FNV exit

Op 8 juni 2017 liet Mariette Patijn, de vice voorzitter van de FNV weten aan de wereld, nou ja aan Nederland, nou ja aan haar achterban, dat: “De KNMG houdt falend systeem van arbeidsgerichte zorg in stand”. Ze doelt hier op de verklaring van de KNMG over de zorg voor werkenden, de arbeidsgerichte medische zorg.
Inderdaad heeft de KNMG een standpunt gemaakt waarin zij zegt dat Werkenden (dus inclusief ZZP’er en flexwerker, en wie er ook maar denkt aan werk) de zorg moeten hebben die een Werkende toekomt! Dus heeft zij de “arbeidsarts” in het leven geroepen. Die gaat vanuit de Zorgwet betaald worden. De huidige bedrijfsarts blijft bestaan voor de loondiensters. En hier heeft Mariette een punt: what the f*** is een arbeidsarts?
what the F*** is een arbeidsarts?
Oh sorry, dat bedoelde ze niet, had ze dat maar gezegd! Ze bedoelt dat huidige arbeidszorg van de werknemers in loondienst (zeg: de boogde leden van de FNV) volslagen fout is en dat alle bedrijfsartsen werkgeversvrienden zijn! (de Grote Werkgever Vriend; de GWV).
En daarmee bedoelt ze eigenlijk: dat mag niet. Je mag geen werkgeversvriend zijn. Dat is hélemaal fout. Want de FNV is ook geen werkgeversvriend. Nee stel je voor! Helaas voor Mariette werken al haar leden bij werkgevers. Was het maar zo dat er geen werkgevers waren… Weg met die vijanden! Shoot them all down!
Hoor ik hier de FNV pleiten voor 100 procent ZZP’ers? Iedereen eigen werkgever! En iedereen eigen opdrachtgever. Helemaal mee eens Mariette, we praten over de al veel vaker hier genoemde RESULT: de resultaat verantwoordelijk eenheid N = 1. De werkende anno 2020.
Oh ja, een vakbond is dan niet meer nodig. FNV exit. Zelden heb ik iemand zo sterk zichzelf horen opheffen, chapeau! Waar hulpverleners altijd zeggen: “We gaan net zo lang helpen totdat we overbodig zijn geworden” en vervolgens ontstaan er steeds meer hulpverleners, heft de FNV zich in één keer op. Door de enigen waaraan zij bestaansrecht kan ontlenen, namelijk de werkgever, als vijand te betitelen.
Waar hulpverleners altijd zeggen: “we gaan net zo lang helpen totdat we overbodig zijn geworden”, heft de FNV zich in een keer op
Even terug naar Mariette Patijn. Je kunt je afvragen of haar stem er toe doet. Ik twijfel nog, niets persoonlijks overigens, het betreft de FNV. Wat zou Mariette Patijn nu écht bedoelen? Laten we wel zijn, met veel moeite is er net een nieuwe Arbowet gemaakt. Een beetje old school arbo, waarin de bedrijfsarts sterker is gemaakt, de preventiemedewerker ook en er een second opinion is bedacht voor als een werknemer er niet uit komt met zijn bedrijfsarts.
Ik kan me voorstellen dat je denkt: die nieuwe Arbowet, wat een gedoe, feitelijk verandert er niets, alleen we noemen het nog een wat duidelijker. Helemaal mee eens. En inderdaad, die second opinion is echt een gedrocht. Afschaffen! Wie heeft dat bedacht?! (Ik denk de werknemersvertegenwoordiging in de SER.)
Dus ja Mariette, de nieuwe Arbowet is een overbodige exercitie. O, dat zei je niet? Nee, je zei dat het hele arbeidszorgsysteem K** is. Dus de FNV wil meer en anders! Maar waarom is dat dan niet in de Arbowet gekomen? Er is al zolang over gesproken en nagedacht… Iedereen mocht meepraten! Zou het kunnen zijn dat de invloed van de FNV te klein is? En daarop volgend… is de cao soms op zijn retour? Is de OR niet bij machte, of zijn er gewoon te weinig mensen lid?
Zou het kunnen zijn dat de invloed van de FNV te klein is?
Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een voorstel van de vakbond gezien hoe de arbeidszorg dan wel beter kan. Dat is ook wel een beetje het probleem van de vakbond: tegen zijn is makkelijk, maar een goed alternatief bedenken, dat is lastig hoor! Een meldpunt is zo gemaakt, maar oplossingen?
Ben ik te negatief omdat ze zo onaardig is over bedrijfsartsen? Nee hoor, ze is helemaal niet onaardig. Wij zijn werkgeversvrienden. Prachtige bedrijven zijn er in Nederland, met hard werkende creatieve mensen in de leiding, die bedenken, maken, onderhandelen, presteren, etc.
En… wij zijn ook werknemersvrienden! Prachtige mensen die hard werken, bedenken, maken onderhandelen, etc. Wij mogen voor al die mensen werken en adviseren en ondersteunen. Heerlijk vak. Een beetje allemensvrienden zijn we.
Ben ik negatief over vakbonden? Nee hoor helemaal niet, erg zinvol en er werken vast heel hard werkende creatieve goed presterende mensen. Alleen, in 2017 zijn de arbeidsverhoudingen, is de relatie tussen inkomen en arbeid, management en zelfmanagement heel anders dan in de jaren ’50. Echt, het is veranderd.
Is het huidige arbeidszorgsysteem slecht? Doen wij het slechter dan het buitenland? Waar is het dan slecht? Waar blijkt dat uit? O ja, uit het feit dat wij bedrijfsartsen werkgeversvrienden zijn natuurlijk!
Wat moeten wij bedrijfsartsen nou met zo’n artikel? Wat moet een werknemer of werkgever nu met deze kreten? Gewoon negeren? Niet ingaan op populistisch eerst roepen, dan denken? Misschien…
Nee we moeten oplossingen bedenken! Ik daag de FNV uit om een arbeidszorgsysteem te bedenken dat dan wél goed is. En dat betekent ook: haalbaar, met resultaat en betaalbaar. En… beter dan nu! Ik ben bereid daarin mee te denken (tegen een voor de FNV acceptabel uurtarief).