevende en collega’s weten waarmee ik bezig ben?
Medewerkers hebben vragen als: hoe blijf ik zichtbaar als niemand me ziet? Hoe zorg ik ervoor dat mijn leidinggevende en collega’s weten waarmee ik bezig ben? Word ik nog wel gevraagd voor nieuwe projecten? Hoe creëer ik draagvlak voor mijn projecten? Hoe weet ik dat er interessante functies ontstaan waarvoor ik in aanmerking wil komen?
Geef je medewerkers deze tips om zichtbaar te zijn op de online werkvloer
Tip 1.
Blijf je collega’s betrekken bij je werk. Bel ze of plan een korte online meeting en vraag om input. Jouw werk wordt er beter van en waarschijnlijk ook leuker en je bereikt meer. Vergaderen tijdens een wandeling kan in sommige situaties ook goed werken.
Tip 2.
Maak duidelijke resultaatafspraken met je leidinggevende, zodat je precies weet wat er van je wordt verwacht en koppel regelmatig terug wat de voortgang is.
Tip 3.
Bespreek ook met je leidinggevende hoe en hoe vaak hij of zij op de hoogte gehouden wil worden van waar jij mee bezig bent. Laat bila’s altijd doorgaan, ook als je geen knelpunten bent tegengekomen. Door regelmatig contact te hebben, houd je de drempel laag om elkaar ergens bij te betrekken.
Tip 4.
Als je af en toe wel naar kantoor gaat, laat het dan weten aan de mensen met wie je samenwerkt. Probeer elkaar even te zien. Kan ook met een wandeling bij jou in de buurt, of bij je collega. Je leert elkaar dan wat beter kennen, doordat je het niet alleen hebt over werk.
Tip 5.
Neem jezelf voor om dagelijks een of meer collega’s te bellen. Wees geïnteresseerd in de ander, vraag hoe het met hem of haar gaat en of je ergens bij kan helpen. De kans is groot dat dat gewaardeerd wordt. Dit kan ook heel goed tijdens een bel-wandeling, dan krijg je ook de nodige beweging.
Tip 6.
Vergader online niet te lang. Stel voor om korte videocalls te hebben met een duidelijk doel en in kleine groepjes. Dat maakt het makkelijker om jouw inbreng te laten horen en iedereen is dan beter in beeld. Lees ook deze blog over het voorkomen van online vergaderblunders!
Tip 7.
Het totaalplaatje moet kloppen: je maakt niet alleen indruk met de kwaliteit van je werk. Hoe je je presenteert, je stemgebruik, je LinkedIn-profiel, je voicemailbericht, het heeft allemaal invloed op de indruk die je achterlaat. Check dat eens en zorg voor een update.
Tip 8.
Zorg dat je goed in beeld bent tijdens online meetings: een goede lichtbron die je van voren belicht, een neutrale achtergrond en niet te ver onderin het beeld. Een achtergrond instellen lijkt een goede oplossing om niet je rommelige huis te laten zien. Maar kijk goed wat voor effect die achtergrond heeft. Vaak zie je dat er wat raars gebeurt met een kapsel, of als je een hand beweegt dat er een blok omheen komt. Dat leidt alleen maar af.
Tip 9.
Stel een professionele profielfoto in voor als je af en toe je camera uit hebt staan tijdens een meeting. Lees hier tips voor een goede profielfoto.
Tip 10.
Zorg dat informele ontmoetingen vaker voorkomen. Persoonlijke momenten creëren een band en je hoort meer, bijvoorbeeld over nieuwe projecten of een reorganisatie. Plan voor een digitaal overleg eens een voorgesprek met een collega om iets te overleggen, of zeg aan het eind van een overleg dat je nog even met iemand online wilt blijven hangen.
Zichtbaarheid draagt bij aan succes en werkplezier. Dat wil toch iedereen? Wie zich op een goede manier zichtbaar maakt, krijgt meer erkenning. Bovendien, als je jezelf zichtbaarder maakt en bijvoorbeeld anderen meer bij je werk betrekt, wordt het resultaat van je werk ook beter.
Wil je zichtbaarder worden, maar wel op een manier die bij jou past? Lees dan Profileren zonder Opscheppen.