Het nieuwe opschudmoment

In zijn eerste kersttoespraak zal de nieuwe koning een moment aandacht besteden aan de ontvangers van een Ziektewetuitkering.

Een groot aantal van hen zijn voor het eerst van hun leven verrast met een brief van UWV waarin hun 13e maand wordt uitgelegd.

Een groot deel van deze vangnetters is hevig geschrokken als ze onder de kerstboom de brief openen. Met ingang van de 13e maand van hun ziekteperiode blijkt hun uitkering te worden stopgezet.

Dat komt, omdat de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van UWV na een goed onderzoek hebben berekend dat deze nog over voldoende arbeidsvermogen beschikken.

Flappie met Kerst

U bent minder dan 35 procent arbeidsongeschikt”, zo staat het in de brief waarin UWV de twee nieuwe artikelen 19aa en 19ab uit de hoge hoed heeft getoverd die aan de Ziektewet zijn toegevoegd.

Dat komt allemaal door de wet Modernisering Ziektewet”, zegt de UWV-voorlichter met enig gevoel voor cynisme. “De verschraling van de Ziektewetuitkeringen wordt tegenwoordig als een ‘Modernisering’ verkocht. Als dat maar niet leidt tot grote opschudding in Nederland.” Zo besluit de voorlichter. De nieuwe koning noemt dit dan ook met gevoel voor understatement “het nieuwe opschudmoment”.

Bij een aantal gezinnen zullen we horen: “Als de flappen van UWV straks niet meer binnenkomen, dan moeten we ons kerstdiner maar opvrolijken met onze eigen Flappie!

Wildgerecht

Tussen 18 en 24 december wordt er nog een brief verstuurd, nu door de Belastingdienst. Daarin staat een en ander over de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) 2014 waarmee werkgevers worden getrakteerd op een douceurtje. Want bijna alle werkgevers betalen in 2014 minder Ziektewetpremie dan in 2013.

Iedere Ziektewetuitkering die UWV heeft beëindigd, hoeft immers niet meer betaald te worden door de werkgever. Zo tovert de Belastingdienst een leuk konijn uit de hoge hoed voor de werkgevers die dat snel vertaalt in een extra wildgerecht bij zijn kerstmenu.

Opschudmoment

In de tussentijd zijn de casemanagers ook aan de slag gegaan met een opschudmoment voor zieke werknemers die wél een vast arbeidscontract hebben. Deze werknemers staan ook voor de drempel van hun 13e maand.

De opschudding komt vooral omdat veel zieke werknemers door de casemanager wordt verteld dat de CAO-aanvulling op hun loondoorbetaling komt te vervallen.

De casemanager staat ook samen met de bedrijfsarts en arbeidsdeskundige stil bij de resultaten die ze tot dan toe hebben bereikt. Ook vragen ze zich af of de re-integratie nog wel op koers ligt. Maar toch worden deze zieke werknemers anders bekeken dan hun zieke (ex-)collega’s.

Een goed onderzoek van het resterende arbeidsvermogen, met een nauwgezette berekening van het bijbehorende percentage arbeids(on)geschiktheid, ontbreekt meestal.  Er is dan een grote kans dat werkgever en werknemer geen goed beeld krijgen van het werkelijk verloren arbeidsvermogen.

Oliebollen en appelflappen

Misschien moeten de werkgevers hun casemanagers, bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen maar eens opdracht geven om een UWV-bril op te zetten. Laat ze maar net zo goed kijken naar deze zieke ‘vaste’ werknemers op de drempel van hun 13e maand! Laat ze de nieuwe artikelen 19aa en 19ab van de Ziektewet ook voor deze groep werknemers hanteren om zo de resterende arbeidsvermogens in beeld te krijgen.

Pas dan zullen de werkgevers erachter komen, dat er nog veel zieke werknemers zijn die meer in hun mars hebben dan ze altijd dachten. Wat gaan ze daarvan bakken? Het is maar de vraag of de werkgever op het idee komt om deze werknemers passend werk aan te bieden.

Gelukkig weten deze zieke werknemers thuis wel raad met hun resterende arbeidsvermogen bij de jaarwisseling; deze is goed te gebruiken bij het bakken van oliebollen en appelflappen! En die gaan ze verkopen aan de bakker die op 30 december UWV-medewerkers mag trakteren.

Zo hebben deze zieke werknemers toch nog een mooi extraatje, met dank aan UWV!

Deel dit artikel